用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 叩門一問
go

叩門一問 [複製鏈接]

請問叩門係咪通常就咁將表格同所需文件放低就馬上走得?
因為怕如果需要等待職員續位學生核對文件、資料等,會趕唔切上午交另一間學校
   0    0    0    0

回覆 Joanlpk 的帖子

間間唔同,有D放底就走得,有D等職員對晒所有野先走得(唔合乎資格都唔收),有D要即入去考筆試,有D叫家長放底後唔好去咁遠,因可能一陣CALL番嚟考筆試,另外,有部份需要申請人親自到場,如無到,唔會收表

我心儀嗰間係職員對完成績表合資格,先派表填

tkinwong 發表於 22-7-21 19:48
我心儀嗰間係職員對完成績表合資格,先派表填

咁咪有排搞

Joanlpk 發表於 22-7-22 00:33
咁咪有排搞

所以會先去這間。

我叩嘅學校全在一、兩個區,坐的士,時間應ok

回覆 Joanlpk 的帖子

建議叩門前先做好資料搜集,每間學校要求會吾同,所以搞清楚心儀既學校係交表即考,先交表等CALL, 或者有D學校係之前要上網報定名既,搞清楚再決定叩門行程。為左敲多幾間,可以係小朋友考筆試時大人自己去一D剩收表而連小朋友都吾使出現既學校交表。其實叩門第一日應該係最重要既,因為有D學校可能得呢一日收叩門申請,總之最緊要係計劃好行程。

我扣咗自一,間中學好友好,一早係校網寫晒扣門需知,要甚麼文件有列明,有埋申請表download ,幾時通知interview,幾時通知結果清清楚楚,就算係咁,我尋日交表時見到有D家長漏帶文件,派位證又冇影印,搞到要跑多轉後補!
‹ 上一主題|下一主題