用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 中五男生向平機會爭取男學生留長頭髮
go

中五男生向平機會爭取男學生留長頭髮 [複製鏈接]

https://www.weekendhk.com/weekspecial/中五男生-長頭髮-平機會-髮禁-ctb028-jc-1345804/
相信每個人的讀書時期,都會經歷儀容外表被學校規範,但你又試過為無理要求作出控訴嗎? 事緣有位中五男生在社交媒體拍片剖白,質疑禁止男生留長髮涉性別歧視,更已經正式向平機會投訴學校的髮禁校規違反性別歧視條例,他指出至今投訴被接納,並將會進行調停或調查,事件掀起一場熱烈討論,網友紛紛支持,連歌手Tyson Yoshi也回應:「Let’s go! support!」,即睇事件來龍去脈!

我覺得頭髮長度有咩所謂,反正唔會影響到學校管理
反而增加教師工作量
不少校規要與時並進呢!
   0    0    0    0

回覆 Azzurro 的帖子

「長毛」梁國雄剪髮司法覆核, 終極勝訴,結果不似預期。 HK01

終院在2020年11月,裁定懲教署的做法違反《性別歧視條例》。然而,梁的終極勝訴,似乎未有為被囚人士帶來更大的福利。懲教署稱為配合終院裁決,在2021年2月起對在囚人士剪髮作出新安排,要求所有定罪在囚人士,不論男女,須按指示保持合適的髮型。如在囚人士因其個人理由不欲剪髮,可以提出理據並要求作個別評估,院所管方會考慮所有相關因素後作出適當安排。據悉,新規定下,女囚犯的頭髮長度不得長於腋下,過長便會被要求剪短。但先前報導指21歲以上女囚犯頭髮仍可留長至腋下。

懲教署要求男女犯人剪頭髮合情合理,以前冇要求女犯人剪頭髮先奇怪
監獄唔係表達個性嘅地方

學校和監獄要求唔一樣可以理解。。

Azzurro 發表於 22-7-21 12:28
懲教署要求男女犯人剪頭髮合情合理,以前冇要求女犯人剪頭髮先奇怪
監獄唔係表達個性嘅地方

監犯也要有dignity?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 22-7-21 13:42
監犯也要有dignity?
HONG KONG CORRECTIONAL SERVICES

人 道 精 神

我們認同不論是市民、本署職員或交由本署監管的人均有權獲得恰當、公平和顧及尊嚴的待遇。

Humanity

We recognise that all persons have the right to correct and fair treatment with dignity, whether they are members of the public, members of staff or persons in our custody

Azzurro 發表於 22-7-21 08:33
https://www.weekendhk.com/weekspecial/中五男生-長頭髮-平機會-髮禁-ctb028-jc-1345804/
相信每個人的讀 ...
會唔會, compromise 一下.
男生准留長頭髮.
不過, 返學要注重儀容, 必須把頭髮束起.
好似, 印度人.

咁, 算唔算唔公平?

-----

要公平, 可能出現,

長髮男同學, 留胡鬚, 穿水手裝校裙,
兩腳毛茸茸.

個影像都幾攪笑.

cow 發表於 22-7-21 14:01
HONG KONG CORRECTIONAL SERVICES

儀容有統一要求(男士短髮,女士到腋下)不是沒尊嚴吧?
每一個犯人可以自己選擇何時理髮和理髮的密度?可以的話反而不合理呢我覺得

紀律部隊全部男職員都短頭髮,女職員都到肩部(好像)

https://www.gghk2023.com/en/
Hong Kong 3-11 November 2023
多點包容

Azzurro 發表於 22-7-22 08:22
儀容有統一要求(男士短髮,女士到腋下)不是沒尊嚴吧?
每一個犯人可以自己選擇何時理髮和理髮的密度?可 ...

Com’on, what does the “Discipline” in Discipline Services mean, do you think?  And you have a choice to join or not to join the discipline services.  Do inmates have a choice to stay in prison or not?  Incarceration is the punishment for the inmates, and in prison they can‘t decide basic things about how they look?  Like when to cut their hair?  
Human rights should not be affected by virtue of being a inmate.
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

如果打到上法庭,學校/政府勝算唔樂觀,畢竟有終審案例。

案例引用嘅適用性要考慮一下。

有啲聚會有dress code,收到請帖會申請禁制令去打官司?

我阿媽睇完呢單新聞之後話佢70年代讀中學個個男同學都喇叭褲長頭髮, 學校根本唔會理, 估唔到幾十年之後要搞到上平機會

ABC-DAD 發表於 22-7-28 21:39
有啲聚會有dress code,收到請帖會申請禁制令去打官司?

Dress code 只是建議,冇強迫性,我都見business smart,business causal ,有人著踢死兔!

有些要求60年代,嬉皮士,古裝主題,我冇咁fancy,都係西裝或者business causal。

最搞嘢係見過周年晚宴,有人著成黑武士,加埋激光劍,坐喺隔離枱,好多人搵佢合照。

主人家包容應該不用打官司,如果唔likey , 下次可以唔請,或者唔去。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 22-8-2 07:54
Dress code 只是建議,冇強迫性,我都見business smart,business causal ,有人著踢死兔!

有些要求60年 ...
咪就係囉,睇情況啫,通常都互相尊重啫。某類儀式就睇下係參與者定係觀眾。
宗教場地會例外?

ABC-DAD 發表於 22-8-2 09:50
咪就係囉,睇情況啫,通常都互相尊重啫。某類儀式就睇下係參與者定係觀眾。
宗教場地會例外?
...

如果宗教活動及儀式就要尊重及小心,如果不熟悉他們禮儀嘅,我會問多少少衣著、言談舉止的合宜及禁忌。例如回教,猶太教這些。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 22-8-2 10:07
如果宗教活動及儀式就要尊重及小心,如果不熟悉他們禮儀嘅,我會問多少少衣著、言談舉止的合宜及禁忌。例 ...
是的就算佛教在不同國家/宗派,都有一點獨有的規矩,年輕人帶尊重多問一問就可以解決的。

Dybala 發表於 22-8-1 15:20
我阿媽睇完呢單新聞之後話佢70年代讀中學個個男同學都喇叭褲長頭髮, 學校根本唔會理, 估唔到幾十年之後要搞 ...
津校通常唔理, 最多一年check幾次, 私校有啲日日係門口check.

ABC-DAD 發表於 22-7-28 21:39

現實是社會上大把約定俗成的事物,其實很多曾經都是多數人的習慣。當然社會 會進步,覺得唔妥嘅,有人會嘗試改變多數人。搞唔掂就訴之於法律。打得贏,就可以强逼多數人去改變觀念。輸左呢?也可以埋怨法律唔公道。當然,就算唔講觀點與角度,有時法律又真係有唔公道。唔係都唔使改法例。

去聚會,唔跟指示,主人家多數比面,最多下次唔請你。下次收唔到帖,你又無證據證明主人家歧視。所以,聚會中或多或少發現有客人唔理規矩。但有些情況,比如大學面試,我估就甚少有人唔跟規矩。你會擔心唔跟規矩嘅後果(其實可能無後果)。問題係死左無仇報,點證明大學唔收你就係因爲你破壞規矩?原來要考慮後果!係窩,位學生頭髮唔敢唔剪,剪完先去告學校,點解係依點上又唔怕有後果?

學校有校規,可能其中一條對男生的頭髮有要求。假如學校輸左官司,學校要改校規。校規無可能係法律之上。Dress code情況其實有咩分別?Smart causal都話呀,formal 係咪歧視窮人呀?真係有人去搞,又搞贏,有案例,以後係香港就唔可以對衣著有要求?

最後我當然尊重不同宗教。不過,由於信仰關係,入廟我會禮禮貌貌,但一定唔會拜神。係我唔尊重佢,還是社會需要互相尊重?

ok_ko 發表於 22-8-2 16:23
現實是社會上大把約定俗成的事物,其實很多曾經都是多數人的習慣。當然社會 會進步,覺得唔妥嘅,有人會嘗 ...

講重(點),成年人諗過度過去做,後果自己承擔咪得囉。

‹ 上一主題|下一主題