用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 狀元來自八校 英皇喇沙皇仁等名校
go

狀元來自八校 英皇喇沙皇仁等名校 [複製鏈接]

https://std.stheadline.com/realtime/article/1856574/即時-港聞-DSE放榜-8狀元來自八校-英皇喇沙皇仁等名校-附名單

DSE放榜|8狀元來自八校 英皇喇沙皇仁等名校(附名單)2022-07-20 07:34
中學文憑試今日放榜,今屆共誕生八名考獲7科5**或以上佳績的狀元。八人分別來自八所中學,包括英皇書院、皇仁書院、協恩中學、拔萃女書院、喇沙書院、伊利沙伯中學、培正中學及迦密中學。

不知道考小和小學家長對 DSE 放榜有咩想法呢?
會影響報名小學(考小)和報名中學(小學家長)的想法嗎?
謝謝
   0    0    0    0

回覆樓主:

我小朋友唔系最top嗰隻,唔會因為有一年出了狀元便改變對那間學校睇法。我會睇整體成績,近幾年成績trend,學校學習風氣,學校文化,舊生網絡,教育方法,課外活動支援,師資質數等。

Azzurro 發表於 22-7-21 08:28
https://std.stheadline.com/realtime/article/1856574/即時-港聞-DSE放榜-8狀元來自八校-英皇喇沙皇仁等名 ...

你覺得家長 二揀一時多唔多選今年出狀元的培正,迦密,放棄無出狀元的SPCC, MCS, 林護,BPS ……?

creambun 發表於 22-7-21 08:58
你覺得家長 二揀一時多唔多選今年出狀元的培正,迦密,放棄無出狀元的SPCC, MCS, 林護,BPS ……?
...

培正,迦密本身冇差:(MCS, 林護,BPS)幾多,說不定會讓培正,迦密招生更有競爭力呢

以上五個學校同 SPCC 當然不同級了

joyce2015 發表於 22-7-21 08:39
我小朋友唔系最top嗰隻,唔會因為有一年出了狀元便改變對那間學校睇法。我會睇整體成績,近幾年成績trend, ...

出狀元起碼讓普遍家長更注意這些學校吧
EK 家長通常比較知道如何評估學校,但是佔多數的非 EK 家長一般就沒那麼清楚關注那些學校了
我覺得
‹ 上一主題|下一主題