用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 改善小朋友講英文
go

改善小朋友講英文

我仔現k2, 無咩信心講英文, 想佢講得流利啲, 發音好啲應該去上下出面course, 幾個小朋友一齊講, 定一對一上門私補好? 我仔性格比較怕醜, 又怕佢上一班人出聲時間唔多, 但又好似有其他小朋友一齊互動下大家影響下好啲? 大家可分享下意見嗎? 感激!

回覆樓主:

讀英文私幼

回覆 adriantai 的帖子

讀緊英普私幼架喇, 但上年Zoom多無咩實體番學, 所以英文oral 差d

回覆樓主:

zoom又真係無乜用

我都認同zoom 冇咩用,真係唔好嘥錢。小朋友真係好難專心,又驚壞眼。你會唔會搵到一班朋友仔同佢一齊上,咁佢就會冇咁怕醜?

一對一都好嘅,疫情期間安全啲,又學得快啲,但係貴,同埋自己一個會唔會好悶?

susu007 發表於 22-7-21 19:25
我都認同zoom 冇咩用,真係唔好嘥錢。小朋友真係好難專心,又驚壞眼。你會唔會搵到一班朋友仔同佢一齊上, ...

係呀,Zoom 真係麻麻。無呀,難搵到一班一齊上。

而家搵左個net 上門試堂。唯有再睇下佢鐘唔鐘意先啦。

多謝大家意見

外藉老師英文班,同小朋友唱下歌自然放膽

我仔上英文幼稚園, 上英文PHONICS , 平時同佢講英文, 而家4 歲, 無論讀同講都好好, 我覺得最緊要同佢講多D , 唔好中英夾雜咁

我地都有耐唔耐同佢講下,不過始終自己英文唔係標青,比補習老師話有港音(emoji)(emoji)(emoji)

多謝各位意見

回覆樓主:

參加一啲用英文溝通嘅興趣班,最好係有互動嘅,或者英文戲劇班都好,點都有個角色要佢講對白,重複練習一場戲,起碼響現實遇到同一情景嘅說話,佢一定識講。
當個好爸爸

回覆樓主:

我仔join左51talk,都可以訓練到佢大膽講英文,好在唔係貴而且時間短,能夠集中

回覆 Bugi_bugi 的帖子

Drama 果d ?