用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 在香港讀醫科平均DSE要有咩成績?
樓主: myhappylife
go

在香港讀醫科平均DSE要有咩成績?   [複製鏈接]

ocarebear 發表於 22-7-22 22:13
即係 CU 可以 計八科?

CU話計7科,M1/M2叫加分。

P1001S 發表於 22-7-22 22:19
CU話計7科,M1/M2叫加分。

舉例 :
core 5* 5* 5* 5*
phy 5*
chem 5*
bio 5
m2 4

咁呢個學生係咪可以當自己用 4c 3x m2, 即 6+6+6+6+6+6+5+4 (45 分) 去爭?

ocarebear 發表於 22-7-22 22:12
只知HKU 要讀chem, 聽講36分穩入?--------- Yes, at least core + Chem

唔係好明, 36分係指best 6 ? 5,  ...
Best 6=36=5*5*5*5*5*5*

rectangle 發表於 22-7-22 22:36
Best 6=36=5*5*5*5*5*5*

因為 hku 5* 當7分計, 所以今年佢哋嘅expected score 係42, 即係 meet 到expected score 就實收

ocarebear 發表於 22-7-22 22:35
舉例 :
phy 5*

得41分,M2 level 4不能加分因為差過7科中最少分個科。
呢個成績2間醫科都入到,睇你點排。

P1001S 發表於 22-7-22 22:40
得41分,M2 level 4不能加分因為差過7科中最少分個科。
呢個成績2間醫科都入到,睇你點排。
...

當然唔係我成績, 係就發達, 只係想了解多啲

睇返個例子, 即係話如果 M2 係 5, 5*,5**, 就可以加分.當 M2 係 5*, 咁就可以變成 41分 十 6x0.5 分, 共 44分

ocarebear 發表於 22-7-22 22:47
當然唔係我成績, 係就發達, 只係想了解多啲

睇返個例子, 即係話如果 M2 係 5, 5*,5**, 就可以加分.當 M2 ...

M1/M2只要高分過七科最差就可以加埋除2去加分。
你講個新case已經係3x + M1/2, 不可以M1/2當半科計 (半科計只能2x + M1/2)。新case係計41.5分。M2 和 7科最差Bio加埋除2,Bio加半分變成5.5分。

P1001S 發表於 22-7-22 23:10
你講個新case已經係3x + M1/2, 不可以M1/2當半科計 (半科 ...

今次真係明白
謝謝你耐心解釋

P1001S 發表於 22-7-22 23:10
你講個新case已經係3x + M1/2, 不可以M1/2當半科計 (半科 ...

請問呢個計法係HKU ?

回覆樓主:

根據以上例子

phy 5*
chem 5*
bio 5
m2 4

我理解HKU MBBS 計Best 6

https://admissions.hku.hk/sites/default/files/2022-06/HKU%20Expected%20Scores%202022.pdf

Best 係 5* x 6
5*= 7即係42 分

—————————————————————

CU 計法

https://www.med.cuhk.edu.hk/study/prospective-students/undergraduate-study/programme-and-admission/mbchb-and-gps/admissions/jupas

total score of all subjects (4 cores 2 or 3 electives)

5* x 4 core Phys 5* Chem 5*

( Bio 5 + M2 4) 除2  

5* = 6

總分 係40.5 分

請指敎我有無錯(emoji)(emoji)

皮寶寶 發表於 22-7-23 08:16
請問呢個計法係HKU ?

CU 的,HKU 今年改了M1/2 計一個X。

P1001S 發表於 22-7-23 08:36
CU 的,HKU 今年改了M1/2 計一個X。

麻煩看一下我的計算有無錯,謝謝指教

皮寶寶 發表於 22-7-23 08:27
根據以上例子

HKU 計啱。
CU 41分。M2 唔計加分。稍早之前幾個post有講點計。

P1001S 發表於 22-7-23 08:39
HKU 計啱。
CU 41分。M2 唔計加分。稍早之前幾個post有講點計。

明白,謝謝指教,除非M2 分數多過最差

果科,先加埋除2 ,如果唔係就唔計M2

回覆樓主:

見電視訪問啲狀元, 想讀醫科的, 多數都會揀cu
cu的醫科畀hku 好?

回覆 ocarebear 的帖子

2022年中大醫學院最新排名比港大排名為高., 另外中大有一個環球醫學領袖課程, 收生好高分, 吸引尖子.
https://topick.hket.com/article/3224537/%E3%80%90%E5%A4%A7%E5%AD%B8%E6%8E%92%E5%90%8D%E3%80%91%E4%B8%AD%E5%A4%A7%E9%86%AB%E5%AD%B8%E9%99%A2%E5%85%A8%E7%90%83%E6%8E%92%E5%90%8D%E8%BA%8D%E5%8D%87%E8%87%B3%E7%AC%AC29%E4%BD%8D%E3%80%80%E9%A6%96%E6%AC%A1%E8%B6%85%E9%81%8E%E6%B8%AF%E5%A4%A7%E9%86%AB%E5%AD%B8%E9%99%A2

2021年我幾個DSE學生, 首選中大醫學院唔收. 去了港大醫學院,

cycysuper 發表於 22-7-23 12:25

2022年中大醫學院最新排名比港大排名為高., 另外中大有一個環球醫學領袖課程, 收生 ...

見表面收生分數, 唔好計環球醫學領袖課程, cu分數看似低過 hku 分數

用2021年兩間醫學院收生分數比較

中大醫學院基本要7科41分(無加分計), 即是6科36分+1科5, 才達=41分, 如果用6入中大達41分, 即是要5科5**+1科5*=41分才達標,

而港大只需6科達36分(無加分計)就必收, 所以中大港大難入,

所以我認識入港大醫科2021 DSE學生, 無想到成績能入醫學院, 所以最初選科時無選醫科(所以無醫學院面試), 當DSE成績出後超預期好, 後改選醫科, 首中大, 因中大必需要有面試才收, 所以中大無收到, 而成績達港大36分, 最後港大收了, 所以中大仲難過港大, 因今年中大排名比港大高, 今年中大可能比去年更難入,

ocarebear 發表於 22-7-23 13:12
見表面收生分數, 唔好計環球醫學領袖課程, cu分數看似低過 hku 分數
True figure of 2021
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3860255&highlight=%E4%B8%AD%E6%96%87%E5%A4%A7%E5%AD%B8%E9%86%AB%E5%AD%B8%E9%99%A2

ocarebear 發表於 22-7-23 13:12

2021年hku 收了135個醫科生,cuhk收了188個,在收多了55人的情況下,以4+3 X計, CUHK最低分40, HKU 38.
首先改了5**有8.5分, 再改4x+2變成 best 6, 今年再改m1 m2計一科,HKU個數字會越來越靚!
‹ 上一主題|下一主題