用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 在香港讀醫科平均DSE要有咩成績?
樓主: myhappylife
go

在香港讀醫科平均DSE要有咩成績?   [複製鏈接]

回覆 22welldone77 的帖子

是囉,IB量化寬鬆,2000幾人考就有3,400百個43分或以上,港大100%收晒IB生都可以,反正政府又冇對醫科non jupas收生人數有規限。

22welldone77 發表於 22-8-11 13:49
昨日見到連x那邊有post話b6 36分只入A3 poly 物治,今日有post話好多b6夠36分都入唔到mbbs,如果係真,HKU ...

有個同學正正就係b6 36分 A2 入pt

poonseelai 發表於 22-8-11 10:34
"兩大醫科收生方式不同,港大以DSE最佳6科計算,DSE取5**可加權視作8.5分、5*計7分、5計5.5分,滿分51分。 ...

33.5入

22welldone77 發表於 22-8-11 13:49
昨日見到連x那邊有post話b6 36分只入A3 poly 物治,今日有post話好多b6夠36分都入唔到mbbs,如果係真,HKU ...

而家話33.5 都入到,如果港大選個 33.5分而唔選36分,可能36分那個面試failed

poonseelai 發表於 22-8-11 15:32
而家話33.5 都入到,如果港大選個 33.5分而唔選36分,可能36分那個面試failed
...
其實33.5嗰個會唔會係用其他途徑入,如推薦計劃,可能會收低啲?

小豬脾 發表於 22-8-11 17:05
其實33.5嗰個會唔會係用其他途徑入,如推薦計劃,可能會收低啲?

你要去問港大

poonseelai 發表於 22-8-11 17:28
你要去問港大
下次info day 問吓,睇佢哋答唔答

73662710 發表於 22-8-11 07:22
應該未放棄底線36,但jupas 只收了44%, 對dse考生非常唔公平!

自己唔夠分入讀,就話人哋唔公平,輸打贏要!典型香港家長,你唔叫你個仔勤力啲?不如29分以上全收,唔駛嘈啦

請問下,咩野叫唔夠分入?(是指入E還是其它?)

如果是指best 6 36分是門檻的話,那麽,請問該門檻是如何定義出來?還是過去學生人數多,E學院名額少的競爭結果?

而現在情況發生變化,學生人數少了但E學院名額多了,個門檻是固定不變還是繼續依據報名學生的競爭結果?

PS:相信講得出該等述話之人是連背景(簡單數據)都不曾了解就已經衝出來了.

medicine 發表於 22-8-12 19:07

如果是指best 6 36分是門檻的話,那麽,請問該門檻是如何定義出 ...
加多樣:
「典型的既得利益者」的有蚊蚊人士!

medicine    發表於 22-8-12 19:31

medicine 發表於 22-8-12 19:07

如果是指best 6 36分是門檻的話,那麽,請問該門檻是如何定義出 ...

IBDP May 2022 43+ 4.64%
比上年 6.80% 低 較疫情前 1.98% 高
計今年 4.64% 約為 DSE 32+ %
疫情前 1.98% 約為 DSE 35+ %

DSE 2022
--------------------------------------------------------
日校 41,196
達3322+33
積點 最佳六科 | 4C+2X 人數(% 日校)
40+ 102 (0.25%) | 59 (0.14%)
37+ 410 (1.00%) | 278 (0.67%)
34+ 1,069 (2.59%) | 832 (2.02%)
31+ 2,201 (5.34%) | 1,917 (4.65%)

IBDP May Session
--------------------------------------------------------
Year 45 | 44+ | 43+ Candidates
2022^ 651 | 2,073 | 4,098
2021 1,351 | 3,444 | 6,007
2020 339 | 1,164 | 2,521
2019 275 | 803 | 1,717

Year 45 | 44+ | 43+ % Candidates
2022^ 0.74% | 2.35% | 4.64%
2021 1.53% | 3.90% | 6.80%
2020 0.38% | 1 32% | 2.86%
2019 0.32% | 0.93% | 1.98%

Year 45 | 44 | 43 Candidates
2022^ 651 | 1,422 | 2,025
2021 1,351 | 2,093 | 2,563
2020 339 | 825 | 1,357
2019 275 | 528 | 914

Year 45 | 44 | 43 % Candidates
2022^ 0.74% | 1.61% | 2.29%
2021 1.53% | 2.37% | 2.90%
2020 0.38% | 0.94% | 1.54%
2019 0.32% | 0.61% | 1.05%

^ 2022 Provisional figures

https://www.ibo.org/about-the-ib/facts-and-figures/statistical-bulletins/diploma-programme-statistical-bulletin/

May 2022 assessment session

The latest Diploma Programme (DP) and Career-Related Programme (CP) provisional statistical bulletin (PDF, 1.5 MB) contains summary statistics for the May 2022 assessment session.

This bulletin marks the first publication of CP assessment statistics. In the future, the IB will provide this information for each May assessment session.

Comparisons with previous years' statistics are also made in the document.

https://www.ibo.org/globalassets/new-structure/about-the-ib/pdfs/provisional-statistical-bulletin-may-2022.pdf

小鹿揀學校 發表於 22-7-26 19:14
所以想瞭解吓中大會收邊d 40分生,
中大講過bio is preferred ,應該會優先收晒有讀 bio 的⋯
有讀 M12 又 ...

阿女同學今年40分入唔到中大e科,修p c b

佢好勤力,個個戥佢唔抵。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 22-8-13 07:51

What is PCB?

slamai 發表於 22-8-13 08:34
What is PCB?

Phy Chem Bio

無話抵唔抵,醫科收生除了分數仲有面試,申請醫科個個都高分,相信取得高分的同學都勤力,面試就希望找到合適的。

仲要今年醫科位加到 590
結果好似 DSE生仲難入咗…

確實令 DSE學生氣餒!

係,戥DSE學生好唔抵。

舊年我仔小學同學40分都入唔到,入咗POLY PT。

October. 發表於 22-8-13 10:04
係,戥DSE學生好唔抵。

舊年我仔小學同學40分都入唔到,入咗POLY PT。

佢今年都係入poly PT

gracelam 發表於 22-8-13 10:25
佢今年都係入poly PT
咁即係兩位 40分同學都係 35+5 ,剛剛又入唔到 HKU….
無奈!

小鹿揀學校 發表於 22-8-13 10:34
咁即係兩位 40分同學都係 35+5 ,剛剛又入唔到 HKU….
無奈!,

時也命也!
‹ 上一主題|下一主題