用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 在香港讀醫科平均DSE要有咩成績?
樓主: myhappylife
go

在香港讀醫科平均DSE要有咩成績?   [複製鏈接]

73662710 發表於 22-7-23 16:47
2021年hku 收了135個醫科生,cuhk收了188個,在收多了55人的情況下,以4+3 X計, CUHK最低分40, HKU 38.
...

你是否講中大最低分40分,港大最低分收38分?

2021年hku 收了135個醫科生,cuhk收了188個,在收多了55人的情況下,以4+3 X計, CUHK最低分40, HKU 38.
...

講得無錯,港大由4C十2X改成best 6, 成绩會提高,今年有机会收足DSE學生

...

睇到真係一舊雲
hku 真懂玩数字

cycysuper 發表於 22-7-23 17:07
你是否講中大最低分40分,港大最低分收38分?

YesBest 6 is 36
4+3x is 38

回覆樓主:

阿囡2022 dse retaker, retake 5科
Eng 5** maths/bio/chem 5*
Chi 5
加埋LS 5*
Best 6 =36
但因有penalty, (10% off) 沒機會入
所以唯有揀其他科

ok_ko 發表於 22-7-20 14:43
舊時讀完中5考會考。一般點都超過10萬人。最勁就10A。當時中大有暫取生。就是不用考H-level或者A-level。會 ...

我當年有暫取生,但5A只能入一些文科如英文、中文,或其他非professional degrees. 報medic, archi 好難入

cycysuper 發表於 22-7-23 16:01
回覆 ocarebear 的帖子

用2021年兩間醫學院收生分數比較
但兩間大學之前admission talk都話,如果出咗成績再改選將醫科放Band A, 會再call去interview?唔係咁㗎?你講嘅case 最後入HKU, 係唔係有call返去面試。

想請問hku牙科 最低收生其實係幾多呢 見舊年LM 係43左右

小豬脾 發表於 22-7-24 11:31
但兩間大學之前admission talk都話,如果出咗成績再改選將醫科放Band A, 會再call去interview?唔係咁㗎?你 ...
Best 6 有36分,hku一定比面試。4+3x有40 cuhk 唔確定是否一定有面試機會。

小豬脾 發表於 22-7-24 11:31
但兩間大學之前admission talk都話,如果出咗成績再改選將醫科放Band A, 會再call去interview?唔係咁㗎?你 ...

中大無面試,港大有

carmelhill 發表於 22-7-24 08:30
阿囡2022 dse retaker, retake 5科
Eng 5** maths/bio/chem 5*
Chi 5

凳你囡囡可惜,醫科基本只得一次机会,要在retake  六科並在扣分下攞36分,即是要攞40分,要達4科5** + 2科5*, 非常困難,你囡囡表现已非常好

pypy405 發表於 22-7-24 13:42
想請問hku牙科 最低收生其實係幾多呢 見舊年LM 係43左右

根据港大公报2021年牙科收生
UQ 47
MQ 46
LQ 45

最低收分可能去到43分,如果是這樣,最好有44分才保証取錄,43分就唔一定入,有可能收不足43分學生,只收部份43分

cycysuper 發表於 22-7-24 17:28
中大無面試,港大有
會否因為borderline分數,7科40分,所以就算出成績後改選擺Band A, 中大都唔再call 去interview, 因為太多同分嘅學生揀,佢收唔晒。

cycysuper 發表於 22-7-24 17:39
凳你囡囡可惜,醫科基本只得一次机会,要在retake  六科並在扣分下攞36分,即是要攞40分,要達4科5** + 2 ...

去年考dse前面試取conditional offer, 夠36分(加分後42)便收,所以今次成績黎遲左。

小豬脾 發表於 22-7-24 19:54
會否因為borderline分數,7科40分,所以就算出成績後改選擺Band A, 中大都唔再call 去interview, 因為太多 ...
7科40分能入中大醫科人數估計不太多,我仔小學同學7科40分之前中大有INTERVIEW, 放榜後都唔收,揀左讀理大物理治療。

carmelhill 發表於 22-7-24 20:27
去年考dse前面試取conditional offer, 夠36分(加分後42)便收,所以今次成績黎遲左。
...
你囡囡已經好叻如果真係好想讀醫,試下可唔可以走NON-JUPAS 路線。

小豬脾 發表於 22-7-24 19:54
會否因為borderline分數,7科40分,所以就算出成績後改選擺Band A, 中大都唔再call 去interview, 因為太多 ...

呢個最有可能,另appearl完才夠40分也不会收

ratafan 發表於 22-7-24 09:31
我當年有暫取生,但5A只能入一些文科如英文、中文,或其他非professional degrees. 報medic, archi 好難入 ...
是的。我寫要有5個A,也不是針對醫科的。針對醫科,我認識而成績最低的都有6個A。

回覆 carmelhill 的帖子

請問你女女retake DSE 是自修生定重讀?現在成積咁好,又會在大學選修什么科月目?

cycysuper 發表於 22-7-24 19:18
根据港大公报2021年牙科收生
UQ 47
MQ 46

請問你知道m1 m2 牙科可以係 best 6 其中之一嗎?
我見港大有本書仔冇話可以 ( 可以計m1 m2嘅科目係講明可以), 但網頁又話可以但unless otherwise specified
‹ 上一主題|下一主題