用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 大家幫忙...埋黎睇下啦 2023 Sixth Form
go

[英國] 大家幫忙...埋黎睇下啦 2023 Sixth Form [複製鏈接]

你見到呢段文字既時候...............就係我需要你伸出援手幫忙,比啲意見丫.

唔知有無孩子讀緊呢啲學校,可以分享下學習及生活如何呢?謝謝你們.

Marlborough College
Rugby School
Oakham

9    0    0    0

真係唔熟悉,希望有了解的家長幫到你。

whoo99 發表於 22-7-20 12:34
真係唔熟悉,希望有了解的家長幫到你。
些些你推我上黎

回覆 cfs 的帖子

我囡都想轉,暫時報咗三間,已經有兩間要同一個weekend 考試,都未知點算

ttbb30 發表於 22-7-20 13:45
回覆 cfs 的帖子

我囡都想轉,暫時報咗三間,已經有兩間要同一個weekend 考試,都未知點算
我報之前會抄晒佢地幾時考,唔想撞期浪費登記費,撞左既只可以2選1. 你可唔可以分享下報左咩學校呀?

我就係一時大意無留意...我報咗Caterham 同 St swithun

回覆 cfs 的帖子

我推薦我母校Rugby School。

回覆樓主:

嗰幾間學校都唔識,唯有幫手推。

beastiebistro 發表於 22-7-20 14:58
回覆 cfs 的帖子

我推薦我母校Rugby School。
我都留意到你很多時都推呢間,但係你孩子無入讀,有無原因呢?我都有研究過Rugby不過睇到一半佢個網設計真係唔好睇,我仔放棄左,又睇唔到house既設計,搵唔到Video.  請問你知唔知而家教育/生活如何?學校有無安排機場交通?

etoile 發表於 22-7-20 15:25
嗰幾間學校都唔識,唯有幫手推。
咁不如你推介一兩間你覺得唔錯/有人讀過唔錯既比我縮小範圍丫

其實每個人要求既野都唔同,你呢幾間都好好,個人認為真系唔好超過3間,否則都好辛苦,要筆試又要面試。
Marlborough College凱特王妃母校,Haileybury校園好大。

ttbb30 發表於 22-7-20 14:22
我就係一時大意無留意...我報咗Caterham 同 St swithun
Caterham 我都有睇過,不過覺得佢宿生比例小左啲,所以放埋左一邊, 價錢而家已經去到£14,945,明年加5%就去到£15,700.(上年vs今年既學費加左超過7%),2019年A*-A成績係唔錯,之但係我唔止想要小小成績,更想有熱鬧既宿生體驗. St Swithun’s 我就無得考慮

yuyueng 發表於 22-7-20 15:28
其實每個人要求既野都唔同,你呢幾間都好好,個人認為真系唔好超過3間,否則都好辛苦,要筆試又要面試。
Ma ...
你岩,我都只係會考2間算. 唔得就咩都唔搞喇.暫時應該放棄Stowe.
你仲有咩介紹比我呀黎啦唔好收埋啦

我囡都想轉, 佢有四間想報,暫時報咗1間

lcyaa 發表於 22-7-20 16:08
我囡都想轉, 佢有四間想報,暫時報咗1間
分享下邊幾間丫,我個係仔唔會有競爭掛. 但係4間點安排面試分身呀?

回覆 cfs 的帖子

Rugby係非常好嘅學校,我冇揀純粹係因為我選擇送小朋友去齋校。如果我揀男女校,一定揀Rugby。推薦當然因為我認為學校非常好,我有好多(香港)同學都係選擇送仔女返Rugby school讀。

係傳統9大之一又好肯與時並進,配套設施齊備,教育又非常全人,地點又方便,Rugby town又比較大,冇咩唔好,唯一係男女校。

當然我梗係biased啦,你自己衡量喇。

cfs 發表於 22-7-20 11:02
當你見到呢段文字既時候...............就係需要你伸出援手幫忙比啲意見丫.

小兒想在2023 Sixth Fo ...

我入嚟偷師

阿女話想試吓轉校,而我又想佢近d我親戚屋企,我哋上月尾先開始睇學校,仲諗住9月頭申請都未遲,原來已經可以申請mouth:" /> cfs,我有你一半咁快手就好嘞

beastiebistro 發表於 22-7-20 16:21
回覆 cfs 的帖子

Rugby係非常好嘅學校,我冇揀純粹係因為我選擇送小朋友去齋校。如果我揀男女校,一定揀Ru ...
多謝你回覆呀. 我都知係好學校,我都有了解過基本資料,所以成績/教學/宿生比例已經唔駛擔心. 你有朋友讀緊? 咁香港人比例多唔多架? 另外,有無多啲宿舍資料可以分享呀?上網真係搵唔到宿舍資訊. 我都會電郵去學校問既,係想睇下相/片會好啲.Lower Sixth有無自己獨立房架?

cfs 發表於 22-7-20 15:45
你岩,我都只係會考2間算. 唔得就咩都唔搞喇.暫時應該放棄Stowe.
你仲有咩介紹比我呀黎啦唔好收埋啦 ...
Eastbourne 可以望下,我舊年都有興趣呢間。

6x6=36 發表於 22-7-20 17:07
我入嚟偷師

阿女話想試吓轉校,而我又想佢近d我親戚屋企,我哋上月尾先開始睇學校,仲諗 ...
唔緊要啦,而家仲係7月,唔係超名校應該趕到既. 睇岩又好似我咁,上黎搵大家幫幫手,睇下有咩意見.beastiebistro分享,我份list又加番Rugby上去.所以話EK 呢個大家庭互相幫忙.

你想搵邊區呀?我就係中部. 倫敦以南既都唔想考慮,當然...搵到岩心水既另計啦.

‹ 上一主題|下一主題