用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 狀元來自八校 英皇喇沙皇仁等名校
樓主: 2jkidsfather
go

狀元來自八校 英皇喇沙皇仁等名校   [複製鏈接]

hkhk8888 發表於 22-7-20 15:02
你係咪數漏左皇仁
八十年代伊中更勁

用個"罵"字就代表事實?抑或是强加於人的"罵"?!!!

PS:前面已經講過,我基本是不會用"駡街"或相關的詞匯.

Soundervolt 發表於 22-7-20 15:55
呢個時候冇咗HKpapa852,大家係唔係有啲空虛嘅感覺呢?
佢去咗邊?

王家爸爸 發表於 22-7-20 16:41
佢去咗邊?
輕輕的~~未曾帶走一片雲~~

PS:好似並無公開交代去向.

acgy 發表於 22-7-20 11:46
我冇話佢係B1C, 不過英皇現在同以前最輝煌時期的確係跌左好多, 我想講係可唔可以上返去以前最光輝既時刻
講 ...
"一人救全家"、"起死回生"、"跌左好多" ..呢D形容詞唔會用黎形容一間1A至1B既學校攞 !

jaycee_mami 發表於 22-7-20 09:07
我覺得 DBS 和 SPCC 的尖子走哂去讀 IB.  可能他們最初讀 IB時, 都估唔到會量化寬鬆, 狀元成棚人.
...

關咩事呢, IB 怎會係尖子之選? 只可以話係英文好唔怕寫野既人之選啦...

應該話係走左去外國卦?

SPCC 今年DSE 只有107人應考, 去年至2018年係122人 AND UP.

pccw2017 發表於 22-7-20 16:53
"一人救全家"、"起死回生"、"跌左好多" ..呢D形容詞唔會用黎形容一間1A至1B既學校攞 !  ...
如果有一個狀元就叫做一人救全家,咁SPCC 一個都無,叫做闔家“啫”?

medicine 發表於 22-7-20 16:44
輕輕的~~未曾帶走一片雲~~

衛斯理已經去咗另一空間揾佢幫手做升中派位資料。
在另一平衡空間的SPCC,DG 等皇瑪聖喇拔名校完全冇人報,要缩班殺校!
在另一空間的CC連續兩年收到生兼有人3322進步左,爲了宇宙平衡,這空間的CC弱左,今年又出不到狀元!

medicine 發表於 22-7-20 14:16
"神"校個神係與"神經質"個神是同一個黎.

任何VS,必須某"神"勝,並真的是"神""勝""不可侵犯"一樣"上"(傷)曬 ...

印象中你以前係SPBB 粉絲, 點解近來不斷耶喻佢地呢?

今年港同成績都唔錯,比舊年升左好多

cxyu841216 發表於 22-7-20 17:04
唔知總共有幾多人考呢

retriever 發表於 22-7-20 16:58
印象中你以前係SPBB 粉絲, 點解近來不斷耶喻佢地呢?
你算是用詞中性的一位家長.故且正面回復一下.

首先,何時何地或者講邊一個post邊一句留言見到我是SPBB的粉絲尼???(請注意,此處的SP後面是相同的兩個字,假若是不同的兩個字或一個字則另當別論)

其次,約略講講,咪就係觀感咯,前面已經有會員大概指出過,不贅述.

ckcleung 發表於 22-7-20 16:57
如果有一個狀元就叫做一人救全家,咁SPCC 一個都無,叫做闔家“啫”?
咪係攞. SPCC就算無出狀元都一樣係神校

kimlam953 發表於 22-7-20 16:09
https://www.hkugac.edu.hk/f/special_announcement/770/2573/HKDSE_2022.pdf

港同2022年整體5+創歷屆新高

2022年 | 2021年
考生 [106人]^ | 110人

中文5+ 19.2% | 14.4%
英文5+ 59.4% | 35.5%
數學5+ 46.2% | 41.8%
--------------------------------------------------
CEM5+ 41.6 | 30.6%
通識5+ 41.5% | 26.4%
--------------------------------------------------
主科5+ 41.6% | 29.5%
整體5+ 45.8% | 33.8%

中文4+ 60.6% | 46.2%
英文4+ 91.5% | 78.2%
數學4+ 80.2% | 69.1%
CEM4+ 77.4% | 64.5%
通識4+ 84.9% | 80.0%
主科4+ 79.3% | 68.4%

3322 84.9% | 80.9%
3322+33 80.2% | 74.5%

^ 據各主科%及3322(+22)率推算

2022年
https://www.hkugac.edu.hk/f/special_announcement/770/2573/HKDSE_2022.pdf

2021年
https://www.hkugac.edu.hk/explore/our-updates/what-s-on/revised-2021-hkdse-result

https://www.hkugac.edu.hk/f/news/710/2258/HKDSE_2021_v4.pdf

pccw2017 發表於 22-7-20 17:14
咪係攞. SPCC就算無出狀元都一樣係神校
面是人俾的,架是自己丟的.

假如你讀書的時候有個同學成績很好,但傲不可世,你會喜歡此同學嗎?

成績好,更需謙卑,以及需檢視成績的由來:比如IB,明明量化寬鬆了,卻依然招積.明明IB報考人數有上限,卻百般抵賴.~~~~~

cxyu841216 發表於 22-7-20 17:04

港同2022年整體5+ 45.8% 歷屆新高
高於2017年整體5+ 42.6%

medicine 發表於 22-7-20 17:22
呢D係論壇上的人的言論令人對SPCC有感覺不同. 我又唔覺得學校本身有囂張的行為

cafeva 發表於 22-7-20 17:06
唔知總共有幾多人考呢

港同2022年考生推算為106人

2022年
3322 84.9%
3322+33 80.2%

1/4.7% = 21
2/4.7% = 43
3/4.7% = 64
4/4.7% = 85
5/4.7% = 106
6/4.7% = 128
7/4.7% = 149

85 × 84.9% = 72.2
85 × 80.2% = 68.2

106 × 84.9% = 90.0 ✓
106 × 80.2% = 85.0 ✓

128 × 84.9% = 108.7
128 × 80.2% = 102.7

149 × 84.9% = 126.6
149 × 80.9% = 120.5

medicine 發表於 22-7-20 17:22

學校教學生謙卑,但呢樣嘢的確喺某神校家長身上睇唔到(當然不可一概而論,只可說整體觀感)。這也合理,學校被神化了,自然會吸引一班慕名的家長。但如果不可一世,跌倒了當然會吸引其他人評論。做世一就係咁赤裸,別人亦會將標準提到天咁高。

回覆 pccw2017 的帖子

Missed 所有的數據分析。但他的帖子和分析仍然很有價值
‹ 上一主題|下一主題