用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 茵維持國際學校
go

[中學] 茵維持國際學校

有冇人知柴灣茵維持國際學校好唔好?

回覆 Dorli 的帖子

用英文名 search, 有好多update info, 如不介意學校現時情況,又唔想讀 LS, 咪照讀住先

回覆樓主:

好 Thx

Dorli 發表於 22-7-20 00:24

not ok

Dorli 發表於 22-7-20 00:24

Invictus 創辦人已賣盤
現由集永成100%全資擁用
新加坡上市公司 主要業務地產建築
據2021年年報 教育業務雖有虧損
香港收入持續強勁增長 顯示收生好?

FY Dec 2021
Education (SGD'000)
Singapore 24,368
Malaysia 4,345
Hong Kong 5,865
Others 2,120
------------------------------------------------------
Revenue 36,698
------------------------------------------------------
Profit/(Loss) before Tax (48,897)

Hong Kong (SGD'000)
Revenue
2H2021 3,623
1H2021 2,242
2H2020 1,189
1H2020 162

https://links.sgx.com/1.0.0/corporate-announcements/O85L1Q9XAZ026RWF/5fe0e95a33c562685a436250338ad8a9465e00aa15593ce447a4e19ec0a96304

Annual Report FY2021 (p.171 223)
https://links.sgx.com/1.0.0/corporate-announcements/O85L1Q9XAZ026RWF/709405_Annual%20Report%20FY2021.pdf

smith 發表於 22-7-22 00:27
not ok

請問有冇詳細啲資料? Thx

回覆樓主:

有家長小明友讀緊?

Dorli 發表於 22-7-25 20:54
有家長小明友讀緊?

如果純粹係唔想讀LS而想讀IS試下嘅話,港島可以睇睇DSC/HKCA PLK/KIS,哩幾間有自己校舍,學費相宜,其中DSC/KIS歷史亦比較耐,有track record.我女讀過DSC,老師同學都好好,英文語境也很好,有ESL 課程,作為過渡學校非常合適。我覺得讀哩幾間學校好過讀商業味濃嘅商場學校。

回覆樓主:

KIS好似要讀八至十科?有冇人知 Thx

smith 發表於 22-7-22 00:27
not ok

想知點解, 謝謝

nervousmichelle 發表於 22-7-26 10:09
如果純粹係唔想讀LS而想讀IS試下嘅話,港島可以睇睇DSC/HKCA PLK/KIS,哩幾間有自己校舍,學費相宜,其中D ...

我陳日去左DSC問野,個度既教職員好好人好有善,有問必答。學校內部做咁翻新工程,覺得學校係願意投放資源俾學生,唔係只為一盤生意咁做。有興趣可以打去學校問。

nervousmichelle 發表於 22-7-26 10:09
如果純粹係唔想讀LS而想讀IS試下嘅話,港島可以睇睇DSC/HKCA PLK/KIS,哩幾間有自己校舍,學費相宜,其中D ...

請問你女女讀完DSC係咪轉到去IS大校?

kinki2130 發表於 22-8-7 17:28
請問你女女讀完DSC係咪轉到去IS大校?

我細女讀完DSC year 1後去咗VSA插班讀year 2。主要係接送問題所以轉校,如果唔係返學路程太遠,都唔會咁快轉校。囡囡K3時申請幾間大校IS都reject咗,DSC讀完一年後再申請就好好多,因英文進步神速,从零基礎變成可以自然用英文溝通,而且口音都近native。

nervousmichelle 發表於 22-8-7 23:19
我細女讀完DSC year 1後去咗VSA插班讀year 2。主要係接送問題所以轉校,如果唔係返學路程太遠,都唔會咁快 ...

想問DSC係指呢間, 係嘛?

https://www.dsc.edu.hk/nav-header-util/contact-us

siujanjan 發表於 22-10-14 12:48
想問DSC係指呢間, 係嘛?

https://www.dsc.edu.hk/nav-header-util/contact-us

Yes.

angelist 發表於 22-8-2 16:41
想知點解, 謝謝

你自己search “invictus”, 大把 adverse comments. 今年開學兩個月,差不多级級逃亡潮。管理層非常唔掂,冇智慧、效率低。家長自己睇路。