用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 内地插班生入陳瑞祺(喇沙)or 聖公會牧愛小学之艱難抉 ...
樓主: beibeitu
go

内地插班生入陳瑞祺(喇沙)or 聖公會牧愛小学之艱難抉擇 [複製鏈接]

beibeitu 發表於 22-7-19 14:23
回覆 medicine 的帖子

小女在內地讀完3A,目前在香港過渡學校讀的3B。內地的成績也還不錯,三科基本都是98 ...
不是講分數,而是名次.
試卷出得淺.可以好多98,99甚至滿分.唯名次是競爭的結果,不管試卷深或淺,總有個排名(當然,試卷過淺會有幾多同分).

既然有信心讀四年級,就上四年級.萬一適應不是那麽理想,再留四年級總比留三年級好.

medicine 發表於 22-7-19 15:03
不是講分數,而是名次.
試卷出得淺.可以好多98,99甚至滿分.唯名次是競爭的結果,不管試卷深或淺,總有個排名( ...
應該在內地私校時排班上前三。
我也贊同如果跟不上,再考慮留四級可能會穩妥一點。
謝謝各位朋友的熱心建議。

beibeitu 發表於 22-7-19 11:39
各位群友大家好!

小女今年從內地到香港,剛完成啟動課程,下半年9月準備入讀四年級。目前CSK和牧愛小學都 ...

恭喜 陳瑞祺為34網一線大熱小學
獲取錄讀四年級可見囡囡實力
學校如覺學術上不足應唔會收

beibeitu 發表於 22-7-19 14:49
面試的時候CSK的老師有建議我們讀三年級,只是現在在想要不要同學校溝通一下還是讀三年級會好點。只是想弄 ...

咁CSK俾正式插班offer你係P3定P4?
既然已有offer,應該已列明邊一級。
因為最怕係溝通上誤會,佢係咪真係俾自由你選擇P3定P4?

真的讀不來再留也行吧?一開始便決定留?CSK收不是已證明囡囡有實力嗎?

首先,陳瑞祺不錯的。建议先讀四年級,同時補英語,如果實在趕不上再選擇留級啊。孩子內驅力足夠,尊重他的選擇;同時幫助他找好的補習。
我家老大4B插班沒有讀過渡班,當時英語差得一位數,用一年多補起來,最後磕磕絆絆考上英中。

beibeitu 發表於 22-7-19 13:16
回覆 Sing13 的帖子

你有沒有看過2間學校的升中資料? 2間學校都有把學生入讀英文中學的人數顯示出來。

CSK大約有70人考入BAND 1英文中學
以5班人數,全級約150人計算,即大約一半學生都能升讀英文中學,而且也不乏傳統名校如聖保羅男女、聖保羅、喇沙、九龍華仁,也有不少地區名校如迦密、華英、旅港等。

我見上年度只是入讀旅港開平的都已經有17人

而牧愛小學的顯示大的只有20人入讀BAND1英文中學,以2班人數,全級約60人計算,即只有3份1人入讀英文中學

你說在牧愛可能會輕鬆D,但你就要保持在全級頭20名才有機會入讀英文中學;
在CSK,你維持在全級70名內都應該能入讀英文中學

CSK錄取你女兒,證明小朋友是適合學校的。

對於校舍位置和大小,我喜歡CSK多一點

beibeitu 發表於 22-7-19 14:23
回覆 medicine 的帖子

小女在內地讀完3A,目前在香港過渡學校讀的3B。內地的成績也還不錯,三科基本都是98 ...

過渡學校現在應該是試後活動?

可不可以問老師給小朋友看一下4年級的課文,讓小朋友知道4年級的課文可能會長很多、字詞艱深很多

如果小朋友都覺得可以應付,就照讀4年級吧!

beibeitu 發表於 22-7-19 11:39
各位群友大家好!

小女今年從內地到香港,剛完成啟動課程,下半年9月準備入讀四年級。目前CSK和牧愛小學都 ...

建議 CSK,始終係網內最好小學。
如可勸服小朋友,建議小三。英文非常重要!

再重申,「英文非常重要」!

祝福你一家在港生活幸福美滿!

回覆 beibeitu 的帖子

內地學生一般讀書會比香港學生刻苦,家長要求都更高,英文多下苦功應該可以逐漸追上進度。女孩子青春寶貴,讀四年級可能好啲。

我諗你最應該係要搞清楚香港升中呢個遊戲係點玩法。
如果你係升小一小二,隨你個人喜歡啦

小四之後好快小五,呈分試直接影響你升中,如果英文真係唔得,讀小三,你仲有兩年幾時間追,讀小四,得一年多啲。

同埋學之前啲家長講﹐你仲要適應繁體字,如果你女已經好熟悉,咁當然最好,如果唔係,對所有科都會有一定影響。

CSK一半人入B1,即係你都仲要打低一半人。入小四,如果你上學期考完試先發現頭一半人都係武林高手,你仲要修練先可有機會挑戰佢地,可能為時已晚了。

(同埋我都唔係好明,點解可以選擇小三同小四,人地俾OFFER你時應該已經講明你讀邊一級)

tummypooh 發表於 22-7-20 10:14
我諗你最應該係要搞清楚香港升中呢個遊戲係點玩法。
如果你係升小一小二,隨你個人喜歡啦

「點解可以選擇小三同小四,人地俾OFFER你時應該已經講明你讀邊一級」

正常係學校先睇到筆試成績作考慮,應該係面試時候有機會問家長P3、P4意願,但正式出offer就係黑白列明入邊級、再註冊嘛!
我自己未聽過收左先揀邊級,而且CSK區內係熱門校,會P3、P4各預一個學位等家長揀??

fupigpig 發表於 22-7-20 10:35
「點解可以選擇小三同小四,人地俾OFFER你時應該已經講明你讀邊一級」

正常係學校先睇到筆試成績作考慮, ...

謝謝回复。
學校肯定不會預留兩個學位等家長揀,我只是想弄清楚是否三年級更適合。如果有足夠理由相信三年級的確更合適,那很可能只能放棄CSK,另作打算啦。

如果只得兩個選擇,亦都只有小四,都唔使點諗。正常都會去勁個間。

beibeitu 發表於 22-7-20 12:01
謝謝回复。
學校肯定不會預留兩個學位等家長揀,我只是想弄清楚是否三年級更適合。如果有足夠理由相信三年 ...
你都已經揀左CSK四年級了嘛,之前說過渡學校老師建議CSK讀3年級,你女唔想,最後都註冊了CSK四年級,唔得轉頭。所以我都覺得係過渡學校同CSK好似有關係咁,因為你都說,你女過渡學校同學,老師都建議插班3年級。一般自己插班考緊四年級的話,CSK會比你個3年級學位?好似CSK同過渡學校的建議都高度重合哦

小朋友有能力的話不要選擇重讀,一定讀小四,對個人心理會造成負面影響。小四還有一年才考呈分試,足夠時間去追。CSK課程和功課量適中,試卷也不難,相信你女兒只需主攻英文和學繁體字即可。小兒也在9月升小四 (CSK),有什麼問題可以問。
‹ 上一主題|下一主題