用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ESF Subling priority
樓主: leaf_jac
go

[其他] ESF Subling priority [複製鏈接]

借位一問細佬係十一月b
有sibling 加foreign passport 港島K1
但細佬比較慢仲未係好識聽講吾太聽指令
會唔會大機會吾收?
會唔會加埋NR安全啲?

Bunnygirl 發表於 22-7-30 09:48
借位一問細佬係十一月b
有sibling 加foreign passport 港島K1

你已經有sibling priority, 即係有機會面試,NR也是為了買個機會面試,所以無需要重複。
面試之後能否通過、入學,就睇孩子表現啦。

Radiomama 發表於 22-7-30 10:01
你已經有sibling priority, 即係有機會面試,NR也是為了買個機會面試,所以無需要重複。
面試之後能否通過 ...
Thank you!咁K1會點考?

Bunnygirl 發表於 22-7-30 09:48
借位一問細佬係十一月b

先搵間IS讀著先,有priority 通常肯講野有D反應都收,萬一唔收大少少再插班考有priority 也不難。

Bunnygirl 發表於 22-7-30 16:19
Thank you!咁K1會點考?

Play visit 有家長陪,玩不同玩具,老師觀察/行埋來,傾偈,問下你做緊乜,叫乜名個D,你平時同佢習慣英文互動,到時氹佢同你講下野,show到佢有英文理解能力和講少少野都通常收。
我聽過唔收的一係完全唔講野,一係入到去只講廣東話。
不過在其他IS讀,有sibling priority 的之後二三年內都插返入小學。

964000 發表於 22-7-30 19:53
Play visit 有家長陪,玩不同玩具,老師觀察/行埋來,傾偈,問下你做緊乜,叫乜名個D,你平時同佢習慣英文 ...

請問如果用subling priority報K1
真係唔肯講野fail 左
會係當已經用左個priority 以後都無得再用

還是每隔半年cool period 又可以再報過? 再報過可以報返同級嗎?

leaf_jac 發表於 22-7-31 00:32
請問如果用subling priority報K1
真係唔肯講野fail 左
會係當已經用左個priority 以後都無得再用

你係sibling 就永遠都有priority (中學畢業前)
半年後有位都比waiting 插班,未必會再考,明年再報啦。

964000 發表於 22-7-30 19:53
Play visit 有家長陪,玩不同玩具,老師觀察/行埋來,傾偈,問下你做緊乜,叫乜名個D,你平時同佢習慣英文 ...
Thanks不過佢比較慢到依家都吾肯講嘢,聽就一時時 (家姐呢個歲數已唱歌仔)
吾係language 問題係直情吾回應
可能要做大仔
但ESF要細仔有d麻煩

Bunnygirl 發表於 22-7-31 10:58
Thanks不過佢比較慢到依家都吾肯講嘢,聽就一時時 (家姐呢個歲數已唱歌仔)
吾係language 問題係直情吾回應 ...

可能疫情下少接觸人有影響
疫情下出世既小朋友普遍同家姐呀哥同齡時都係發展慢d

回覆 glo000 的帖子

而家RC 買NR 係網上買(school web 有寫),不用排隊。
‹ 上一主題|下一主題