用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 請問是否要選3X才有入大學機會?
go

請問是否要選3X才有入大學機會? [複製鏈接]

請教: 小女是2025年DSE考生(今年F.3), 請問是否要選3X才有入大學機會?
原選3X (中史,geog,econ), 但怕入不到econ, 請問寧選2X, 還是另選history (有些興趣)或account (無興趣)?
如選history, 即中史,geog,history都是背死人的科, 怕應付唔到…..試咗先讀唔掂先drop?
如選account, 即中史,geog,account , account不用死背但無興趣, …..試咗先讀唔掂先drop?
thanks
   1    0    0    0

annielui 發表於 22-7-18 11:28
請教: 小女是2025年DSE考生(今年F.3), 請問是否要選3X才有入大學機會?
原選3X (中史,geog,econ), 但怕入不 ...

小女是2025年DSE考生(今年F.3), 請問是否要選3X才有入大學機會? -------No

原選3X (中史,geog,econ), 但怕入不到econ, 請問寧選2X, 還是另選history (有些興趣)或account (無興趣)?
-------堅持 中史,geog,econ,問下老師意見

回覆 2jkidsfather 的帖子

多謝意見, 希望如願

annielui 發表於 22-7-18 13:48

多謝意見, 希望如願

我囡囡係讀History, 聽佢地講Hist 既 syllabus 比中史少,比較易handle,不妨請教下老師

回覆 sara11 的帖子

明白, 多謝妳

小女是2025年DSE考生(今年F.3), 請問是否要選3X才有入大學

如選history, 即中史,geog,history都是背死人的科, 怕應付唔到…..試咗先讀唔掂先drop?
如選account, 即中史,geog,account , account不用死背但無興趣, …..試咗先讀唔掂先drop?
thanks

回覆 annielui 的帖子

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3869393&extra=page%3D1

回覆 cow 的帖子

sorry.... 那post都是我的, 因今天最後改選科(心急求意見), 見"選科選校"頁較少朋友留意, 所以post埋這邊, 感謝幫忙

2jkidsfather 發表於 22-7-18 12:23
------堅持 中史,geog,econ,問下老師意見
堅持 中史,geog,econ

回覆 cow 的帖子

多謝意見, 希望可以吧......

請問2024年後, 通識只有達標/不達標, 如大學收生準則改為best 6 那讀2x的同學怎辦?

annielui 發表於 22-7-26 10:20

請問2024年後, 通識只有達標/不達標, 如大學收生準則改為best 6 那讀2x的同學怎 ...

八大公布CSD要達標 暫無提及計分
有大學提及Best 5 唔計CSD

HKU
https://admissions.hku.hk/apply/jupas2024

CUHK
http://admission.cuhk.edu.hk/jupas/2024-requirements.html

申請人須於公民與社會發展科考獲「達標」以符合申請入讀中大最低要求,惟該科目的「達標」等級不會被用於入學分數計算中。

HKUST
https://join.ust.hk/admissions/jupas/updates

+ “Attained” in Citizenship and Social Development will not be included in the admissions score calculation, which will only require 5 subject scores.

其它院校冇查過
妹妹豬 齊來做個好朋友)

annielui 發表於 22-7-26 10:20

請問2024年後, 通識只有達標/不達標, 如大學收生準則改為best 6 那讀2x的同學怎 ...
我女學校有講,如果想drop科既同學,將來有部份學位未必可以用選,只可選best 5果部份。

回覆 zitaeric 的帖子

多謝你的資料.....

回覆 妹妹頭 的帖子

Thanks, 意思是如果drop剩2x...有些學科不能選, 是嗎?

annielui 發表於 22-7-18 11:28
原選3X (中史,geog,econ), 但怕入不 ...

我女都揀左尼3科(Chin Hist, Geog and Econ) 同你女一樣

回覆 babychin 的帖子

咁啱既....都是妳女心儀科目嗎? 開咗學大家可以交流吓....:)
‹ 上一主題|下一主題