用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 升學顧問
go

[英國] 升學顧問 [複製鏈接]

煩推介英國升學顧問. Thanks
   4    0    0    0

JoJobama 發表於 22-7-15 16:07

好多所謂顧問呃人,自己搞最好

我用英國本土嘅agent我覺得OK如果想知多啲詳情可以PM我

留名,我都好想知🙏🏻🙏🏻🙏🏻

不如你講下具體情況,最少講下係中學定大學。

sleung2020 發表於 22-7-15 22:44
好多所謂顧問呃人,自己搞最好
其實睇情況,如果係大學既Clearing階段,千萬唔好自己搞。如果係正常申請,就最好自己搞。

王家爸爸 發表於 22-7-16 13:27
其實睇情況,如果係大學既Clearing階段,千萬唔好自己搞。如果係正常申請,就最好自己搞。 ...

請問clearing 點解唔好自己搞?

minmin 發表於 22-7-16 17:07
請問clearing 點解唔好自己搞?
Clearing 階段好多時需要面試,DSE放榜嗰兩日,大學基本上唔得閒應酬自己搞既學生。等到大學應酬完代理,好啲既大學既clearing位已經收晒學生,無位剩。

建議在放榜前做點功課,列出不同的成績可能,先查看有什麼clearing options,知道那幾間大學你可能去申請,再找出代表的agent

不同大學有不同的agent 代表,要留意

王家爸爸 發表於 22-7-16 13:24
不如你講下具體情況,最少講下係中學定大學。
你好! 因去完海外升學展. 詢問過一間agent. 打算明年去英國讀master. 而小朋友 主修英文, Agent 只推介 master 讀 media & communication. 但分析過小朋友性格上唔係適合此科, 及他們推介學校除一間之外. 其它排名好後, 好後.

所以現在尋找資料, 如何報讀海外大學, 程序, 搵大學. 因我地完全沒有經驗. Thanks

JoJobama 發表於 22-7-18 14:01
你好! 因去完海外升學展. 詢問過一間agent. 打算明年去英國讀master. 而小朋友 主修英文, Agent 只推介 mas ...

Master 就自己去目標大學報名啦,首先自己想讀邊科,master 應該會有分開幾段時間報名,有啲課程可能需要公開試成績的

你好! 因去完海外升學展. 詢問過一間agent. 打算明年去英國讀master. 而小朋友 主修英文, Agent 只推介 mas ...

上每間大學官網研究

如果報碩士課程,就唔好搵agent啦,佢哋唔會比你小朋友熟識點樣揀適合既學校同課程。

主修英文,如果成績OK,但係又唔係叻到可以報牛劍,可能考慮下:

https://www.durham.ac.uk/study/courses/q3k107/

https://www.york.ac.uk/english/postgraduate/taught-ma/

https://warwick.ac.uk/fac/arts/english/postgraduatestudies/english-literature/

王家爸爸 發表於 22-7-17 10:32
Clearing 階段好多時需要面試,DSE放榜嗰兩日,大學基本上唔得閒應酬自己搞既學生。等到大學應酬完代理,好 ...

見好多agent都列出相同的大學可面試,請問仲有冇需要再了解邊間容易安排到向心儀大學面試,還是不會相差太遠?

點解唔問小朋友自己想讀咩嘢

大學畢業都21/22歲啦,仲點會係小朋友    大學畢業都仲要父母係ek幫佢諗讀乜搵學校, 放手啦

讀Master咁大個可以自己安排架喇,父母唔駛操心,佢自己會識晒點安排,因為上大學果啲都係自己安排自己申請自己買機票,課程內容佢有咩想讀唔想讀佢自己最清楚.交番比佢自己去安排啦,唔駛搵agent架喇咁大個,自己申請就可以.

longlokma 發表於 22-7-19 08:48
大學畢業都21/22歲啦,仲點會係小朋友    大學畢業都仲要父母係ek幫佢諗讀乜搵學校, 放 ...

有可能係個阿媽自己擔心,阿媽自己想知,佢仔女都吾知佢阿媽係EK 攞料嫁
http://hk.myblog.yahoo.com/

bkfans123 發表於 22-7-19 09:41
有可能係個阿媽自己擔心,阿媽自己想知,佢仔女都吾知佢阿媽係EK 攞料嫁
...

我知可能得罪ek好多人, 但真係好難頂仲叫over廿歲嘅仔女做小朋友 次次等人問先至講返佢啲仔女原來已經牛龜馬大, 小朋友/寶寶呢啲返屋企閂埋門先叫啦,好冇
‹ 上一主題|下一主題