用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 留學保險疑問
go

[其他] 留學保險疑問 [複製鏈接]

之前爬文,見好多網友都經Marxx買留學保險,我見佢都係賣AXx的留學保險,請問跟broker買同直接跟AXx網上買有沒有分別?如果要索償,直接同保險公司申請不是更有效率嗎?
   8    0    0    0

借樓主post一問
我問左A?A報價,但比經HKBank買A?A貴而且保額較少,但經HKBAnk買又怕無人folllow
http://hk.myblog.yahoo.com/

Bingwei 發表於 22-7-15 12:01
之前爬文,見好多網友都經Marxx買留學保險,我見佢都係賣AXx的留學保險,請問跟broker買同直接跟AXx網上買有沒 ...

去邊度升學.中學定大學?當地學校會唔會有保險?

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

去英國讀中學,學校也有提議買保險,我見到也是由AXx提供,不過條文全是英文,見到就頭痛我諗住係香港買,有咩事要claim,容易d同職員溝通

回覆 bkfans123 的帖子

我係網上報價,反而係HSBX貴少少,但有部分項目嘅保額係大d㗎

Bingwei 發表於 22-7-16 20:52

去英國讀中學,學校也有提議買保險,我見到也是由AXx提供,不過條文全是英文,見到就 ...

保誠好似都多人買,可以比較下。

Bingwei 發表於 22-7-16 20:54
回覆 bkfans123 的帖子

我係網上報價,反而係HSBX貴少少,但有部分項目嘅保額係大d㗎 ...

剛睇了A?A網上報價,同我個sales報價內容一樣,但網上投保就有10% discount ,而且HSBC的某啲保額大啲,亦有10% discount

謝謝你提醒,我也有睇過保x,不過佢無包手提電話損毀同遺失賠償,同埋要另加錢先有醫療費用保障,所以應該唔考慮。

Bingwei 發表於 22-7-15 12:01
之前爬文,見好多網友都經Marxx買留學保險,我見佢都係賣AXx的留學保險,請問跟broker買同直接跟AXx網上買有沒 ...

我都係經Marxx 買,索賠償係直接搵AXx, 每次都好順利。我仔爛過 IPhone、MacBook、喼同大提琴bridge 都claim到

Bingwei 發表於 22-7-16 21:08

謝謝你提醒,我也有睇過保x,不過佢無包手提電話損毀同遺失賠償,同埋要另加錢先有醫 ...
拿,唔係打手,我早兩年經朋友買留學保年年有八折,我只買一般唔包醫療今年一千二百幾,當一個旅遊保險咁,即係咩行程延誤,行李延誤或遺失,第三者責任,緊急意外醫療果D,試過claim唔見咗air pods ,第一年Covid 學校關門claim過5千蚊,平平地當旅行保險咁都OK吖,去歐洲又包。

我地claim過酒店,又claim過MacBook。睇私家醫生買藥只要有醫生紙買都會claim到。

個人覺得對NHS不要抱太大期望,我女睇過一次話唔會再睇。可能佢遇到個差既醫生,如果睇私家又有得claim, 我地會prefer私家多啲。

YuYuMother 發表於 22-7-17 15:22
我地claim過酒店,又claim過MacBook。睇私家醫生買藥只要有醫生紙買都會claim到。

個人覺得對NHS不要抱太 ...

請問你是否買A?A呢?你經agent 買或是直接上網投保?我見宜家上網投保有9折,經agent反而無

bkfans123 發表於 22-7-17 16:57
請問你是否買A?A呢?你經agent 買或是直接上網投保?我見宜家上網投保有9折,經agent反而無
...

我經marsh,之前未被收購時係JLT,都係買AXA overseas student care。佢哋會幫手claim唔使自己搵AXA的。

如果直接網上投保就自己直接同AXA deal,索償有疑問各樣直接搵佢哋。Marsh有team staff 跟進,有咩疑問可以搵佢地幫手搞。舊年續保加左保費,我都係同Marsh講覺得唔合理,佢地幫手同AXA傾,之後改返做原價。

基本上兩者分別不大嘅,自己衡量下邊間方便啲

YuYuMother 發表於 22-7-17 17:42
我經marsh,之前未被收購時係JLT,都係買AXA overseas student care。佢哋會幫手claim唔使自己搵AXA的。

...

明白,謝謝你

謝謝各位的意見和分享

今日打個電話去問AXx留學保險, 佢話其實留學保險係逐月計嘅 你唔需要之後你可以打電話畀佢取消policy,佢會退返錢 (當然你唔可以claim過佢啦), 咁呢個保險我認為就最適合就係喺你小朋友出發到你當地health insurance未生效之前有這段時間的coverage.

minimum charge $1000

yuyueng 發表於 22-7-17 12:59
拿,唔係打手,我早兩年經朋友買留學保年年有八折,我只買一般唔包醫療今年一千二百幾,當一個旅遊保險咁, ...

好同意你做法,阿女過左英國兩年,只要都係用NHS , 但揾極都揾唔到有千零蚊留學保,可PM資料嗎?感謝你     

拿,唔係打手,我早兩年經朋友買留學保年年有八折,我只買一般唔包醫療今年一千二百幾,當一個旅遊保險咁, ...

我都係同一間買,不過我女第三年要千四,可能下年平啲。除了lHS,我女本身香港都有醫保, 可包埋外地私家醫院, 所以我只買最平嘅plan。

請問可否pm你買的留學保資料給我參考
Thx
‹ 上一主題|下一主題