用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 海外回流 求小三插班意見
樓主: FriendoraBoxer
go

海外回流 求小三插班意見 [複製鏈接]

smc 是一間香港課程/GCE的私立中小學,並設有中文科,雖然有不少的非華語學生就讀,但插班位非常稀少,拿外國護照也不能打尖。

小朋友剛考了它的插班試,並不容易。要有香港式的操練,才有機會完成3份試卷。

可以試YMCA,課程是British curriculum, 中文有三個程度,不過學費就妻11萬(三年級)!

回覆 FriendoraBoxer 的帖子

Yy係屯門直資 ,保良局圓玄小學

FriendoraBoxer 發表於 22-7-14 15:51
回覆 yeeling0101 的帖子

請問 YY 是指??

圓玄

https://www.yyps.edu.hk

我諗都係國際學校最適合,就算入輕鬆D嘅私校都係要測驗考試做功課,睇下你想唔想。宜家D國際學校平民咗好多,其實好多都唔洗債券

FriendoraBoxer 發表於 22-7-14 12:52
各位父母 我同太太喺五月中因家事從外國回港 現在計劃打算在港定居一段長時間 所以要幫八歲女兒搵學校 我對 ...

you may consider HKCA PLK which offer IB in English, tuition is around 10K , no debenture

FriendoraBoxer 發表於 22-7-14 12:52
各位父母 我同太太喺五月中因家事從外國回港 現在計劃打算在港定居一段長時間 所以要幫八歲女兒搵學校 我對 ...
可以睇埋美孚地利亞

Thank you all so much for the opinions. We will start with all the info provided.
Happy summer to you all.

可以試吓St Paul Convent, NCS中文堂及試卷都同其他同學唔一樣。

FriendoraBoxer 發表於 22-7-15 15:02
Thank you all so much for the opinions. We will start with all the info provided.
Happy summer to yo ...
韓國國際學校學費唔貴, 可以check下唔少國際學校學費都啱你budget

其實你都係讀小學JE, 如有經濟壓力
去到中學先選IB 課程都可以,
香港地個個小朋友每月都要另外比幾錢興趣班同補習, 我驚你計得太盡到時得唔得呀

直資會平過國際, 國際好似大部份over 100,000 一年
但直資都係難免要出去學乜乜物物

不過最緊要有個位先, 所以我覺得你應該官津都要諗下, 因為插班申請大部份都過哂了
好既學校有人唔要個位都有waiting list

林文燦試吓,NCS佢係分開上中文堂,普通話上中文

我想要留意一下NCS的定義是真正非華語學生,至少父母其中一方不是華裔

是不是華埠不是重點,最重要的是在家裏面,是用什麼來做主要語言。

回覆 FriendoraBoxer 的帖子

Please try HKCA PLK. Runs IB, teaching instruction is English but with Chinese learning in Mandarin, affordable tuition

有啲international schools 唔使俾幾十萬debenture,相對學費較低 (不過都可能去到12,3萬一年),例如:

Korean IS, Invictus, Delia School of Canada, Anfield school, Norwegian IS, HKCA PLK, Japanese IS。

你地有foreign passport o係好多 IS 都會有priority (因為學校要fulfill 一定percentage o既foreign passport holders o既規定)。但大部份IS 而家都放緊假,未必有人覆你。

我對私校/直資冇咁了解,但感覺上即使用外國課程o既私校/直資,學校o既vibes 同IS 都係有啲唔同。

或者你都可以去國際學校o個版問下。

我也有跟樓主一樣的問題。我下年回流香港兩位小朋友中文程度很差。小女兒完全不懂讀寫中文。 也想知道有什麼直資或私校可以選擇? 到最後才考慮國際學校。 因為實在負擔太重

回覆樓主:

LM

樓主或可去看看Victoria Shanghai Academy - 行IB, 有中文,小一小二無考試好少功課。Playground language係英文,會容易適應些。不過學費可能超出樓主預算小小。

St.Margaret好大機會, 再唔係可以試埋NPL
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊