用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 讀完Y11,讀a level定foundation好?
樓主: 6x6=36
go

[英國] 讀完Y11,讀a level定foundation好?   [複製鏈接]

想請問是否一定要在香港完成F5課程才可考Foundation ?
因可能會等不到F5大考就要過UK.

Tks!
[img align=left]D:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\▲▽◎~1.gif[/img] [img align=left]C:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\p1.gif[/img]

成績可以的話,一定係A level...唔好講其他,就講一樣轉系轉大學,已經知道 A level 比 foundation flexible.
都唔少人報大學係報錯科,讀落先知唔適合。好多時會開學後申請轉系,更多係再報 UCAS報另一系另一大學,甚至報其他國家的大學。

如果讀foundation 遇著以上問題,唔知有咩方法?foundation可以讀的科已經不太多,亦無認可成績報其他大學。

AppleChow 發表於 22-11-3 16:35
想請問是否一定要在香港完成F5課程才可考Foundation ?
可以的話, 安排考完試先過去.

AppleChow 發表於 22-11-3 16:35
Apply Y12

kct18 發表於 22-7-15 10:23
我都有朋友讀foundation course入大學,不過係因為DSE考得唔好,只可以用依條路入大學,當然亦唔係排名高的 ...

完全同意。
我個女2 年前都係考慮緊轉去英國讀一年foundation還是兩年A-Level? 其實16歲都未知自己大學想讀乜,讀foundation就冇得走回頭路,所以最後都係A-Level。

如果小朋友好知道條路點行讀乜嘢科,foundation都可以,但係當時我哋怕個女讀foundation途中發覺自己唔鍾意嗰科,到時要轉就麻煩。
另外,佢當時好介意遲同學一年入大學,我哋同佢分析遲一年畢業唔係太大問題,當你30歲回顧番呢到底18歲定係17歲中學畢業又有何分別

kct18 發表於 22-7-15 10:23
我都有朋友讀foundation course入大學,不過係因為DSE考得唔好,只可以用依條路入大學,當然亦唔係排名高的 ...

就係呢個total lost原因,我哋最後都冇選擇讀foundation
‹ 上一主題|下一主題