用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小學校外獎項
go

小學校外獎項

由小一開始嘅校外獎項,其實係咪只係用黎當如果升中派位唔滿意時,叩門用呢?
但對自行分配學位時,係冇咩幫助呢?

回覆 sumpo 的帖子

每間學校對課外活動、獎項嘅評分佔比都唔同,所以你可以去番你心儀會報自行嘅中學網頁/上網搵下,睇番成績及其他項目佔幾多。
不過單講獎項亦太概括,獎項有幾大?認受性幾高?其實好多嘢俾學校考慮,但唔會具體話你知。

好似我個女,好喜歡英文寫作,但佢唔多鐘意參加比賽,冇相關獎項,但我交自行時會加入佢嘅一兩篇故事入去,個別會收portfolio嘅學校都會考慮。

charlottechy 發表於 22-7-13 17:28
回覆 sumpo 的帖子

每間學校對課外活動、獎項嘅評分佔比都唔同,所以你可以去番你心儀會報自行嘅中學網頁 ...

哦…明白
即係報自行時已可以交自己一啲作品,唔係話下下去到叩門先比人睇咁

填過幾份直資及自行表格,都有問及課外活動及獎項,幫助係有,但學校一定成績排名行先看先

sumpo 發表於 22-7-13 16:39
由小一開始嘅校外獎項,其實係咪只係用黎當如果升中派位唔滿意時,叩門用呢?
但對自行分配學位時,係冇咩 ...
係有幫助, 特別係運動專長同音樂方面專長. 如能夠加入港隊就更好. 比如男拔、SJC、SPC等學校會經教練推薦等途徑在自行階段取錄. 就算成績是Band 2都會取錄. 有些學校會開設有特別的體藝Queue比有體藝專長的同學申請. 取錄准則會跟一般的學生不同. 當然成績也不能低於Band 2.

pccw2017 發表於 22-7-13 20:51
係有幫助, 特別係運動專長同音樂方面專長. 如能夠加入港隊就更好. 比如男拔、SJC、SPC等學校會經教練推薦等 ...

明白,都知起碼有一定成績先
唉…體育好少喎
宜家疫情好多時都停左
請問係咪要自己外面報呢?
我小朋友就有朗誦節果啲獎項,唔知有冇幫助呢?

通常都係聽到運動員位或中西樂團又剛好缺某種樂器, 無乜聽其他特異, 除了識人, 高x, 成績先係王道, 其他都是等張申請表無咁空

sumpo 發表於 22-7-13 16:39
但對自行分配學位時,係冇咩 ...
每間學校情況同要求都唔同,但係可以肯定,叩門比自行更睇成績。校外獎項只可以話係用嚟「吸睛」,起因老師既注意,如果老師想見你,你成績好,面試表現好,叩門試考得好,自然機會多啲。

sumpo 發表於 22-7-14 07:29
明白,都知起碼有一定成績先
唉…體育好少喎
宜家疫情好多時都停左
體育就自行階段已經收齊,好少話叩門會收,當然如果已經收咗既體育精英唔讀,可能有啲啲機會可以補上。朗誦節既冠軍獎項基本上無用,不過如果有份被邀請去RTHK優勝者表演,情況可能唔同。

王家爸爸 發表於 22-7-14 08:49
每間學校情況同要求都唔同,但係可以肯定,叩門比自行更睇成績。校外獎項只可以話係用嚟「吸睛」,起因老師 ...

即係機本上成績最緊要,校內成績算不錯嘅
但我小學只屬3,4線
會唔會連IN嘅機會都冇

sumpo 發表於 22-7-14 09:31

如果你的強項真係達特異功能程度
在叩門階段係仍然有機會
最好就係你的導師或教練真係識人,打個招呼
咁當然亦要睇番間中學對你的功能需求大唔大
我自己識人地叩到名男校門的,都係有樂器在手
我自己就唔信冇關係
我是護書簿

唔知你aim咩中學,如果1A中學,3,4線小學我估級一先有機會in, 始終自行或直資都係睇RO。

樓上提及朗誦節比賽,真冇乜用,叫做有啲野填吓咁。

不如將希望放响大抽獎度仲好,起碼機會大過自行階段。

考好頭2次呈分試,成績係王道,第3次呈分試亦要keep住,如果你目標係band 1中學,咁起碼好大機會抽到band 1中學,除非你唔識填表。

加油
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 22-7-14 14:32
唔知你aim咩中學,如果1A中學,3,4線小學我估級一先有機會in, 始終自行或直資都係睇RO。

樓上提及朗誦節 ...

目標係band1
都知道5年級嘅試好重要
填表請問有什麼要注意呢?

唉…即係藝術果啲獎項通通都冇用
其實梗係希望自行得,唔得都希望大抽獎博到,但如果都死埋
想再知叩門要準備啲咩裝備定姐.

sumpo 發表於 22-7-14 15:03
目標係band1
都知道5年級嘅試好重要
填表請問有什麼要注意呢?

唔知你邊區,如果肯定係Band 1生大抽獎太保守,好早填band 2中學咪等於提早放棄。

都係嗰句,努力呈分試

小朋友係唔係現在大陸熱話既「做題家」,如果係既話,試下啲需要考叩門試既傳統學校,例如LSC、SJC,未必無機會,反正都係考試,做題快而準就得。

唔一定冇機會,小朋友自信心好係好重要,特別喺面試時候.