用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 可以分享上年叩顏寶玲同李國寶叩門流程分享?謝謝 ...
go

可以分享上年叩顏寶玲同李國寶叩門流程分享?謝謝 [複製鏈接]

因為小朋友想試叩呢二間學校,謝謝

5    0    0    0

dovema 發表於 22-7-13 13:40

李國寶2022年第二階段(叩門)申請

S1 Admission
https://www.hkmadavidli.edu.hk/admission/s1_admission/

本校是一所直接資助計劃(直資)男女中學,以英語作為主要教學語言。本校並不參加政府統一派位,所有小六學生均可向本校申請中一學位。

2022/23  學年中一入學申請

第一階段: 
申請期:2021年11月4日至12月24日
(已截止)

錄取名額:140名

第二階段: 
申請日期:2022年7月26至27日
錄取名額:24名

有意申請者需填寫網上申請表,並於7月26日或27日親臨本校遞交所需文件。

https://admission.hkmadavidli.edu.hk/

詳情可參閱申請須知。
2022/23 學年中一入學申請須知 
https://www.hkmadavidli.edu.hk/admission/s1_admission/upload/page/36/self/62a14846ad64c.pdf

如有查詢,請致電2626-9100與本校新生入學組聯絡。

dovema 發表於 22-7-13 13:40

顏寶鈴2022年第二階段(叩門)申請

http://www.npl.edu.hk/en/site/view?name=F.1+Admission

Application for Form 1 Admission 2022 – 2023 Phase II

Admission Application (Phase II)

Admission Application Period: 26 July 2022 (Tuesday) – 27 July 2022 (Wednesday)

Applicants may download the admission application form here.
http://www.npl.edu.hk/uploads/files/Application_Form%202022-23%20%28for%20PII%29.pdf

Applicants should submit the completed application form, together with the required documents and the admission fee ($50 in cash), to the school in person at or before 16:00 on 26 – 27 July 2022.

The required documents for application submission are:
- A copy of applicant’s HKID Card/Passport (If the HKID Card is not for permanent residents, a STAY PERMIT has to be attached.)

- A copy of the “Admission Slip” (issued by EDB)
- Academic report cards for the past 3 years
- A student’s photo

All applicants will be invited for interviews upon successful submission of applications. The application process will be closed once all 2022 – 2023 Form 1 places are filled.

Successful applicants will be contacted via telephone call for registration details. Should you have any enquires, you may contact our Form 1 Admission Committee 2022 – 2023.

舊年NPL叩門,係排隊交咗表之後,即時in。冇筆試,只係見小朋友,唔洗見家長。

Lilynat2021 發表於 22-7-13 17:57
舊年NPL叩門,係排隊交咗表之後,即時in。冇筆試,只係見小朋友,唔洗見家長。 ...

Thanks!上年叩門多唔多位?

叩門時,冇話有幾多位。我哋係一早去叩,條隊都幾長嘅。

Lilynat2021 發表於 22-7-18 19:07
叩門時,冇話有幾多位。我哋係一早去叩,條隊都幾長嘅。

請問你大約留咗幾耐完成 interview?

Lilynat2021 發表於 22-7-13 17:57
舊年NPL叩門,係排隊交咗表之後,即時in。冇筆試,只係見小朋友,唔洗見家長。 ...

想問吓你上年幾點到,成個過程大約搞幾耐到?同埋幾時知道結果?因為佢網頁寫到話收夠就停。我打左學校個職員又話見晒兩日之後先至會有結果。我小朋友26號當日朝早原本收我間學校要去註冊咗先,我驚遲得滯去NPL交表冇得in

小朋友in咗20分鐘,小學放咗之後即刻搭車去NPL叩門,應該11點已經IN好了。都唔係記得好清楚學校幾時打電話話去注冊,應該都等咗幾日。

Lilynat2021 發表於 22-7-24 11:39
小朋友in咗20分鐘,小學放咗之後即刻搭車去NPL叩門,應該11點已經IN好了。都唔係記得好清楚學校幾時打電話 ...

小朋友好叻,請問是否band1成績?

謝謝大家分享,今日顏叩門成功

dovema 發表於 22-7-26 17:11
謝謝大家分享,今日顏叩門成功

請問即日知結果嗎?下年到我仔仔喇

Monosaru 發表於 22-7-26 17:23
請問即日知結果嗎?下年到我仔仔喇

上午九點in,下午三點收電話

回覆 kchan1997 的帖子

Hi你好呀、唐突打擾你唔好意思、我想請教下我哋上個禮拜六2 in李國寶、有與家長面談大約卅分鐘左右、小兒對答大至ok、家長都ok、仔仔係村校屬B 1 C成績、數學有獎(呈二全級第五、全班第一)呈二全級排卅名左右·另有2個奧數獎分別係冠軍、銅牌、唔知有冇機會收呢、

castle100 發表於 23-2-17 16:19
回覆 kchan1997 的帖子

Hi你好呀、唐突打擾你唔好意思、我想請教下我哋上個禮拜六2 in李國寶、有與家長面 ...

LKP應該比較重視英文口語能力同埋中文科成績,因高中只有DSE,近年主力提升中文水平,尤其新任校長都係來自津校。

我小朋友上年LKP面試,佢話我小朋友英文好流利,但中文差少少,結果waiting list!

回覆樓主:

如果七月去叩LKP,又不是心中首選LKP,我覺得就不用叩,得24位,由上午10時等in,要親身等結果到下午3時左右,跟著同你講我哋已經收哂人,你係後補生,我親眼見好多父母向LKP學生發脾氣,因為接待家長係LKP學生,更有好多家長未完成面試就走!其實啲家長嬲唔係唔收自己小朋友,而係小朋友由上午8時開始去叩門到下午三點都冇得食嘢,又叫你吔唔好行開,又唔可以電話通知結果!
而NPL前後面試約45分鐘完成!上年經驗,依家諗返都好嬲!浪費時間同其他機會!

dovema 發表於 23-2-17 17:57
如果七月去叩LKP,又不是心中首選LKP,我覺得就不用叩,得24位,由上午10時等in,要親身等結果到下午3時左右 ...
唉!李國寶叩門安排真的欠佳!家長和學生真的好無奈,好辛苦!
幸好得到 hkpapa852 的提點和指引,阿仔已有心儀中學取錄,毋須玩叩門遊戲。

dovema 發表於 23-2-17 17:57
如果七月去叩LKP,又不是心中首選LKP,我覺得就不用叩,得24位,由上午10時等in,要親身等結果到下午3時左右 ...

咁真係好差,阻人咁長時間,可能錯失叩其他學校的機會添

cherrieshum 發表於 23-2-17 18:14
唉!李國寶叩門安排真的欠佳!家長和學生真的好無奈,好辛苦!
幸好得到 hkpapa852 的提點和指引,阿仔已有 ...

Congrats, 介唔介意講揀咗邊間中學
‹ 上一主題|下一主題