用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 播道 Vs 民生
樓主: hystericrachel
go

播道 Vs 民生   [複製鏈接]

Poyau 發表於 22-7-16 17:25
播道過去幾年成績供參考

2019年 | 2020年 | 2021年

播中已去到band 1B?

播道用家都好撐自己學校,認識三個讀播道,撐自己踩人地。覺得好過傳統名校。(我唔係講依個post)。
只可以講,應該播道令學生家長好有歸屬感。

我也考慮民生offer定大埔區band 1 津小好⋯⋯民生是否p3升p4已會有一班人被陶汰?

Happykidss 發表於 22-7-17 14:56
文憑試成績 就似乎是band1尾 2019年成績可能最好 其中英文特別好

播道2021年整體4+ 60%
主科4+普遍不及選修科 較整體4+低
主科4+可能在45-60%之間(B1C)

2021年成績估計與顏寶鈴差不多
顏寶鈴整體/主科4+ ~59%/~56%
英文4+ 74% 較數學/中文4+高
聯招學位 almost 70% 其中三大過半

http://www.npl.edu.hk/en/site/view?name=DSE+and+IELTS+Result

http://www.npl.edu.hk/uploads/images/2021%20HKDSE%20and%20IELTTS%20Results%283%29.jpg

Happykidss    發表於 22-7-18 15:07

heily123 發表於 22-7-17 17:22
播中已去到band 1B?

不如睇Data Sir 或者 Big exam 都好過自己估估下

播道上咗band 1B 好幾年

*Ranking opinion from Data Sir*(只供參考)
For your reference
After 2021 DSE及升中派位結果

*龍組*

神級:SPCC, DGS, CKY, DBS*
超級:SPCS, SPB, GHS
1A級:培正,港同,民生, 英華
1A/B級 : 優才,培僑,
坑真
1B級 聖心,高主教,St Stephen *,St Clare,播道
1C級 WKF ,SMC,九真,真道* , 福小

2級 : 音小,聖母

*學術包括其IBDP表現。

*非龍組*

超級: APS  ,SFA
1A級: KTS ,TSL , 蘇淅
1B級 :救恩,禮賢,
1C級: LMC, St Jo(KLB) 聖三一,崇真、德雅,
2級:培道,嶺小

P.S.
1)個ranking 如果係龍校,只會參考佢哋中學嘅成績。

2) 神級中學是整體升學能力極佳。DBS現時會有爭議性,但IBDP在全球極高水平,仍能拉高整體同學升學能力。

3)超級,龍校DSE 排名Top10
非龍校85%以上band1 生

4)1A級龍校 過去三年DSE四科主科或整體成績5+比例超過30%
非龍校70-85%升band1A

Lhyanyan 發表於 22-7-17 20:22
我也考慮民生offer定大埔區band 1 津小好⋯⋯民生是否p3升p4已會有一班人被陶汰?
...
係呀 小五 篩走一班

回覆 Ohsch 的帖子

小四篩一班?之後小五再篩一班?
因為成績差叫學生轉校?

dirtybb2000 發表於 22-7-15 19:57
點解嘅?因為播道dse進步咗?

4x  人一班 vs 33 人 一班,氣氛已經差好遠,4x人一班好多唔出眾既都會變到透明人。係要比錢既情況下,仲要可能睇都睇唔到個小朋友,我會揀播道。

民生個教法相對地比播道傳統(都係靜靜地坐係度聽),播道都係傳統,但唔會係死谷死默書。(會多d presentation)

民小要打生打死先保到個band 1 位
播道你一條龍直上keep 住唔太離譜,都有band 1b-c, 呢個back up 比起民小都唔錯
,最多無呈分,有實力既藍
咪到時自行時考入去其他更上一習既中學

回覆 Poyau 的帖子

都算幾穩定的band1尾

Lhyanyan 發表於 22-7-17 23:57
回覆 Ohsch 的帖子

小四篩一班?之後小五再篩一班?

聽講:

唔係勸退,係自然流失

讀得好就跳出去更好嘅學校

讀得唔好嘅,又無謂再嘥錢比學費,轉去其他

跟住仲有啲移民走

民生,又近屋企

播道dse成績應該只有band 1C, 成績都沒有公開透明過,玩文字遊戲

cxyu841216 發表於 22-7-22 10:25
播道dse成績應該只有band 1C, 成績都沒有公開透明過,玩文字遊戲

呢間不嬲都公關行先, 可信性就......

miujoey 發表於 22-7-23 20:26
呢間不嬲都公關行先, 可信性就......

呢間有收外校中六重讀生,實際上應屆考生有幾多人,真係要靠學校透明度了

始終有各科成績睇,參考價值會好好多,唔駛估估下

回覆 kudon 的帖子

TKO有自己小學部嘅四直中,亦只得呢間收外校中六重讀生

其中一科語文科須達第三級,重讀多一年應該會好d

回覆 蓮蓉包 的帖子

請問您,是沒有考呈分試,在自行階段考中學?我也希望播道每年上升banding,但也要2手準備。
謝謝

zhuyimin 發表於 22-7-31 22:17
回覆 蓮蓉包 的帖子

請問您,是沒有考呈分試,在自行階段考中學?我也希望播道每年上升banding,但也要2手 ...

人人都要考呈分試的,也就是一般考試只是小六第一次會改早佐考。簽了直升就自行/抽獎也不可參加(所以我們是考直資的)

回覆 蓮蓉包 的帖子

謝謝您.

zhuyimin 發表於 22-8-1 09:26
回覆 蓮蓉包 的帖子

謝謝您.

我記得看過報導說播道今年開始無呈分試,你fact check 下

利申: 不是用家
‹ 上一主題|下一主題