用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中國婦女會 VS 張祝珊
樓主: Yvonnehon
go

中國婦女會 VS 張祝珊 [複製鏈接]

tkhhung 發表於 22-7-12 11:44
還有機會讀IB

DBS 和  SPCC 的IB 課程,都是屬於全球最top 的幾間IB 中學。

tpmon 發表於 22-7-12 11:58
DBS 和  SPCC 的IB 課程,都是屬於全球最top 的幾間IB 中學。

精雕細琢選學生 我都想仔去讀IB

tpmon 發表於 22-7-12 11:44
所以去一些直資和課外活動多的B1官津校,才能發揮到你仔的强項。

張祝珊、中婦、港島民生都是以讀書為重 ...
其實我對中學好唔熟悉,只上網睇咗其中幾間,無睇過聖馬可和港大同學會,可以介紹一下嗎?

tpmon 發表於 22-7-12 11:44
所以去一些直資和課外活動多的B1官津校,才能發揮到你仔的强項。

張祝珊、中婦、港島民生都是以讀書為重 ...

我之前說我的經驗是可能舊了。

當時那三間之中,港島民生較多活動。

聖馬可,我們在六合彩都沒有選,因為當時學校一條龍,脫龍的紛爭之中,就算是基督教的,我們也放棄了,寧願選兩間筲官。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Yvonnehon 發表於 22-7-12 12:01
其實我對中學好唔熟悉,只上網睇咗其中幾間,無睇過聖馬可和港大同學會,可以介紹一下嗎? ...

聖馬可(Band 1B),以下的post 講到與其他東區B1中學不同之處。
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3817410

港大同學會書院(Band 1A-B),可看以下條片了解。
https://youtu.be/8ZHfgt-Z_O4

Yvonnehon 發表於 22-7-12 12:01
其實我對中學好唔熟悉,只上網睇咗其中幾間,無睇過聖馬可和港大同學會,可以介紹一下嗎? ...

這兩間叩門資料。

港大同學會書院(Band 1A-1B)
聖馬可 (Band 1B)

tpmon 發表於 22-7-12 18:04
這兩間叩門資料。

港大同學會書院(Band 1A-1B)

多謝你嘅分享

Yvonnehon 發表於 22-7-12 18:23
多謝你嘅分享

如不能誇區,在東區內選官津校有時好難做到Band 1A 校+ 就到你孩子外向性格 + 課外活動充足。

你當初有没有聽升中講座,了解各間中學與你孩子的性格夾不夾? 還是自行選校因張祝珊和中婦都是Band 1A 校便選這兩間?

tpmon 發表於 22-7-12 20:28

如不能誇區,在東區內選官津校有時好難做到Band 1A 校+ 就到 ...

只聽了幾間中學的簡介會,當時我仔覺得張祝珊比較吸引。中婦感覺比較傳統,但交通方便,由於里2間都band 1A, 所以就揀咗佢哋

回覆 Yvonnehon 的帖子

我仔都自行收咗中婦(自二),睇下有無機會放榜日轆咗去張記(自一)
‹ 上一主題|下一主題