用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 臨時疫苗通行證
go

[英國] 臨時疫苗通行證 [複製鏈接]

請問大家,阿女只在港打了兩針, 這個通行證是否只方便入食肆/超市? 如想參加活動寫明要三針,亦要掃針咭,是否不行?

打過去安心出行問, 第一個答我專科門診係唔得, 第二個答我自己試下先知。衛生署電話仲係長期唔通。
   0    0    0    0

wtcys 發表於 22-7-6 07:30
請問大家,阿女只在港打了兩針, 這個通行證是否只方便入食肆/超市? 如想參加活動寫明要三針,亦要掃針咭,是否 ...
第二針幾時打了的?

2jkidsfather 發表於 22-7-6 08:59
第二針幾時打了的?

兩針都係上年暑假

wtcys 發表於 22-7-6 07:30
請問大家,阿女只在港打了兩針, 這個通行證是否只方便入食肆/超市? 如想參加活動寫明要三針,亦要掃針咭,是否 ...
"已打三針"同"臨時疫苗通行證" 掃針咭應該一樣.

cow 發表於 22-7-6 12:09
"已打三針"同"臨時疫苗通行證" 掃針咭應該一樣.

剛問了衛生署,他們告知都是一樣。

wtcys 發表於 22-7-6 11:50
兩針都係上年暑假
食肆要三針才可堂食,外賣不用。
學校活動不是全部要打足三針。

張臨時疫苗通行證等於打左三針。

回覆樓主:

我今日打去問咗政府部門, 外國打針係唔可以加入香港醫健通嘅針卡紀錄, 即係話如果之前香港打兩針跟住英國打一針,係唔可以將英國嗰一針加入醫健通 變成打咗三針嘅紀錄。
入境時或者去郵局只可以出到個臨時通行證, 但係唔可以作為打咗三針嘅醫療紀錄, 亦都冇辦法將外國打針記錄加入香港record, 政府話如果有機構需要你證明打咗三針,你都只可以用實體針紙去做證明

longlokma 發表於 22-7-6 17:12
我今日打去問咗政府部門, 外國打針係唔可以加入香港醫健通嘅針卡紀錄, 即係話如果之前香港打兩針跟住英國 ...

我今日都打過比衛生署, 佢就話臨時疫苗通行証在甚麼場合都適用, 即係等如三針。如果聖誕再回港,而家政策又不變的話, 一落機會派QR code, 再計半年有效。

wtcys 發表於 22-7-6 17:22
我今日都打過比衛生署, 佢就話臨時疫苗通行証在甚麼場合都適用, 即係等如三針。如果聖誕再回港,而家政策又 ...

佢係通行證,但係始終唔係一個醫療紀錄, 所以如果有機構要求你證明打咗三針用嗰個通行證係唔得嘅

longlokma 發表於 22-7-6 17:24
佢係通行證,但係始終唔係一個醫療紀錄, 所以如果有機構要求你證明打咗三針用嗰個通行證係唔得嘅
...

所謂證明係掃code ,佢意思話係掃到
當然我未試過就唔知喇
‹ 上一主題|下一主題