用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請教關於Jupas
樓主: 妹妹頭
go

請教關於Jupas   [複製鏈接]

Chiusiuwa 發表於 22-7-4 23:47
CU admission score未加乘的
謝謝 !

medicine 發表於 22-7-4 23:24
尼個叫3+Best 2,
甘清楚未?
都係唔清楚. Best 5 係唔係要有中英數? 只需回覆是或否. 回覆多了反而唔明白.

pccw2017 發表於 22-7-4 17:44
UST收生分數太高, 得一兩個course可以報, 所以已經放棄

留意:我見科大的分數係加權後的分數,

好似JS5901,Dual Degree Programme in Technology and Management,

最高收80.75, 應該係加權後的分數,因為好似我仔DSE考 7科,最高都應該只有49分吧。

https://www.jupas.edu.hk/f/page/3667/af_2021_JUPAS.pdf

pccw2017 發表於 22-7-4 23:15
另外想問下所謂Best 5係唔係5個subjects入面一定要有中英數+另外2科 ?

best 5裡包甚麼科,要看課程詳解。

HKU要看admission score formula.例如文學院,講明 best 5包英文

Polyu 語言系, best 5 包中英文

HKU 語文教育系, Best 5包相關語文+通識。

要每個每個課程自己睇。

焯媽媽 發表於 22-7-5 00:20
留意:我見科大的分數係加權後的分數,

好似JS5901,Dual Degree Programme in Technology and Managemen ...

科大有個計分機,輸入科目及成績,佢會出你的分數及該學系的加權LQ MQ and UQ.  很好用,不用自己計。

nicolemummy 發表於 22-7-5 04:12
best 5裡包甚麼科,要看課程詳解。

HKU要看admission score formula.例如文學院,講明 best 5包英文
解釋非常清晰, 謝謝.

ElaiUKStudy 發表於 22-7-5 08:10
科大有個計分機,輸入科目及成績,佢會出你的分數及該學系的加權LQ MQ and UQ.  很好用,不用自己計。
...

有, 剛剛用了科大的計算機非常好用. CU都有, 不過HKU好似無計算機要自己計.

pccw2017 發表於 22-7-5 14:49
有, 剛剛用了科大的計算機非常好用. CU都有, 不過HKU好似無計算機要自己計.  ...

2020年嗰年,放榜前,好似係明報做咗個無敵計算機,只要輸入各科成績,會包羅八大大學的formula, 列出你高於LQ的學科, 一目了然!

pccw2017 發表於 22-7-5 14:49
有, 剛剛用了科大的計算機非常好用. CU都有, 不過HKU好似無計算機要自己計.  ...

CU 好似business school 先有計算機

YuYuMother 發表於 22-7-5 15:15
CU 好似business school 先有計算機
對於我地讀文科+商科的人就business school個計數機已經夠用.
不過各位小心. 舊年的UQ/MQ/LQ的計法同今年的唔同. 用計數機計出來的分同佢顯示出來舊年的UQ/MQ/LQ分係用唔同formula計的.

以科大為例, 計數機計出來的分係用 8.5 scale計的. 但佢顯示出來舊年的UQ/MQ/LQ分係用7.0 scale計的.
你要自己再adjust返個分.

中大的仲複雜. 中大的Total Reference Score係用 7.0 scale計, 但佢的7.0 scale同科大的7.0 scale又有小小分別. 我仲研究緊有無其他錯誤

pccw2017 發表於 22-7-5 16:19
對於我地讀文科+商科的人就business school個計數機已經夠用.
不過各位小心. 舊年的UQ/MQ/LQ的計法同今年 ...

多謝提醒 d計分方法真係搞到頭暈

ElaiUKStudy 發表於 22-7-5 15:10
2020年嗰年,放榜前,好似係明報做咗個無敵計算機,只要輸入各科成績,會包羅八大大學的formula, 列出你高 ...

2020前,有一個計算機是幾個VTC讀電腦的年青人做的,後來他們大約入返UGC U就down左個網

2020開始都有個OU神器。有有星加分,但對於best x包 xyz就無計得咁仔細。最經典係城大能源只係第1科science elective有加權,其他science elective無加權,點知計大左,當年好多marginal cases在jupas改選後死左都未知發生咩事。

依家big exam個個好似幾齊和準,但好難做比較,因為以每科average同admission 的科average做比較。

請問M1/M2是否計一科?

22welldone77 發表於 22-7-5 17:29
請問M1/M2是否計一科?

大學好多學科呢幾年開始計一科,特別今年,睇返個別大學學科,有啲科仲有加權。

22welldone77    發表於 22-7-5 17:51
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

chitchit0520 發表於 22-7-5 17:56
你係今年?乜咁遲先睇?

見你對HKU個BA有興趣,提提你:

BA一直都係Best 5包英文。
(參看95樓)

只係今年加了權在中英兩科,都x 1.5。不過,如果中文只得3,其他科5或以上,都包唔到中文 。

pccw2017 發表於 22-7-5 16:19
不過各位小心. 舊年的UQ/MQ/LQ的計法同今年 ...

提提你,HKU BBA admission score只計6科。今年第7科有分加。就算你第7科只拿1,都係多左D分。唔好隨便drop 科。

chitchit0520 發表於 22-7-5 17:56
你係今年?乜咁遲先睇?

見你對HKU個BA有興趣,提提你:
之前阿女整. 依家幫手revise下. HKU的準備明天睇. 今日睇完CU同HKUST都暈暈地. 多謝提醒 !!

nicolemummy 發表於 22-7-5 18:29
提提你,HKU BBA admission score只計6科。今年第7科有分加。就算你第7科只拿1,都係多左D分。唔好隨便dro ...
收到. 不過早已drop左第7科

nicolemummy 發表於 22-7-5 18:29
提提你,HKU BBA admission score只計6科。今年第7科有分加。就算你第7科只拿1,都係多左D分。唔好隨便dro ...

請問係全部hku 課程第七科都有分加嗎?
‹ 上一主題|下一主題