用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 跑馬地寶血小學 用家意見
go

跑馬地寶血小學 用家意見

想了解一下跑馬地寶血小學的教學程度、師資、課外活動等的情況如何?因為見討論區都較少有提及。
感激🙏🏻

醒目開學勳章 王國長老

不錯的學校(姪女讀緊),幾關愛,程度功課量適中,英文教學有驚喜(不是傳統教法我覺得幾全面有趣),活動都ok,我弟婦前排至話我知所有比選拔領袖生都無參加,想專注學業。我話升中portfolio光禿禿緊係唔好

係校園大小同位置令佢不受歡迎。整體嚟講同其他top tier比係會被比下去(唔夠進取唔夠拔尖),但整體係平均滿意。姪女成績不俗我有叫佢試插其他學校,弟婦都話唔轉,見佢讀得開心

Charlotte_mom 發表於 22-7-1 12:08
不錯的學校(姪女讀緊),幾關愛,程度功課量適中,英文教學有驚喜(不是傳統教法我覺得幾全面有趣),活動 ...

你姪仔唔係讀緊軒銅嗎?點解姪女唔同哥哥一齊讀軒銅呵?

醒目開學勳章 王國長老

darkbson 發表於 22-7-1 12:54
你姪仔唔係讀緊軒銅嗎?點解姪女唔同哥哥一齊讀軒銅呵?

軒銅係姨甥呀
寶血係姪女,想軒銅呀不過叩唔入無計(其實姨甥係乙2抽入寶血,叩返乙1軒小)

聽講今年軒銅不在頭30名以內,都不建議抽皇仁。

回覆 Charlotte_mom 的帖子

你姨生仔、姪女分別响呢兩間讀。 你覺得學術程度係咪差不多?
因為係呢到見過有家長話寶血教得深啲嘅。
而軒銅,亦有因素係家長齊齊谷。 所以升中漂亮啲。

醒目開學勳章 王國長老

darkbson 發表於 22-7-1 13:18
聽講今年軒銅不在頭30名以內,都不建議抽皇仁。

我可以話你知,100%係流
因為我姨甥正正係今年軒銅小六

醒目開學勳章 王國長老

kman3 發表於 22-7-1 14:21

你姨生仔、姪女分別响呢兩間讀。 你覺得學術程度係咪差不多?

其實軒銅學術程度係標準嘢
我會話「佢」條命生得好,男生一堆堆入QC (之前分析過灣仔區其他男校男生未必敢放直屬校去搏QC,少咗一大堆對手),而且灣仔本身band one 位多,一般升中成績都好(灣仔網其他小學都係)
軒銅競爭係幾激烈,老師形容精英班學生係「對眼有火」,我知係一堆堆去操卷班,我妹話平均分跌3分排名跌幾十,在軒銅係真事

寶血數學都有高階思維,但我覺得唔算多
英文我姪女小4都係作文60字,我妹(軒銅家長)話算少。本身寶血英文有用不同教材,有d係幾advanced嘅,亦有行group project循序漸進有指引,我自己幾欣賞 (我唔係100%知晒,弟婦問我功課,我有見過我就知囉)。領袖生呀、推薦學生參加比賽/活動/課程等都常常見到(唔敢講軒銅情況,因細妹唔太參加,應該都有嘅)

好多謝你嘅意見呀。但亦都要姨生仔叻先得嘅。 否則就……

因我見軒銅好似無公開曬所有學生嘅升中派位情況。唔知差果堆會係點呢?!
始終叻人大有人在,自己小朋友就唔係叻過人。

而且我自己又有諗過一級125人唔係個個都咁top/學校嘅資料分配/老師們會唔會注重精英班多啲呢?

反而寶小得75人 , 老師會唔會專注於他們多啲呢?

kman3 發表於 22-7-1 21:06

軒銅校網唔係有公佈升中結果?

回覆 Carolina427 的帖子

睇番,原來我自己攪錯了。thx

軒銅升中名單包括聯中及全英中
不在名單上應為非全英中
2021年25人(21.2%)無公布去向

軒銅2021年升中
聯中+官津本區+他區+直資
B1 33+25+6+8=72 (61.02%)
皇仁^ 27 / 港華 1 |
BPS^ 6 /
MSS 3 坑真 5 SPSS 5 SFCC 3 /
YWGS 3 上智 1 九真 1 |
聖鄧 8 / 筲官 1
直資: SPC 1 DBS 2 | SPCS 1 |
港同 1 赤提 2 福建 1

B2A-1C 0+0+0+5=5 (4.24%)
直資: 中華基金 4 播道 1

B2/NR 13+0+2+1=16 (13.56%)
何東^ 7 |
維官^ 1 /
金文泰^ 5 / 聖呂 1 嘉道理 1
直資: 林大輝 1

聯中 33+0+0+0=33 (27.97%)
其他 0+25+8+14=47 (39.83%)
--------------------------------------------------------
英中 33+25+8+14=80 (67.80%)
其他聯中 13+0+0+0=13 (11.02%)
--------------------------------------------------------
名單上 46+25+8+14=93 (78.81%)
無公布 25 (21.19%)
總數: 118人 (100%)

^ 聯中

https://www.hrgpscwb.edu.hk/Document1/List/document/1/85

2020-2021年度周年學校報告 (p.2)
https://www.hrgpscwb.edu.hk/download/document/2021120608382620639161138180393.pdf

小六 119人 (男71 女48)

升中派位結果
https://www.hrgpscwb.edu.hk/CustomPage/paragraphGroup.aspx?ct=customPage&webPageId=11&pageId=429&cpmId=382

https://www.hrgpscwb.edu.hk/CustomPage/11/2021%E5%88%86%E9%85%8D%E4%BA%BA%E6%95%B8(%E6%A0%A1%E9%96%80%E5%A4%96).jpg

https://www.hrgpscwb.edu.hk/CustomPage/11/2021%E9%A6%965%E6%B4%BE%E4%BD%8D%E7%B5%B1%E8%A8%88%E8%A1%A8.jpg

醒目開學勳章 王國長老

你啱呀,軒小派位表total 唔等於總派位人數,正常諗唔公佈=麻麻地

精英班多d資源是肯定的。軒銅每年會問小一家長入唔入普教中班(入咗普教中班就唔會去精英班,所以好多家長唔制)。到我細姨甥果年,太少人揀開唔成普教中班了

寶小就無咁精英制,屬發展平均果種

Thanks