用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 香港嘉諾撒學校 VS 北角衛理小學
go

香港嘉諾撒學校 VS 北角衛理小學 [複製鏈接]

兩間學校都收左,不知揀哪一間?

小朋友程度算中挺,不過不失。喜歡閱讀,不抗拒做功課,也喜歡視音體活動。

請教一下兩間在幾個範疇的分別:
學習氣氛,學生壓力和教師關愛方面
   1    0    0    0

suelee123 發表於 22-7-1 07:33

小朋友程度算中挺,不過不失。喜歡閱讀,不抗拒做功課,也喜歡視音體活動 ...

你如果有睇嘉諾撒升中資料,應該唔使 vs,除非你唔鐘意佢。如果係咁,剩返問題應該係另一間有乜給引你。

lskstephen 發表於 22-7-1 08:09
你如果有睇嘉諾撒升中資料,應該唔使 vs,除非你唔鐘意佢。如果係咁,剩返問題應該係另一間有乜給引你。
...

謝謝回覆。

因始終未入去讀吳清楚裡面情況,所以想了解多點。北衛升中都吳差,有47% band 1,感覺上無咁吃力,以小朋友水平來說,吳驚跟吳到,同埋感覺上北衛都積極推動全人發展,活潑d。

而最終考慮係小朋友跟吳跟得上嘉諾撒水平,想了解下佢小一多吳多默書和考試

suelee123 發表於 22-7-1 07:33

小朋友程度算中挺,不過不失。喜歡閱讀,不抗拒做功課,也喜歡視音體活動 ...

男定女?

回覆樓主:

girl

suelee123 發表於 22-7-1 08:39
謝謝回覆。

因始終未入去讀吳清楚裡面情況,所以想了解多點。北衛升中都吳差,有47% band 1,感覺上無咁 ...

香港教育制度,no pain no gain。
盡早明白,對小朋友及家庭都係好事。

回覆樓主:

是的,謝謝你的意見

suelee123 發表於 22-7-1 08:48
girl

嘉諾撒女生升中有聯繫位
2021年只計女校 女生59.2%升B1
假設其他按男女生比例 77.6%升B1

嘉諾撒2021年升中
官津本區+他區+直私
B1 76+19+10=105 (61.76%)
BPS 6 嘉諾撒(聯中) 49 /
英華女 5 聖提女 3 SPSS 8 坑真 1 |
張祝珊 10 中婦 3 港島民生 4 聖馬可 2
筲官 2 /
聖鄧 2
直資: 協恩 1 德望 1 |
SPCC 1 港同 4 赤提 1 滙基KE 1 福建 1

B2A-1C 0+0+4=4 (2.35%)
直資: 中華基金 1 / SMC 1
播道 1 羅氏基金 1

B2/NR 46+6+9=61 (35.88%)
慈幼 9 / 港鄧 2 SJAC 1 |
寶血 8 |
衞理 2 劉永生 5 金文泰 1 顯理 8
小福 3 衡怡 1 嶺南 2 聖貞德 1
張振興 2 筲東 1 桂華山 1 閩僑 2 /
KTSSS 1 聖匠 1 正覺 1
直私: 培僑中學 3 / 啟思 2
兆基創意 1 將軍澳香島 1
新加坡國際 1 地利亞國際 1

總數: 170人(男45 女125) (100%)

學校報告 (2020-2021) (p.5)
https://www.canossahk.edu.hk/sites/default/files/files/2021_xue_xiao_bao_gao_shang_wang_ban_.pdf

https://www.canossahk.edu.hk/升中概況

2021年
https://www.canossahk.edu.hk/sites/default/files/album/19-21sheng_zhong_gai_lan_geng_xin_ban_2-1.jpg

suelee123 發表於 22-7-1 08:48
girl

女仔我會揀嘉諾撒,升中時進可攻,退可守,
叻女的可考更好的中學E.G. BPS、張祝珊,
中游的應該都可以穩上中學部

suelee123 發表於 22-7-1 08:39
謝謝回覆。

因始終未入去讀吳清楚裡面情況,所以想了解多點。北衛升中都吳差,有47% band 1,感覺上無咁 ...

默書每星期一次,隔住中英。
範圍內容我覺得都幾多。
考試一年三次,評估我冇特別溫所以冇計。
我覺得其實唔算谷,當然你唔可以把佢同happy school比。

諗下六年後升中學,就應該會知點揀。認同其他人咁講,no pain no gain

如果係仔,大家會點揀?嘉諾撒升中不利男仔嗎?畢竟小學時女仔定性專心過男仔,成績會好啲,男仔排名次會輸蝕

回覆樓主:

兩間都叩門入?衛理需唔需要111

Poyau 發表於 22-7-1 16:51
嘉諾撒女生升中有聯繫位
2021年只計女校 女生59.2%升B1
假設其他按男女生比例 77.6%升B1

咁睇級30都可以去到B1A?成績好好
‹ 上一主題|下一主題