用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 本地小學轉讀IB之後移民
go

[中學] 本地小學轉讀IB之後移民

小朋友現在本地小學就讀五年班,打算中學轉讀國際學校讀IB。18歲前需要離港移民英國。喜歡IB課程,但是18歲前會完成IBDiploma考試嗎?

另有現本地小學就讀三年班弟弟,15歲應該剛完成Year11,但擔心IB不太適合弟弟性格,15歲移民英國,過去準備考GCSE/A-level是否timing唔啱?
讀緊IB轉GCSE/A level可行嗎?他讀書不太標青。
因為不太熟悉非本地學校制度(尚在研究中),謝謝賜敎。

海綿草 發表於 22-6-30 21:53
小朋友現在本地小學就讀五年班,打算中學轉讀國際學校讀IB。18歲前需要離港移民英國。喜歡IB課程,但是18歲 ...

香港除了澳洲國際學校應該都係考5月 ib exam, 你自己計下

海綿草 發表於 22-6-30 21:53
小朋友現在本地小學就讀五年班,打算中學轉讀國際學校讀IB。18歲前需要離港移民英國。喜歡IB課程,但是18歲 ...

而家P5, 即今年9月start IS Y7?通常Y13考IBDP, 自己計吓

回覆樓主:

謝謝,應該17歲考完。Timing似乎ok。(emoji)
另有現本地小學就讀三年班弟弟,15歲應該剛完成Year11,但擔心IB不太適合弟弟性格,15歲移民英國,過去準備考GCSE/A-level是否timing唔啱?
讀緊IB轉GCSE/A level可行嗎?他讀書不太標青。
因為不太熟悉非本地學校制度(尚在研究中),謝謝賜敎。

咁大個先過英國,仲要係讀香港本地學校,我擔心你英文跟唔上又難融入到。

也想問點解要呢個timing ? 我已經唔update 英國移民政策了

海綿草 發表於 22-7-1 16:36
謝謝,應該17歲考完。Timing似乎ok。(emoji)
另有現本地小學就讀三年班弟弟,15歲應該剛完成Year11,但擔心I ...

For 弟弟
Y11讀完Y12去,已6th form, 下年巳要A level, 建議先在港轉IS, 考埋IGCSE (Y11考),過去升Y12便銜接到。

Thanks let me look up about IGCSE.

如擔心弟弟不適合IB,弟弟可讀IGCSE-AL課程的國際學校

https://www.edu-kingdom.com/foru ... amp;fromuid=3385649

大家望吓

PSKLAI 發表於 22-7-7 14:24
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3869004&fromuid=3385649

大家望吓

好事!一起關社認中!