用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 灣仔軒小vs紅磡灣馬頭涌
go

灣仔軒小vs紅磡灣馬頭涌

請教邊間較適合?
小女好動活潑,可以坐定聽書,算受谷。

兩間所處校網都好。
軒小派位好,數字透明,都多活動。
紅馬就有校名冇人數,但見到小朋友返紅馬都好快樂。
Both are 小班教學。

先謝謝各位賜教。

coconutchung 發表於 22-6-28 16:38
請教邊間較適合?

女仔除非跟哥哥先入軒小,在12網一般都揀三大女校。

coconutchung 發表於 22-6-28 16:38
請教邊間較適合?

軒灣2021年5成半升B1中學
女生只計女校 53%升B1 25%升B1A
假設男女校按男女生比例 女生⅔升B1

2021年
男校 28
皇仁 20 港華 4 英皇 1 慈幼 1
直資: DBS 1 SPC 1

女校 27
BPS 10 MSS 1 SPSS 4 坑真 2 SFCC 8
直資: SPCS 1 HYS 1

男女 20
聖鄧 15 聖馬可 1 筲官 1
直資: SPCC 1 赤提 1 中華基金 1

名單上 75
無公布 58
總數:133人 (男82 女51)

https://www.hrgps.edu.hk/tc/學校報告

2020-2021年度 (p.20)
https://www.hrgps.edu.hk/sites/default/files/files/2021_0.pdf

csc1016 發表於 22-6-28 17:06
女仔除非跟哥哥先入軒小,在12網一般都揀三大女校。

謝謝你,請問意思是女仔好少揀軒小嗎?

coconutchung 發表於 22-6-28 17:12
謝謝你,請問意思是女仔好少揀軒小嗎?

以軒灣為例,今年世襲已經蠶食咗差唔多一班,得返3x個位博大抽獎。女仔選擇女校機會大好多,又有直屬B1中學。
兩軒男女比例大約係7:3。男仔都係博入皇仁,女仔就博入BPS,但後者聯繫位分俾港島5間官小,相對上少位好多,冇咁大著數。

csc1016 發表於 22-6-28 17:18
以軒灣為例,今年世襲已經蠶食咗差唔多一班,得返3x個位博大抽獎。女仔選擇女校機會大好多,又有直屬B1中 ...

明白,好多謝您的分析!

Poyau 發表於 22-6-28 17:09
軒灣2021年5成半升B1中學
女生只計女校 53%升B1 25%升B1A
假設男女校按男女生比例 女生⅔升B1

多謝你提供詳細的派位分析!

請教邊間較適合?
請問兩間已出offer?

Carolina427 發表於 22-6-28 17:34
請問兩間已出offer?

等待30號揭曉,由於上次太遲查詢學校資訊,結果上次做了一個好急的決定,整個過程感覺不好。
故今次我想早小小問,不要當下先嚟問人,或許未必有offer,但都想多做一步,如有心人願意慷慨幫助本人解答,本人是非常感激的!

如果僅僅尼兩間的話,應該唔使點考慮,即兩軒之一為首選.
雖然現在講爲時尚早,但著緊的家長都係望(仔)女將來B1然後望升中便捷.

紅馬處KL3網,B1校無疑多選擇.機遇與風險同在,應該無需多講(並不是指派不到B1校,而是指派熱門第一志願的機會率).

兩軒之一屬灣仔網,B1位一樣富餘.兩軒共享12個BPS聯係位,公海2個位.有興趣可翻查兩軒多年的派彩,基本上是連2個公海位亦包攬.道理應該簡單易明,灣仔網其他女校啲公海位點少都會比這2個多及無聯係小學的學生爭(直屬位往往B1生用唔嗮,坑真公海位多).結合兩軒男女比例,女仔入兩軒,保住B1生的話,抽BPS機會樂觀.就算不中聯係位,中其它B1校無憂.

medicine 發表於 22-6-28 18:28
如果僅僅尼兩間的話,應該唔使點考慮,即兩軒之一為首選.
雖然現在講爲時尚早,但著緊的家長都係望(仔)女將來B ...

好多謝你咁詳細的分享

今日我收到軒小call,如果小朋友男仔,本身有一間不過不失既龍校收左,但我哋住九龍,都苦惱緊點簡,因為明天要覆學校⋯

Anne_Hall 發表於 22-6-28 23:34
今日我收到軒小call,如果小朋友男仔,本身有一間不過不失既龍校收左,但我哋住九龍,都苦惱緊點簡,因為明 ...

龍校好吸引啊~
我們就沒有考直私

回覆 coconutchung 的帖子

因為本身覺得阿仔唔夠人叻,所以去左考直私打定個底。最後有學校收就無抽獎。不過因為有細佬又試下叩,得呢間叩到,不過屋企人又擔心升中要再努力過,驚阿仔攪唔掂⋯

Anne_Hall 發表於 22-6-29 06:09
回覆 coconutchung 的帖子

因為本身覺得阿仔唔夠人叻,所以去左考直私打定個底。最後有學校收就無抽獎。不 ...

但佢都有兩間學校offer,證明他是有能力的

Anne_Hall 發表於 22-6-28 23:34
今日我收到軒小call,如果小朋友男仔,本身有一間不過不失既龍校收左,但我哋住九龍,都苦惱緊點簡,因為明 ...

不過不失既龍校

你開名大家先有可能一起討論。。

回覆 Azzurro 的帖子

本身入左福附

Anne_Hall 發表於 22-6-29 08:10
回覆 Azzurro 的帖子

本身入左福附
有細佬,似乎軒灣好啵.
如果入福小,應該係貪有龍,上英中.但如果是B2,即使入到中學部會變為B1嗎(講有人遲開竅,B2校亦有高分考生的話,入其它B2校就不會開竅嗎)?假如B1,在軒灣,可博QC.(提早講,即使到小六,學校分流不建議報QC,主要自己堅持報QC,係無人可以阻到.)連細佬都有得博皇仁仔.萬一兩兄弟都入到QC,應值得慶賀及為此目標有所棄(指放棄溫室,即安樂龍校)

medicine 發表於 22-6-29 08:50
有細佬,似乎軒灣好啵.
如果入福小,應該係貪有龍,上英中.但如果是B2,即使入到中學部會變為B1嗎(講有人遲開竅 ...
補充,入乜校都好,並不是入了而成績會飛躍.任何時候都係讀書靠自己,即一分耕耘一分收穫

請教邊間較適合?
請問你已經收了電話有軒灣offer嗎?