用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Heathrow T3 返香港
樓主: pauline_c
go

[英國] Heathrow T3 返香港   [複製鏈接]

pauline_c 發表於 22-7-10 13:49
1.請問 你阿仔 係機場 Express test 做4hrs PCR TEST 嗎? 要早幾多日預約?最早幾點有得做?
阿仔做 Expte ...

多謝你解答! thank you !

回覆樓主:

呀女今早到港,前日收到檢測結果後即時做fly ready ,等咗7.5鐘先有結果。

佢比起飛時間早咗三個鐘多啲到機場,check in 同過海關用咗兩個鐘有多。同行有另外兩個同學竟然排到去check in counter 先知未做fly ready ,攪到佢兩個要重新排過另外嘅隊,最後過海關時要工作人員廣播邊班機嘅人可以插隊先至過得切海關。最後亦好在班機有delay ,有驚無險上到機。

回港高峰期,fly ready 真係要提早做。同埋我發現佢哋啲年輕人以為online check in 等同fly ready ,我都要解釋多兩次呀女先知fly ready 係要分開。

另回港前一有航班座位編號時已叫佢填定香港政府個網上健康申報,希望陣間係機場可以快啲去到酒店啦。

silvia_ng 發表於 22-7-11 08:32
呀女今早到港,前日收到檢測結果後即時做fly ready ,等咗7.5鐘先有結果。

佢比起飛時間早咗三個鐘多啲到 ...

順利返港就好
兩位同學真係有驚無險呀~

真係一額汗,俾著我容不易心臟病發!
whatsapp group見D人post相,Heathrow security打曬蛇餅,就算fit fly條隊都好長!

要等7.5個鐘咁耐! 我4月份英國返來既時侯, 2個鐘左右就收到CX confirmation.阿女明天機, 我今早就幫佢做左fly ready, 希望快d收到CX confirmation啦!
阿女同行仲有個朋友仔, 係明天到機場先做4-hr PCR Test, 即係做唔到fly ready? 咁佢地咪要分開check-in!

bb1225 發表於 22-7-11 10:52
要等7.5個鐘咁耐! 我4月份英國返來既時侯, 2個鐘左右就收到CX confirmation.阿女明天機, 我今早就幫佢做左f ...

我女前幾日返,英國時間晚上10點(香港早上4點幾未夠5點)upload 文件做fly ready ,一個鐘(香港時間未夠6點)就收到CX confirmation,快到唔信!

回覆 elysemama 的帖子

未有檢測報告, 都可以做FLY READY 嗎? 去邊到搵FLY READY 做?
Ryan媽咪

elysemama 發表於 22-7-11 11:18
我女前幾日返,英國時間晚上10點(香港早上4點幾未夠5點)upload 文件做fly ready ,一個鐘(香港時間未夠6 ...
你就好啦, 咁快收到. 我係今朝香港時間 6:30 submit 既. 而家仲等緊呀!

den01 發表於 22-7-11 11:28

未有檢測報告, 都可以做FLY READY 嗎? 去邊到搵FLY READY 做?
CX 應該有email你, 提示你的行程 及 要準備既文件
https://cathaypacific.formstack.com/forms/flyready_en

你望下FAQ, 好似要一次過submit晒所有文件先得.

要出左檢測報吿先做,因為要upload 個報告上去!

pauline_c 發表於 22-7-11 09:38
順利返港就好
兩位同學真係有驚無險呀~

我都戥佢哋緊張,一路追問呀女兩個同學出現未

etoile 發表於 22-7-11 10:19
真係一額汗,俾著我容不易心臟病發!
whatsapp group見D人post相,Heathrow security打曬蛇餅,就算fit fl ...

係呀!呀女影比我睇都係非常長龍,但counter 算郁得快,immigration 就耐了。之前叫佢快啲做fly ready (我呢個呀媽係唔會出手的 ),佢都唔著緊,但到咗機場見到實際情況後,佢識得thank you mom,算佢識做。

bb1225 發表於 22-7-11 10:52
要等7.5個鐘咁耐! 我4月份英國返來既時侯, 2個鐘左右就收到CX confirmation.阿女明天機, 我今早就幫佢做左f ...

我上網睇啲人分享都好幾個鐘,但我女呢次真係較耐,可能真係返嚟嘅最高峰時間?
如果冇檢測報告,係做唔到fly ready ,排隊check in係大家分開排㗎啦。

elysemama 發表於 22-7-11 11:18
我女前幾日返,英國時間晚上10點(香港早上4點幾未夠5點)upload 文件做fly ready ,一個鐘(香港時間未夠6 ...

好幸運喎咁快手

未有就未做得。CX建議係做咗fly ready 先做online check in 添㗎。不過我女都調亂咗次序做,最後都OK。

當check in 後有埋座位編號就順手登記埋香港政府果個電子健康申報啦。

silvia_ng 發表於 22-7-11 12:21
未有就未做得。CX建議係做咗fly ready 先做online check in 添㗎。不過我女都調亂咗次序做,最後都OK。

...

我剛都試左online check-in.真係可以做到.
但如果一直都收唔到fly ready confirmation, 而又已做左online check-in, 到時係咪都可以排Fly Ready條隊呢?

bb1225 發表於 22-7-11 12:30
我剛都試左online check-in.真係可以做到.
但如果一直都收唔到fly ready confirmation, 而又已做左online  ...

應該唔可以,亞仔上星期返,排緊Fly Ready 隊有staff check confirmation email.  不過佢話嗰日無Fly Ready 嘅人快過佢完成 check in.  

Chole 發表於 22-7-11 13:00
應該唔可以,亞仔上星期返,排緊Fly Ready 隊有staff check confirmation email.  不過佢話嗰日無Fly Read ...
明白.  應該都好難偷雞. 阿女fly ready已做, 只係等CX confirm.但佢同行朋友仔就冇做fly ready. 到時真係要分開check-in 先得啦!
謝謝你.

現在所需文件/檢測報告還要打印出來嗎?只是 e copy 可以嗎?

ec8333 發表於 22-7-11 13:10
現在所需文件/檢測報告還要打印出來嗎?只是 e copy 可以嗎?

阿仔印出嚟嘅 hard copy 無人睇過,不過都係帶埋做後備,安心 d。
‹ 上一主題|下一主題