用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 自閉症問題
go

[其他] 自閉症問題 [複製鏈接]

如果第一胎有輕微自閉,你地會吾會揀再生第二胎,
之前問過醫生醫生好肯定話我聽不是遺傳,令我諗左好耐到底生不生第二胎好?
   0    0    0    0

因為係原因不明, 所以唔敢講係遺傳.
但家族有sen 或者兄弟姐妹有, 機會係大啲

剛剛睇個日本節目, 講個媽媽三個仔都係sen, 起碼兩個大仔都係確診自閉

回覆 christine001 的帖子

作最壞的打算, 家庭是否有能力再照顧多一個SEN, 最後如果是正常, 就好OK啦
另外,就算第二個係正常, 都千祈唔好假設佢將來要照顧哥哥。

fasola 發表於 22-6-28 14:18
因為係原因不明, 所以唔敢講係遺傳.
但家族有sen 或者兄弟姐妹有, 機會係大啲

我都見過好多case系甘,甘就真系難搞

LifeisBlue 發表於 22-6-28 20:19

作最壞的打算, 家庭是否有能力再照顧多一個SEN, 最後如果是正常, 就好OK啦

我諗住慢慢引導大果個照顧細,爸爸成日都話因為佢系獨生,所以佢甘自我成日都話佢吾系我所講既自閉。。

無論咩情況, 總好過1個人嘅。

christine001 發表於 22-6-29 16:37
我都見過好多case系甘,甘就真系難搞
突然想起, 有研究話爸爸年紀越大, 生自閉小朋友機會越高.
呢點都要考慮.

如果再生, 你兩夫妻比第一胎時又大幾年.

認識幾個家庭,都係一門雙杰,一門三杰,幾個都唔同情況,比較好彩的就sen 搭個資優兄弟姐妹

LeeCC 發表於 22-7-3 10:55
認識幾個家庭,都係一門雙杰,一門三杰,幾個都唔同情況,比較好彩的就sen 搭個資優兄弟姐妹 ...

同意總會有類似情況, 但亦有不少健康兄弟姊妹的 case , 所以作最壞的打算, 最後唔中嘅, 咪開心 law。

christine001 發表於 22-6-28 13:13
如果第一胎有輕微自閉,你地會吾會揀再生第二胎,
之前問過醫生醫生好肯定話我聽不是遺傳,令我諗左好耐到 ...
係有外國研究顯示第一胎有自閉症,第二胎比起其他家庭係高啲機會有自閉症,不過當然唔一定係。https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30851399/

已經有醫學研究證明和父母基因有關
‹ 上一主題|下一主題