用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 嘉諾撒新蒲崗-45網 vs 基華九龍塘-41網
go

嘉諾撒新蒲崗-45網 vs 基華九龍塘-41網

派咗嘉諾撒新蒲崗,叩咗基華九龍塘,女仔,住鑽石山,45一線津校vs 41二線津校,請教應該點揀?

maplesheep 發表於 22-6-25 15:23
派咗嘉諾撒新蒲崗,叩咗基華九龍塘,女仔,住鑽石山,45一線津校vs 41二線津校,請教應該點揀?
...

新嘉2021年近半(48%)升英中
只計B1校 近4成(39%)

新嘉2021年升中 #17
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3861406&pid=49111022

回覆樓主:

基華升中參考以下分享

《九龍塘基華vs九官vs新華德》
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868551

Poyau 發表於 22-6-25 15:41
新嘉2021年近半(48%)升英中
只計B1校 近4成(39%)

感謝Poyau!

maplesheep 發表於 22-6-25 15:23
...
Hello,
想問下你 (基華九龍塘) 係咪 25號 2nd in? 係咪已經call 左你收左喇?Thank you.  

kwanarkwan 發表於 22-6-28 11:38
Hello,
想問下你 (基華九龍塘) 係咪 25號 2nd in? 係咪已經call 左你收左喇?Thank you.  
...

聽人講基華已經出左offer

Mercury8878 發表於 22-6-28 12:30
聽人講基華已經出左offer
噢。。我見佢話7月2號後先 call  。。咁應該call 晒了。。。你都係等緊call ?

kwanarkwan 發表於 22-6-28 12:44
噢。。我見佢話7月2號後先 call  。。咁應該call 晒了。。。你都係等緊call ?
...

我收到電話話30號留意學校會打黎通知,但有家長收到offer話要短時間內決定,可能30號call既係侯補

Mercury8878 發表於 22-6-28 12:46
我收到電話話30號留意學校會打黎通知,但有家長收到offer話要短時間內決定,可能30號call既係侯補:thinkin ...
你都好丫,話30 號叫你留意電話。
咁我應該唔係後補生 list 了 .....傷心傷心....

kwanarkwan 發表於 22-6-28 12:54
你都好丫,話30 號叫你留意電話。
咁我應該唔係後補生 list 了 .....傷心傷心....  ...

唔好灰心 可能未call 我都係今日先收到電話

Mercury8878 發表於 22-6-28 12:55
唔好灰心 可能未call 我都係今日先收到電話
叩門叩到有d心灰意冷 我仲要跨區去考,應該都無咩機會。
祝你30號收到 call

kwanarkwan 發表於 22-6-28 13:00

大家努力(emoji)

kwanarkwan 發表於 22-6-28 13:00
請問你最後有無基華offer

唔明,點解派了一線仲去叩二線?

ivycwl 發表於 23-5-16 19:18

因為41網有幾間好勁既男校同女校, 就算其他都算勁既小學, 都只能當為2線。係41網係2線, 但相比起其他區都算係一線。

黃大仙升中校網無九龍城校網咁靚, 同埋九龍塘基華學術唔會差過新嘉, 特別係英文。

上年我都有2間既offer, 最後都係揀九龍塘基華

ivycwl 發表於 23-5-16 19:18

B1生升中大抽獎九龍城區較多選擇
黃大仙區女生有三間B1男女校加德愛
男生可能派不到三間B1男女校去可立

45網新蒲崗嘉諾撒2022年升中概況
----------------------------------------------------------
官津本區+他區+直資
英中 43+25+12=80 (55.56%)
其他 64 (44.44%)
----------------------------------------------------------
總數 144人 (100%)

英中 43+25+12=80 (55.56%)
本區英中 43 (29.86%)
保一 5 協和 13 保棠 5
德愛(女) 13
可立 7

他區英中 25 (17.36%)
KL1 九華(男) 1
KL2 長天(男) 1
KL3 喇沙(男) 2 陳瑞祺(男) 1
KL3 MCS(女) 2 聖家(女) 2
KL3 迦密 2 旅港 1 民生 1 黃笏南 3
KL5 聖言(男) 1 順天 2 聖傑靈(女) 1
NT7 沙呂 1 郭得勝 2 體藝 2

直資英中 12 (8.33%)
HK1 SPCC 1
KL1 李國寶 1
KL2 基崇 1
KL3 協恩(女) 1
KL4 德望(女) 4
KL5 滙基KE 1 STCC 1
NT7 培基 2

升中概況
https://www.cps.edu.hk/tc/升中概況

2020-2022年度派位結果
https://www.cps.edu.hk/sites/default/files/styles/album_type/public/album/pai_wei_jie_guo_tong_ji_shang_zai_wang_ye_yong_1.jpg

https://www.cps.edu.hk/sites/default/files/styles/album_type/public/album/pai_wei_jie_guo_tong_ji_shang_zai_wang_ye_yong_2.jpg

bighero 發表於 23-5-16 21:01
因為41網有幾間好勁既男校同女校, 就算其他都算勁既小學, 都只能當為2線。係41網係2線, 但相比起其他區都 ...

唔明點樣可以有2間OFFER??

回覆 bananaGi 的帖子

本身已有一間Offer, 叩門叩到另一間, 所以咪有兩個offer

bananaGi 發表於 23-5-17 12:02
唔明點樣可以有2間OFFER??
睇你叩幾多間小學, 同埋有幾多間俾offer 你。當你抽中唔太好既小學, 你就會去叩啲俾原來抽中果間更好既小學。
只能夠講上年唔止10間既offer

bighero 發表於 23-5-17 15:44
睇你叩幾多間小學, 同埋有幾多間俾offer 你。當你抽中唔太好既小學, 你就會去叩啲俾原來抽中果間更好既小學 ...

啊. 叩中. 明.
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊