用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 申請Student Visa 程序
樓主: hongkeikei
go

[英國] 申請Student Visa 程序 [複製鏈接]

另外我仲未搞清楚,去vfs之前網上upload 相關文件後,除左帶passport及TB test正本之外,上去係咪唔使再遞交相同文件?咁去到要自己scan 文件係scan D 咩文件呢?呢part唔太明白,幾年前申請應該做過,但已無印像

hongkeikei 發表於 22-6-27 03:21
我都係跟護照紀錄填表
不過想問聲填完使唔使上傳紀錄資料(有D係舊passport)入面,去vfs那日需要 ...
Travel history 無需上傳紀錄。
如果自己 upload 文件,VFS 職員當日不會再 check 任何文件。

fefemom 發表於 22-6-27 05:36
Travel history 無需上傳紀錄。
如果自己 upload 文件,VFS 職員當日不會再 check 任何文件。
...

謝謝回覆。那當天還需不需要Scan自己帶的文件,例如passport ,TB certificate 和有關文件,假若這些已在家upload 了?是否規定要24小時前完成upload
Thanks

hongkeikei 發表於 22-6-27 03:21
我都係跟護照紀錄填表
不過想問聲填完使唔使上傳紀錄資料(有D係舊passport)入面,去vfs那日需要 ...

唔洗上傳。
份表最尾要簽名或click個格表明一切資科以你所知係真實正確嘅。

hongkeikei 發表於 22-6-27 06:59
謝謝回覆。那當天還需不需要Scan自己帶的文件,例如passport ,TB certificate 和有關文件,假若這些已在家 ...

24 小時前要 upload。我有帶文件正、副本,全部冇人睇過,只是口頭問有冇 upload 個 list 註明要 upload 的文件。

回覆 hongkeikei 的帖子

突然收到UK decision making centre email 話欠TB certificate,要10日內補上否則當申請失敗!!明明同其他文件一齊uploaded 左,咁應該其餘附加文件都收唔到........好彩補交一星期後終於順利收到passport,一額汗

hongkeikei 發表於 22-7-21 21:42

突然收到UK decision making centre email 話欠TB certificate,要10日內補上否則 ...
明年到我,你好好記住今年既程序,出年到我發問,哈哈

請教一下....
考完gcse八月廿幾號先放榜, 學校會唔會等放榜先出CAS? 咁咪趕唔切做VISA?

cfs 發表於 22-7-22 15:38
明年到我,你好好記住今年既程序,出年到我發問,哈哈

到時loop番呢個post囉

panda0117 發表於 22-7-22 20:31
請教一下....
考完gcse八月廿幾號先放榜, 學校會唔會等放榜先出CAS? 咁咪趕唔切做VISA?
...

3年幾前記得好遲8月29號先收到大學CAS,買左10/9機票飛9月中開學,趕到裙拉褲甩!要通宵排隊walk in 辦證,再加錢做特快,提防有遺漏仲買埋gold premium package….最終趕到9月6日收passport

hongkeikei 發表於 22-7-21 21:42

突然收到UK decision making centre email 話欠TB certificate,要10日內補上否則 ...

我又係突然收到UK decision making centre 話欠parental consent letter,明明upload咗,不解
希望好似你咁一個星期後順利收passport啦

panda0117 發表於 22-7-22 20:31
請教一下....
...

我覺得唔洗等gcse放榜,我女學校6月已出CAS
或者email問下學校

bobo-mama 發表於 22-7-23 09:07
我覺得唔洗等gcse放榜,我女學校6月已出CAS
或者email問下學校
多口問句, 是不是考完GCSE (Year 11) 後要再申請多次UK Student visa? 可以在UK申請嗎?

回覆樓主:

請問各位有冇跟埋資金證明呀?記得之前有人話香港人好小睇資金
證明

bb1225 發表於 22-9-4 15:43
多口問句, 是不是考完GCSE (Year 11) 後要再申請多次UK Student visa? 可以在UK申請嗎? ...

Brp未到期就可以

sau2005 發表於 22-9-10 09:47
請問各位有冇跟埋資金證明呀?記得之前有人話香港人好小睇資金
證明

有就俾,唔好煩

喧嘩 發表於 22-9-10 10:08
Brp未到期就可以
咁請問係咪要用APP去申請? 還是ONLINE都得? 個VISA批左, 如果阿女在英國, 點樣拎到?
如果考完GCSE回港暑假期間去申請, 係咪要有學校証明收左佢讀SIX FORM 先可以申請到VISA?

謝謝!

bb1225 發表於 22-9-13 10:56
咁請問係咪要用APP去申請? 還是ONLINE都得? 個VISA批左, 如果阿女在英國, 點樣拎到?
如果考完GCSE回港暑假 ...

我唔明喎,visa 批左你米去攞囉,喺邊度申請米邊到攞囉,一定要有cas先可以申請visa
‹ 上一主題|下一主題