用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 申請Student Visa 程序
go

[英國] 申請Student Visa 程序 [複製鏈接]

上次阿仔申請係3年幾前,步驟內容唔太記得。今次到阿女要申請,請問網上填完申請書、交完費用及預約了到北角時間後,係咪要24小時前再upload 文件?其實係指咩文件,是passport (新舊),CAS, TB cert照片嗎?
上到去vfs office 係咪要自己再scan文件遞交?如果想慳時間,買silver premium packages 好似包check 文件和 Scanning 服務,咁只帶正本加影印本上去就ok?
唔好意思太多問題。
呢幾年老左,好多嘢唔記得咗

13    0    0    0

hongkeikei 發表於 22-6-25 09:54
上次阿仔申請係3年幾前,步驟內容唔太記得。今次到阿女要申請,請問網上填完申請書、交完費用及預約了到北 ...

我剛剛做完,你的描述大致正確,只係更正或補充少少。

1. 文件: 在UKVI填完資料後,佢會出張checklist指出要嘅document, 你只要跟住做upload.  如果,你要做TB check, 就upload張TB result.  還有如果細過18歲,要upload張parent consent letter.

2.  買silver package: 如果你已經upload 文件,VFS話做唔到check document, 所以我就算買咗silver package, 佢哋話會refund比我。

請問阿仔現在係英國讀緊Y11, 今次返嚟再做visa ,需唔需要再照肺?
[/url]

dmak 發表於 22-6-25 10:52
請問阿仔現在係英國讀緊Y11, 今次返嚟再做visa ,需唔需要再照肺?
不用,不過申請 VISA時最好寫清楚話離開英國唔夠半年

cow 發表於 22-6-25 11:16
不用,不過申請 VISA時最好寫清楚話離開英國唔夠半年

明白 謝謝

[/url]

ElaiUKStudy 發表於 22-6-25 10:04
我剛剛做完,你的描述大致正確,只係更正或補充少少。

1. 文件: 在UKVI填完資料後,佢會出張checklist指 ...

Checklist 淨係寫要交passport 及提過TB test certificate. 另外列咗10年travel history 使唔使上傳舊passport 嘅travel history?

hongkeikei 發表於 22-6-25 23:17
Checklist 淨係寫要交passport 及提過TB test certificate. 另外列咗10年travel history 使唔使上傳舊pass ...

不用上傳舊passport. 到北角都冇要求交。

另外想問下upload完passport 文件和TB certificate, 去到vfs仲要scan d 咩?Thanks

ElaiUKStudy 發表於 22-6-25 23:19
不用上傳舊passport. 到北角都冇要求交。

如果咁講travel history只需要填在份application 上做資料,唔需要上傳或遞交文件證明?

hongkeikei 發表於 22-6-25 23:22
如果咁講travel history只需要填在份application 上做資料,唔需要上傳或遞交文件證明?

...

我就冇做也看不到有要求證明。老實講,我都冇填曬所有travel history.  只係去英國的就盡量填。

我都係填部份,10年travel records 太多,有JM提過只填10個已可

ElaiUKStudy 發表於 22-6-25 23:33
我就冇做也看不到有要求證明。老實講,我都冇填曬所有travel history.  只係去英國的就盡量填。
...

護照上有其他國家10年內出入境紀錄,佢見到有而你冇填嘅話,會不會影響申請進度?
移民國D人話英國講誠信,情願花D時間執好個record,過幾年入大學再申請visa或其他graduate visa/working visa都要填一樣嘅資料。

etoile 發表於 22-6-26 10:50
護照上有其他國家10年內出入境紀錄,佢見到有而你冇填嘅話,會不會影響申請進度?
移民國D人話英國講誠信 ...

係呀最好齊啦,不過,我個女未成年,個護照得五年,我又在去年幫佢換咗新護照,因為COVID, 都冇再出行,所以成本護照都係冇出國record。所以填表果時只憑記憶填。

我都有帶兩本舊護照去北角 (好在有keep), 但佢哋冇收又冇做scan.

ElaiUKStudy 發表於 22-6-26 12:08
係呀最好齊啦,不過,我個女未成年,個護照得五年,我又在去年幫佢換咗新護照,因為COVID, 都冇再出行,所 ...

有舊護照就有曬出入境紀錄, 點解仲憑記憶填資料? sorry我厚多士,唔建議咁做。
領事館職員只係負責收表,好心嘅就提你一句係咪交齊嘢。幫忙check文件好似要另外收費。

etoile 發表於 22-6-26 12:53
有舊護照就有曬出入境紀錄, 點解仲憑記憶填資料? sorry我厚多士,唔建議咁做。
領事館職員只係負責收表, ...
護照唔一定有出入境紀錄

cow 發表於 22-6-26 13:57
護照唔一定有出入境紀錄

我指有chop嗰D,去台灣返大陸呢D冇chop唔洗理。

etoile 發表於 22-6-26 19:01
我指有chop嗰D,去台灣返大陸呢D冇chop唔洗理。

我哋去歐洲大陸瑞士過德國等等都冇需要打chop, 歐盟只係入境國同出境國會打chop.

ElaiUKStudy 發表於 22-6-26 19:32
我哋去歐洲大陸瑞士過德國等等都冇需要打chop, 歐盟只係入境國同出境國會打chop.
...

其實申請visa要報travel history ,一直都係話只填護照有紀錄嗰D,去邊唔係重點,我只係舉例。講咁多都只係覺得應該跟護照紀錄填表,冇其他嘢。

etoile 發表於 22-6-26 20:26
其實申請visa要報travel history ,一直都係話只填護照有紀錄嗰D,去邊唔係重點,我只係舉例。講咁多都只 ...

咁我明白了,多謝分享。

etoile 發表於 22-6-26 20:26
其實申請visa要報travel history ,一直都係話只填護照有紀錄嗰D,去邊唔係重點,我只係舉例。講咁多都只 ...

我都係跟護照紀錄填表
不過想問聲填完使唔使上傳紀錄資料(有D係舊passport)入面,去vfs那日需要交呢堆影印文件嗎?
‹ 上一主題|下一主題