用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 預訂9月中CX 機票
go

[英國] 預訂9月中CX 機票 [複製鏈接]

請教各位, 而家訂9月中直航倫敦, 已經無咩日子揀, 如果揀CX 響FRA OR CDC 轉機容易嗎? 仔仔未去過英國, 第一次自已坐飛機。Thanks!
   1    0    0    0

cybermouse 發表於 22-6-24 11:11
請教各位, 而家訂9月中直航倫敦, 已經無咩日子揀, 如果揀CX 響FRA OR CDC 轉機容易嗎? 仔仔未去過英國, 第 ...

老實講,轉機一D都唔難既,不過我自己唔鐘意2站唔同航空公司,有咩事AB都話唔關佢事,行李又怕出事,不過9月無機位無辦法啦。

yuyueng 發表於 22-6-27 14:23
老實講,轉機一D都唔難既,不過我自己唔鐘意2站唔同航空公司,有咩事AB都話唔關佢事,行李又怕出事,不過9 ...
係, 不如直接買Air France, Lufthansa

請教各位, 而家訂9月中直航倫敦, 已經無咩日子揀, 如果揀CX 響FRA OR CDC 轉機容易嗎? 仔仔未去過英國, 第 ...

我買咗新加坡航空轉機比我個女
Book um

我仔都係第一年過英國,買了星航新加坡轉機
http://hk.myblog.yahoo.com/

其實阿聯酋起杜拜轉機都唔錯,以前佢用A380大機,坐窗口位好寬落,服務亦幾好,我試過買張來回,最後回程取消左,好快退返一半錢落張信用卡度。

我見Emirates 宜家由香港飛曼谷停一停,再杜拜轉機去倫敦。有冇人飛過?

emmamay 發表於 22-6-28 23:56
我見Emirates 宜家由香港飛曼谷停一停,再杜拜轉機去倫敦。有冇人飛過?

回程就試過,曼吞嗰轉唔洗落機,係坐喺原位等其他人上落機同換crew,Dubai先要落機轉機。唔知去英國係咪一樣。

I booked CX, HKG-FRA-LHR. 希望ok

回覆 lcyaa 的帖子

SQ 轉機只有50分夠時間嗎?雖然星機場不是很大

kaetsu 發表於 22-7-1 00:17

香港呢邊一遲起飛,嗰邊無責任等埋你。預多少少好啲。之前嗰班應該係響星等5個鐘,其實行吓、食吓野、上吓網都好快過。身上有錢就得。
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

回覆 Jennie 的帖子

THANKS 我都擔心,是有另一班長d layover的

我book左有2個半鐘轉機時間果班
http://hk.myblog.yahoo.com/

我就係book咗50分鐘俾我女,買嗰陣時一係50分鐘一係五個鐘 轉機時間
係會比較趕d ,50 分鐘,所以我book咗Um比我個女

新加坡航空book一個空姐,佢哋直頭要打咗英國嗰邊監護人個電話confirm左係咪我個女監護人先 可以confirm 個um 比我

我諗就算delay咗都會等埋我個女,萬一真係唔好彩有啲咩事,我自己買新加坡飛去搵我個女啦

Jennie 發表於 22-7-1 00:42
香港呢邊一遲起飛,嗰邊無責任等埋你。預多少少好啲。之前嗰班應該係響星等5個鐘,其實行吓、食吓野、上吓 ...

成程同一間航空公司冇責任等埋?唔會啩?! 除非 唔同航空公司 就 一定

chloe.k 發表於 22-7-1 11:37
新加坡航空book一個空姐,佢哋直頭要打咗英國嗰邊監護人個電話confirm左係咪我個女監護人先 可以confirm 個 ...

如果真係等唔到,會安排下一班機,唔會成機人等。

pauline_c 發表於 22-7-1 12:37
如果真係等唔到,會安排下一班機,唔會成機人等。

都係既… 應該唔會delay 咁耐啩

chloe.k 發表於 22-7-1 12:50
都係既… 應該唔會delay 咁耐啩

原本50分鐘係好急,稍為 delay 就追唔到

回覆 chloe.k 的帖子

我想問下若果係星加坡轉機, 要吾要去到星加坡攞行李, 然後再做check in 呢?   定係行李可以由HK直接去到LHR?    只係落機轉閘口再上機對嗎?  謝謝
‹ 上一主題|下一主題