用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 不要憂慮,難道你不比鳥兒?
樓主: ABC-DAD
go

不要憂慮,難道你不比鳥兒? [複製鏈接]

Yanamami 發表於 23-3-20 22:42
巧厲害,“能操”意思是?香港有那個語境嗎?
在港有學習再到外國遊學一年,有法、德、意..,亞洲語言香港好普遍,日、韓、泰…咁人地講我信嘅,細個都知各有各學習嘅。

ABC-DAD 發表於 23-3-20 22:29
我覺得二十年前所講既兩文三語以經好落伍。種一定要盡量撒係好土,小學的資源一定要好好規範,我講嘅只係 ...

你太多要点,我暂时不能一一回覆,交流。

我只针对为什么我用25年为一代,我係学自北欧从事教育的朋友,我也问过点解係25年,而不是10年或者更短。

他们的答复是由出世,学前,小学,中学,大学(optional)加工作到25岁才是一代。你之前说由小学做起,到大学毕业已经16年。不能单计大学毕业乘3。

为何要多一代,就係假设现在的教育理念要整改,然培养新一代人,然后按成效再调整,以北欧经验就加多一代。因为一直不少人推祟北欧教育,所以我用它作框架。

当然现在兴中国速度,不过古语说十年树木 百年树人,五十年都係五折。

我一向唔会跟足教育局係好清楚,我都知道任何独立思考能力嘅父母都不会盲目跟从,你应该不会例外。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ABC-DAD 發表於 23-3-20 22:55
在港有學習再到外國遊學一年,有法、德、意..,亞洲語言香港好普遍,日、韓、泰…咁人地講我信嘅,細個都知 ...
咁可以係當地浸一年又好好多,不過有幾多學生可以咁“奢侈”呢?

回覆 Yanamami 的帖子

咪大Y及J 渣啰,学艺不精!

Yanamami    發表於 23-3-20 23:38
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 ABC-DAD 的帖子

唔少係几多?
我见到香港国内及香港也有人係有common sense,但係佔小数,后生比老年当然会好d。

我上面反问Poonseelai,係讲紧如何应用在Al。

Yanamami 發表於 23-3-20 23:00
咁可以係當地浸一年又好好多,不過有幾多學生可以咁“奢侈”呢?
問題係有幾多父母明白個方向,又願意支持?
花錢玩特異功能,自少三C 一直嘅人都唔少啦。一玩十二年,條數點計,各有自己算盆。

ANChan59 發表於 23-3-20 23:15
回覆 ABC-DAD 的帖子

唔少係几多?
歡迎你兩位繼續,我可以學下嘢

ABC-DAD 發表於 23-3-20 23:18
問題係有幾多父母明白個方向,又願意支持?
花錢玩特異功能,自少三C 一直嘅人都唔少啦。一玩十二年,條數 ...
三私一直既家庭係代表唔到大衆呢,而且當中亦唔係大部份由始至終堅持到。其實幼稚園時啲媽咪已講緊報西班牙語定法文好,又有去學coding, 五花百門吖。但又有幾多個堅持到學到“能操”吖?

Yanamami 發表於 23-3-20 23:00

J在DBS學西班牙語係因為小六去EPGY上堂,見加州係雙語系,所以有興趣,加上有師兄捐款資助有興趣師弟學費。他沒有再考慮去美國讀書就放低咗,現在就有困難接受外國捐錢,水洗都唔清!

日語係入大學係自己買課程自學,加上不時去日本睇波及搵好嘢食逼住要講,他執行李去倫敦也有帶日文的課本。我問過他會否考標準試,他講過冇興趣,是什麼級別,他說是中級,希望讀到高級。

ANChan59 發表於 23-3-20 23:40
J在DBS學西班牙語係因為小六去EPGY上堂,見加州係雙語系,所以有興趣,加上有師兄捐款資助有興趣師弟學費 ...

有興趣就學得特別快。細Y因為追星學韓文,年頭去韓國玩,同我個韓國朋友都對到咀,出去遊逛都係個“能操”既遊客。情況同J一樣,唔考試,根本唔知到咩水平。日文佢無乜太大興趣,衹係Yr12讀過一年Beginner, 應該好快會俾番哂老師。

Yanamami 發表於 23-3-20 23:34
三私一直既家庭係代表唔到大衆呢,而且當中亦唔係大部份由始至終堅持到。其實幼稚園時啲媽咪已講緊報西班牙 ...
咁就無從稽考,堅持到最後有成果係好合理,特別資源少嘅家庭,集中啲把力用在關節眼會有意想不到效果。
揾到可信嘅路標,又信心夠,或者就係主要嘅分別。

ABC-DAD 發表於 23-3-20 23:59
咁就無從稽考,堅持到最後有成果係好合理,特別資源少嘅家庭,集中啲把力用在關節眼會有意想不到效果。
揾 ...

學語文真係要有興趣。好多時的幼稚園或初小開始學外語(唔計英普)都係父母一廂情願揀。如果係個細路/年青人自己想學,就事半功倍。最記得中一細Y同佢D同學話學韓文,個個碌大對眼問:你阿媽俾你學呀? 嘖嘖稱奇,心諗嘥時間學D無用野都俾?

Yanamami 發表於 23-3-20 23:48
有興趣就學得特別快。細Y因為追星學韓文,年頭去韓國玩,同我個韓國朋友都對到咀,出去遊逛都係個“能操” ...

他可以問路,自己從東京坐大巴去鹿島睇亞洲冠軍球會杯決賽,很多日本人都唔知點去鹿島。因為成個島都係只有一支球隊出名,島上好少人連ATM機都冇。

跟日本導演和居酒屋老闆傾清酒,朱古力,記錄片,咖啡。

帶我哋去排隊食高性價比米芝蓮定食,果次冇外國人排隊,他介紹日文餐牌然後幫我哋點餐,Ok喎!

當年已經有翻譯Apps,他都冇用到,係地鐵、國鉄又識睇地圖,渣得嚟勉強夠用。

如非必要,佢好憎考試,連最有興趣嘅清酒及威士忌,他夠能力考taste master,他都冇去考,我有朋友飲咗幾十年威士忌,同佢飲咗兩次,都話佢好掂。

Yanamami 發表於 23-3-21 00:03
學語文真係要有興趣。好多時的幼稚園或初少開始學外語(唔計英普)都係父母一廂情願揀。如果係個細路/年 ...
我明白,事實真係咁架,好多家長唔喜歡小朋友睇漫畫動漫,我無問題嘅喎,小學就鼓勵佢地學多啲嘢。多一種語言文化就多左好多社交技能。
我有暗中發功幫佢地選讀物嘅體驗,無必要廹,放誘餌/改造種植環境,係我玩磯釣/有機耕種體會嘅心得。

ANChan59 發表於 23-3-21 00:11

夠用了。去韓都係靠細Y,不過此人面皮薄,係拒絕同我講價。

ABC-DAD 發表於 23-3-21 00:15
我明白,事實真係咁架,好多家長唔喜歡小朋友睇漫畫動漫,我無問題嘅喎,小學就鼓勵佢地學多啲嘢。多一種語 ...
高手。我無利誘呀,不過我同佢講過,衹要佢開聲話要學既野,我唔會托手掙。

Yanamami 發表於 23-3-20 23:48
有興趣就學得特別快。細Y因為追星學韓文,年頭去韓國玩,同我個韓國朋友都對到咀,出去遊逛都係個“能操” ...

J在倫敦未夠一年已經去咗四個歐洲國家玩,瑞典,法國,冰島,比利時。他都係一招了— 英語。

我都奇怪,我80年代去比利時短宣,英文係難溝通,因為南面法語系,北面荷蘭語系。可能當年未有歐盟,比利時人冇乜興趣學英文,成立歐盟之後,可能多咗人學。脫歐之後就唔知點樣演變。

比利時除咗朱古力,什麼係最出名嘅?

我的做法,就是不不經意把我想他們學的的成為他們的愛好,不過不是每一次都得心應手。

說到經驗呢?總要累積足夠失敗才可以找到成功的竅門。

Yanamami 發表於 23-3-21 00:18
夠用了。去韓都係靠細Y,不過此人面皮薄,係拒絕同我講價。

Negotiations 係一門學問!遲啲會ok啦。

ANChan59 發表於 23-3-21 00:26
J在倫敦未夠一年已經去咗四個歐洲國家玩,瑞典,法國,冰島,比利時。他都係一招了— 英語。

我都奇怪, ...
啤酒都幾出名。
‹ 上一主題|下一主題