用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 不要憂慮,難道你不比鳥兒?
樓主: ABC-DAD
go

不要憂慮,難道你不比鳥兒? [複製鏈接]

問你何時曾看見,這世界為了人們改變!歌詞填得實在太好了!

我非常討厭李忠#,不是我杯茶

「飄洋過海來看你」可曾記起此曲。

人啊,真係善變!真係不必太認真,吹吓水就可以。

只要不變成自己最討厭那種就滿足了。

那種改頭換面,鬼鬼祟祟,拖拖拉拉就比李宗#更討厭

我只討厭李比我高大,比我有才、比我風流吧了。

ABC-DAD 發表於 23-2-27 18:51
只要不變成自己最討厭那種就滿足了。

那種改頭換面,鬼鬼祟祟,拖拖拉拉就比李宗#更討厭
你比他幸福啊

ABC-DAD    發表於 23-2-28 09:06

人才話題

人才點解要搶,好好地辦好教育,未來輸出人才就最實際。

教育改進宜由小學做起,教學語言用返母語啦,另加語言課,真正三語,母語,普通話,外語:英語,日語,泰語,法語,德語,意大利語,俄語。這種小學教育,何愁外地精英不來港建立跳板。

未來嘅教育,知識面之餘,語言文化同社交能力會起到不一樣嘅效果,速成、(超)前教育只會引伸更多問題。

ABC-DAD 發表於 23-3-19 19:56
人才話題

香港沒有優勝的地方,誰也不來.
相反.香港有獨特的優勢, 自然有人才聚集.

看不見香港的優點.那會是人才嗎?

stillgood20 發表於 23-3-20 08:29
香港沒有優勝的地方,誰也不來.
相反.香港有獨特的優勢, 自然有人才聚集.
你不就是個人才嗎?

ABC-DAD 發表於 23-3-20 09:18
你不就是個人才嗎?

咩係人才”?

對我來說, 只是擁有專業知識和執行個別專業職位的人仕, 在社會上, 工作帶來順暢, 而已!!!

按這條件, 我並不合適.

---

而我這種自說自話, 啱聽, 只能夠開心一下. 毫無建樹.

唔啱聽, 只係廢老一名. 不合時宜. 個咀又合唔上. 個腦又胡思亂想, 而已!!!

---

現在, , 係最緊要.

好似老兄咁, 活得輕松, 自由, 健康,….(其實, 我都係).

---

而我兩個囝, 我少說話. 只要, 一步一步來, 去做合適自己的.

千祈唔好當自己係人才.

, 便慢慢行出來.

ABC-DAD 發表於 23-3-19 19:56
人才話題

教育正如你農夫之说,係要播种先,慢慢培养,要一代/25年之后才知道结果。但第一代学生要有第一代适合的老师,两者加起来就是两代,50年时间。

时间不等人,香港,国内及海外都要抢人才,因为之前的教育在各地都有优点及缺点,係有互补优势。

我一直认为自己夠竟想孩子将来如何,在香港接受基础教育之余,同时也要增润,看大一点的格局,不要完全跟教育官员果套。到今天,我认为自己是走正确的路。

你提到语言,你觉的应该用母语教学,我觉的两文三语並行,如果可以的话让有能力学生用英语或者普通话上课。

其他语系,香港根本缺乏这方面的教师。儿子在初中的时候学西班牙语,都係放在实用性,大学时学日语係为个人兴趣。

现今精英却步唔嚟香港最大原因是

1。居住环境:又贵又细;
2。子女教育:指的是国际学校学位。

投资推广署都要为外商、外籍人才帮手揾I S学位,现在可能好些。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-3-20 13:32
教育正如你農夫之说,係要播种先,慢慢培养,要一代/25年之后才知道结果。但第一代学生要有第一代适合的 ...

昨日同孩子講開AI的影響, 確信當日為孩子選的教育路係正確的, 亦更相信掌握英文的重要性

poonseelai 發表於 23-3-20 13:59
昨日同孩子講開AI的影響, 確信當日為孩子選的教育路係正確的, 亦更相信掌握英文的重要性
...

你們談到AI的影響,你有什麼可以分享。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-3-20 14:07
你們談到AI的影響,你有什麼可以分享。

都係講需要什麼skills, 除了你之前講過分辨資訊真假和比指令能力,我覺得有common sense 係好重要

poonseelai 發表於 23-3-20 14:40
都係講需要什麼skills, 除了你之前講過分辨資訊真假和比指令能力,我覺得有common sense 係好重要
...

對於現代人 common sense 有時係苛求。

ANChan59 發表於 23-3-20 13:32
教育正如你農夫之说,係要播种先,慢慢培养,要一代/25年之后才知道结果。但第一代学生要有第一代适合的 ...

我覺得二十年前所講既兩文三語以經好落伍。種一定要盡量撒係好土,小學的資源一定要好好規範,我講嘅只係框架,「國際學校」幾個字只係標籤,做得好嘅品牌係內容比較重要。
引入好嘅老師,難道唔係人才?香港最大嘅結構性問題,係因為過往嘅成功經驗,引至上一代精英階層思維跟唔上環境同境爭。

我認為12年就已經就培育到三屆嘅大學畢業生,(可以成為好嘅老師)五十年未免太保守。

現實啲講,如果係高級打工仔或以上,難道無Housing?加Education allowance etc…

國際學校嘅位咪就係外國打工皇帝離港後,由本地家長接收左咩?

人才跟資本行,有好嘅營商環境,方便嘅生活圈,其他見步行步啦。

我指嘅母語教學,兩文三語,係要分開學習用語言嘅發展同外國語言文化發展。

我好少標籤自己行咩路有幾成功,但係我並非行你講嘅「完全跟教育官員果套」。

發展語言由小學開始,小學課程好簡單,多學電腦語言同外語,係我指嘅兩文「三語」

失體講句,我最近同舊時小學家長同校長聚會,發現同學仔們不少現時都能操一種歐洲語言加一種亞洲語言,中英文係基本嘅啦。

我猜測大概5年左右,用AI學外語會好方便。

ANChan59 發表於 23-3-20 17:37
對於現代人 common sense 有時係苛求。
我在國內同香港,遇到唔少有common sense 嘅年輕人,都係睇教育素養嘅,而學校教育只佔一部分。

ABC-DAD 發表於 23-3-20 22:29
我覺得二十年前所講既兩文三語以經好落伍。種一定要盡量撒係好土,小學的資源一定要好好規範,我講嘅只係框 ...

巧厲害,“能操”意思是?香港有那個語境嗎?大Y在大學學西班牙語,畢業後就呻衹學了皮毛,稱不上“能操”吖。
‹ 上一主題|下一主題