用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 不要憂慮,難道你不比鳥兒?
樓主: ABC-DAD
go

不要憂慮,難道你不比鳥兒? [複製鏈接]

chanti 發表於 22-7-13 22:29
好呀!你分享既內容好有意義、深度。
我都有轉校插班的經歷…
轉校的決定不容易呀,好在一大部分問題都是太太支援下女兒自己處理掉,方向都正面。
有香港的,也有海外的。

我女明年畢業,你孩子什麼年紀?

ABC-DAD 發表於 22-7-15 12:05
轉校的決定不容易呀,好在一大部分問題都是太太支援下女兒自己處理掉,方向都正面。
有香港的,也有海外的 ...

我地轉校的決定非常容易、係家長日後見到老師‘小小事 只懂罵 不懂教 沒有方法 ’、見到完全沒有教育心可言下決心要轉走。呢間仲係EK 用家話好的學校。結果轉走後,仔係各方面既成長都非常好及健康。而家係中學生, 出左國留學了。至緊要佢係熱愛學習、有人生目標。另外我細女仍在香港讀初小。

chanti 發表於 22-7-16 20:52
我地轉校的決定非常容易、係家長日後見到老師‘小小事 只懂罵 不懂教 沒有方法 ’、見到完全沒有教育心可 ...
面對唔理想嘅學習體驗,果斷係係好事。
小學同初中都係基礎嚟,平台唔就幾kick 手.

同老師唔夾都影響幾大,女係boarding school 考GCE Sport 攞到唯一嘅B 因老師評佢course work C .。好在其他好理想,可以順利在six form 轉去心宜嘅coed school.各方面發展都理想。

ABC-DAD 發表於 22-7-16 21:02
面對唔理想嘅學習體驗,果斷係係好事。
小學同初中都係基礎嚟,平台唔就幾kick 手.

係冇鼓勵冇愛既環境長大下、係升中成績再理想下的學校下長大也得不償失、所以果斷走人。

ABC-DAD    發表於 22-7-17 21:25

chanti 發表於 22-7-17 10:32
係冇鼓勵冇愛既環境長大下、係升中成績再理想下的學校下長大也得不償失、所以果斷走人。
...

有一點我強調的是…
經驗告訴我,要有能力轉換更好的平台,不是集中焦(點)在不欣賞我們的關節上自暴自棄,而是要堅持把自己做得好的地方,在那些地方發光。值得欣喜的,這點你和女兒做到了。

某個他不欣(賞)我們,只是每個人不一樣就是了。

https://youtu.be/2pXXjBe1fXo就是不一樣吧了。

上了年紀的男人試聽聽

最欣賞的版本—天鳥

這英語頻道很地道

一一

好正面,多謝你分享

Emma1219 發表於 22-9-9 09:13
好正面,多謝你分享
生活有時苦有時甜,好好善待自己,加油

感恩

哥哥進展順利,妹妹順利回到英實習,裝修亦大致附合預算,新來的姐姐也有水平。

annie40    發表於 22-9-26 20:50
stillgood20    發表於 22-9-26 09:46

https://www.edu-kingdom.com/foru ... p;extra=&page=4

一個舊貼父母嘅時間係子女最好嘅補充劑」

細個同囡打排球,估唔到去到英國佢越打越有火。

回顧過去,兩兄妹通過玩體育,發展到唔錯嘅社交態度同能力。

都算安心了。

stillgood20    發表於 22-11-3 22:25

感恩

想係度放條link,係一篇關於「兒童發展心理學」。

畀有興趣嘅網友睇下。
兒童發展理論與實例

ABC-DAD 發表於 22-7-16 21:45
同老師唔夾都影響幾大,女係boarding school 考GCE Sport 攞到唯一嘅B 因老師評佢course work C .。好在其 ...

呢個有親身感受。

同校同科唔同老師帶,阿女表現完全唔同。

同邊班 friend 玩影響都好大。

所以小朋友長大不確定因素其實都好多。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 22-11-4 08:52
呢個有親身感受。

同校同科唔同老師帶,阿女表現完全唔同。

不確定因素越大個,家長越覺得無能為力,識到咩朋友/同事,我地管唔到,一切全靠之前建立嘅價值觀同家庭關係。自己嘅經歷,聆聽者嘅角色,家長一定要好好守住,要佢地相信,在任何情況,最佳/最後嘅聆聽者必需是自己父母。

但最好唔去扮演問題解決者,千萬唔好佢地一有唔如意就只諗起父母。

成熟嘅人必定要有自己探索問題嘅欲望。

ABC-DAD 發表於 22-11-4 09:21
不確定因素越大個,家長越覺得無能為力,識到咩朋友/同事,我地管唔到,一切全靠之前建立嘅價值觀同家庭關 ...

有一個Tedtalk 講,家長做的事,就好像蝴蝶在香港拍翼,會唔會在美國產生風暴。好重要,蝴蝶唔拍翼,風暴無可能發生,但拍咗,亦有太多不可控因素影響。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.
‹ 上一主題|下一主題