用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 學習障礙,好灰
go

[讀障] 學習障礙,好灰 [複製鏈接]

小朋友小一學校評估有學習障礙,好灰,教極都唔識,今年升小三哪(emoji) 連題目都睇唔到明,做功課已經難,考試溫完書轉頭又忘記,我已經好努力控制情緒,忍到個心就黎停頓,可唔可以教下我可以點做,有冇群組加下?
   0    0    0    0

我都係呀,我都想搵群組,係Facebook 問野,想搵下治療,但係發現好多打手

回覆 慢飛天使 的帖子

https://asld.org.hk/
如果是讀寫障礙, 大人要放鬆心情接受(作為父母,係好難), 因為聽聞是不容易改善情況。希望你們係協會揾到同路人。

打手呢… 周圍都係, 無可避免。不過最憎扮父母,係就正正經經介紹。

回覆樓主:

我都好明白,我個小四,考試提早好多同佢温,結果都係唔合格,失望到無法形容。

知道好麻煩,教會處及學校又幫唔到手

我囡囡小一老師懷疑讀寫障礙
到小三先至確診係讀寫障礙加ADHD
我由初初好緊張亦都好勞氣每日跟佢功課
到最近兩年放鬆心情只要求佢完成功課後
小四下學中文合格 英文攞A
真係開心死我
其實家長放鬆心情同埋去鼓勵小朋友都好重要
小一知道佢咁嘅情況是整整一年我都非常之緊張同佢嘅關係都好緊張
但係當你解咗佢嘅缺點之後我聽咗心理學家嘅建議多鼓勵佢都放鬆心情鼓勵佢反而成績有好大進步
‹ 上一主題|下一主題