用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Beckmann vs Frii
go

Beckmann vs Frii

嚟緊升小一,想問問用家意見🙏🏻(主要係拉鏈款)
呢兩款書包(beckmann, frii) 都係原於挪威,外形設計上都非常接近。
請問可給我意見那款較好嗎?
Beckmann 索繩款就比較多人用,反而拉鏈款就未見過人用。
Frii 就更少…

回覆 kman3 的帖子

我仔小一時買了FRII,當時香港仍未有專門店,我是從台灣郵購的。
我覺得無悔;很好用;原因:
1. 無同人撞款
2. 輕身
3. 耐用

但有幾點要注意:
1. 如果小朋友高得快,如我仔,其實佢差不多135 CM 高時,已覺得個書包「好細個」;不過可能其他牌子也會咁。
2. 內裡的「分隔」比較單一
3. 水樽位在外面,可免整濕;但個SIZE要就一就才好買。

其實最好都係叫小朋友親身去試一試。有書展時去現場試晒所有牌子最好。

回覆 lambeanmama 的帖子

謝謝答覆.兩款都試了, 但阿仔唔太合作.
所以參考一下用家意見

我大囝用beckmann 22L索帶款,高小會覺得細唔夠用,所以小四換了28L,同樣索帶款,因為佢用慣了,但見佢有同學照用22L。

細囝唔太識開扣,就用beckmann flx拉鏈款,書包本身較舊款重,但感覺入面大啲,應該夠用到小學畢業。

真係最好帶小朋友去試,每個小朋友身形高度不同,最緊要背夠貼,仲要小朋友又要識開識用。

回覆 tracyhwk 的帖子

謝謝意見。拉鏈款真係感覺大啲,而且可擴充。

用緊拉鏈款,方便開,不過視乎學校多唔多書要帶,我仔就其實唔多,所以都覺得其實唔洗買呢款 (因呢款本身淨書包都1kg)

Frii 個陣都想買,靚又輕,但考慮到無咩外隔放紙巾雜物,覺得男仔咩都窒入大格一定好亂,所以無買

回覆 hello_go 的帖子

即你買咗beckmann拉鏈款?但見frii 拉鏈款成個嘅間隔都好似,而且都係輕少少。

回覆樓主:

用過Beckmann之後轉frii,覺得輕D,不過frii少D間隔

kman3 發表於 22-6-22 19:44

即你買咗beckmann拉鏈款?但見frii 拉鏈款成個嘅間隔都好似,而且都係輕少少。

係,用緊Beckmann 拉鏈款,少人用正常因為拉鏈款係上年先出,聽sales講有家長反映索帶比較麻煩,所以出拉鏈款
但上年拉鏈款相對唔好處係本身書包淨重量比索帶款重一啲。個人感覺未放書都小小重咁(我唔知佢今年有冇再改良再有新款)
好處好多間格,有外格,同「機關」(即背吹氣pad, 防水套,拉開個底容量增加等)
睇自己鍾唔鍾意。

Frii重量輕好多,但佢外面無細格放細物件如紙巾,學校咭等,我覺得唔方便啫

hello_go 發表於 22-6-23 00:15
係,用緊Beckmann 拉鏈款,少人用正常因為拉鏈款係上年先出,聽sales講有家長反映索帶比較麻煩,所以出拉 ...

我上年係睇Frii扣帶款比較,不是Frii 有拉鍊個款, 佢扣帶款輕啲
我唔知原來Frii又出左有外格款似beckmann,啱啱上網見到啦(emoji)(emoji)

Thx 😄

回覆樓主:

純資料分享:

回覆 piyohk 的帖子

謝謝通知。但呢款係束繩款。
佢臨時counter,上次去過唔見有拉鏈款