用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 IB 轉 AL 選科
go

IB 轉 AL 選科 [複製鏈接]

阿囡天資中上,唔係最聰明嗰啲,但好勤力同性恪堅毅,她一直係ESF IB 課程,今年year 11考IGCSE 。
成績上嚴重偏科,最鍾意同強係chemistry、biology 、geography。

Maths 同physics 成績還可以因為佢勤力補返但數根基唔算very solid, 弱科係語文,year 10 已經drop 中文。

本來我哋一心想佢係香港讀完IBDP然後考大學,但佢同我哋講,‘我知道我唔係最聰明,最smart嘅,但我好想試吓考medicine , I really want to be a doctor, under IB I have no chance , with AL at least I have a shot。’

聽完其實好擔心,唔想佢target 咁高,心想chance 唔喺好好同比自己太大讀書壓力,但囡真係好有心機讀書,佢預備IGCSE 嘅effort, 我同老公都睇到,最後我哋agree 咗比佢轉AL ,但一定要有plan B , 唔可以考唔到medicine, 就唔知點算。

佢打算揀biology 、 chemistry 、 geography and psychology (因為數佢冇把握攞到A*) , 希望不要見笑囡不自量力,我哋應承比佢一試係唔想佢人生有regrets, 想問吓大家這選科組合如攞到4A*,香港嘅醫學院會收嗎?定唔好揀psychology 揀番maths? 可否share 吓你嘅睇法呢。

多謝晒。

26    0    0    0

回覆 giver 的帖子

多謝你的sharing,Very useful!
其實爸爸都想囡揀數,覺得drop maths 會restrict 佢大學選科 (如考唔到medicine),但佢話唔考慮engineering 同computer science, 如果考唔到,會讀其他醫療有關的科目,我也覺得你有道理,psychology 未必比maths 容易,會同囡分享your post。

貴公子好叻呀。

回覆 LLLT 的帖子

多謝回覆,maths、physics 、biology 、chemistry 的確係最正路的選擇,也會和她分享你的意見。

回覆 jj100c 的帖子

多謝回覆。

回覆 LLLT 的帖子

多謝意見,很有道理,睇到大家意見後,打算唔take psychology而㨂maths 或physics, 這兩科囡成績祗是中上,好擔心她希望越大,失望越大,但又唔敢說太多打撃她的信心。

回覆 Poyau 的帖子

多謝分享,獲益良多。

回覆 babyyiu 的帖子

多謝大家俾啲意見, 最後囡揀咗Chemistry 、Biology 、Maths and Geography。
總覺她要走一條極難的路,要學習怎樣管理壓力和manage 自己的expectations, 我在身旁祇可以默默支持。

回覆 healthybaby 的帖子

係呀,ESF 衹有IBDP,行A Level我哋要轉校,囡做唔到同時跟兩個學制。

回覆 healthybaby 的帖子

係呀,已安排了。

回覆 pharaoh 的帖子

還可以,亦讀得算開心,可能係自己揀嘅佢好勤力,好專注,返而我同老公驚佢burn out. 最後無論如何,覺得也無悔了。

回覆 LoveCorgi2 的帖子

唔好意思,personal 嘅資料唔方便在論壇disclose, 如你有打算這path, 可pm大家傾吓。
‹ 上一主題|下一主題