用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 IB 轉 AL 選科
go

IB 轉 AL 選科 [複製鏈接]

阿囡天資中上,唔係最聰明嗰啲,但好勤力同性恪堅毅,她一直係ESF IB 課程,今年year 11考IGCSE 。
成績上嚴重偏科,最鍾意同強係chemistry、biology 、geography。

Maths 同physics 成績還可以因為佢勤力補返但數根基唔算very solid, 弱科係語文,year 10 已經drop 中文。

本來我哋一心想佢係香港讀完IBDP然後考大學,但佢同我哋講,‘我知道我唔係最聰明,最smart嘅,但我好想試吓考medicine , I really want to be a doctor, under IB I have no chance , with AL at least I have a shot。’

聽完其實好擔心,唔想佢target 咁高,心想chance 唔喺好好同比自己太大讀書壓力,但囡真係好有心機讀書,佢預備IGCSE 嘅effort, 我同老公都睇到,最後我哋agree 咗比佢轉AL ,但一定要有plan B , 唔可以考唔到medicine, 就唔知點算。

佢打算揀biology 、 chemistry 、 geography and psychology (因為數佢冇把握攞到A*) , 希望不要見笑囡不自量力,我哋應承比佢一試係唔想佢人生有regrets, 想問吓大家這選科組合如攞到4A*,香港嘅醫學院會收嗎?定唔好揀psychology 揀番maths? 可否share 吓你嘅睇法呢。

多謝晒。

26    0    0    0

回覆 MGTM 的帖子

小兒都是由 IB 轉 AL,有幸,選對了。為考香港 / 英國醫學院作準備,以小兒同學們的經驗,還是赴英國讀 Sixth Form 穩陣。我們熟悉的是 Oxford International College 和 Cardiff,富經驗的導師會為學生進行一系列準備,不過係價錢貴,冇園林校舍,同埋要分隔兩地,疫情下聚少離多,要捨得,無奈要捨才可得。

好,返回主題,AL Math 取 A* 不太難,但有 4A* 不等於穩入醫學院。不過令媛是發自內心的喜愛醫學,又自動波努力,面試表現都應該會好的。

但數底不強,則一定不好選 Physics 和 Further Math。(所以您沒有選,明智!)

Chemistry 是首要,其次是 Biology。

但不建議 Psychology,這是資深導師的意見:Psychology 難取 A* , 且屬 soft subject, 不利神科。

A level 可選chemistry, biology, mathematics, 如在英國讀醫科,大學要求考埋BMAT。香港讀醫就最少四科Alevel。

Geography 都難取A*。英國GCE A level 基本上數理科比文商科取A*容易好多,所以一般香港人(如果想回港讀Medi)會選Phy、Chem、Bio和Math。

回覆 giver 的帖子

多謝你的sharing,Very useful!
其實爸爸都想囡揀數,覺得drop maths 會restrict 佢大學選科 (如考唔到medicine),但佢話唔考慮engineering 同computer science, 如果考唔到,會讀其他醫療有關的科目,我也覺得你有道理,psychology 未必比maths 容易,會同囡分享your post。

貴公子好叻呀。

回覆 LLLT 的帖子

多謝回覆,maths、physics 、biology 、chemistry 的確係最正路的選擇,也會和她分享你的意見。

回覆 MGTM 的帖子

我的小朋友有讀Econ A Level,他用在 Econ的時間比其他數理科多幾倍,而且比較難掌握。
準備讀Medi除咗成績好,還需要做Servicing、考BMAT/UCAT…基本上會好忙。可以的話最多選一科文商科,否則可能吃力不討好。

MGTM 發表於 22-6-19 15:39
阿囡天資中上,唔係最聰明嗰啲,但好勤力同性恪堅毅,她一直係ESF IB 課程,今年year 11考IGCSE 。
成績上 ...

想讀醫 AL 必修 Chem
英國大學亦有要求必修 Bio

參考劍橋收生 只有兩科Sci/數 機會微
95%考3科或以上Sci/數 成功率有23%
只有4%考兩科Sci/數 成功率得3%
Sci 不包括 Psychology

https://www.undergraduate.study.cam.ac.uk/courses/medicine

Subject requirements

‘Science/mathematics subjects’ refers to Biology, Chemistry, Physics and Mathematics. It does not include Psychology.

Please note that in the past three admissions rounds, 95 per cent of applicants for Medicine (A100) offered three or more science/mathematics A Levels and, of these, 23 per cent were successful in obtaining a place. Of the four per cent of applicants who offered only two science/mathematics A Levels, just three per cent were successful in gaining a place.

A Levels

A Levels in Chemistry and one of Biology, Physics, Mathematics.

Most applicants have at least three science/mathematics A Levels and some Colleges require this and/or particular subjects.

giver 發表於 22-6-19 17:56
回覆 MGTM 的帖子

小兒都是由 IB 轉 AL,有幸,選對了。為考香港 / 英國醫學院作準備,以小兒同學們的經驗 ...

l一

回覆 jj100c 的帖子

多謝回覆。

回覆 LLLT 的帖子

多謝意見,很有道理,睇到大家意見後,打算唔take psychology而㨂maths 或physics, 這兩科囡成績祗是中上,好擔心她希望越大,失望越大,但又唔敢說太多打撃她的信心。

回覆 Poyau 的帖子

多謝分享,獲益良多。

MGTM 發表於 22-6-21 16:59
回覆 LLLT 的帖子

多謝意見,很有道理,睇到大家意見後,打算唔take psychology而㨂maths 或physics, 這兩 ...

math and phy最好孖住黎讀先見synergy. IAL phy冇math, 有機會你部份內容你你要靠背。

回覆 babyyiu 的帖子

多謝大家俾啲意見, 最後囡揀咗Chemistry 、Biology 、Maths and Geography。
總覺她要走一條極難的路,要學習怎樣管理壓力和manage 自己的expectations, 我在身旁祇可以默默支持。

MGTM 發表於 22-6-19 15:39
成績上 ...

請問轉A level是否要轉學校?

healthybaby 發表於 22-6-24 07:04
請問轉A level是否要轉學校?
不一定,可自修,自報考。

回覆 healthybaby 的帖子

係呀,ESF 衹有IBDP,行A Level我哋要轉校,囡做唔到同時跟兩個學制。

MGTM 發表於 22-6-24 21:09

係呀,ESF 衹有IBDP,行A Level我哋要轉校,囡做唔到同時跟兩個學制。 ...

請問AL有咩學校?

hippoo 發表於 22-6-25 14:52
請問AL有咩學校?

Harrow Kellett DBIS SRIS KIS

MGTM 發表於 22-6-24 21:09

係呀,ESF 衹有IBDP,行A Level我哋要轉校,囡做唔到同時跟兩個學制。 ...

已經申請了學校?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊