用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 LHR —> HKG—>KIX這機票能直接回港?
go

[英國] LHR —> HKG—>KIX這機票能直接回港? [複製鏈接]

近來從英國回港的機票貴得驚人,8月初單程直航£1700, 轉機的也要£1300。幾天前看到CX由倫敦去大阪經香港中轉的機票只需9千多元,隨即訂下來。
當時打算若日本到時放寬自由行,就在終站到日本旅行後才回港(同時訂了9天後大阪回港機票)。若未能成行,在中轉的香港入境(隔離後)回家,這樣的操作可行嗎?
   0    0    0    0

若最後選擇直接回港,最大問題是行李直掛去了日本….若這方法不行,只有更改機票待日後使用

hongkeikei 發表於 22-6-18 07:46
若最後選擇直接回港,最大問題是行李直掛去了日本….若這方法不行,只有更改機票待日後使用
...

正確來講是不可以,因為你的機票香港是transit point ,一停香港便是reroute ,正常更沒有計算入香港的稅項,唔記得入香港有冇稅,要計飛才可以見到,所以唔可以話自己突然喜歡停便停,正常係在機場需要reroute張飛才可以用,reroute時補回差價倫敦香港,及新日子香港日本,或是reroute倫敦香港only。

當然你可以去機場博下地勤人員發夢照收你上。

回覆樓主:

班機到港乘客應只会被帶去轉機處,而不是去辦入境手續,除非班機咁特別叫你到埗先入境再出境。

hongkeikei 發表於 22-6-18 07:40
近來從英國回港的機票貴得驚人,8月初單程直航£1700, 轉機的也要£1300。幾天前看到CX由倫敦去大阪經香港 ...

如果你想從英國回港,又想平,我建議你買波蘭華沙飛香港WAW-LHR-HKG,在倫敦希斯路轉機,BA + CX.

For example,

30th of June 2022

BA847 11:50-13:15
3h 45 mins transit in LHR
CX238 17:00-12:15

$4500 one way include tax  有國泰直航LHR-HKG最抵
不過張票一定要經agent (Kiwi.com/GotoGate.com), 你仲有兩個星期出發所以穩陣。
仲可以出發前去波蘭玩2日

cfs 發表於 22-6-18 08:14
正確來講是不可以,因為你的機票香港是transit point ,一停香港便是reroute ,正常更沒有計算入香港的稅項 ...

謝謝回覆

poonseelai 發表於 22-6-18 08:26
班機到港乘客應只会被帶去轉機處,而不是去辦入境手續,除非班機咁特別叫你到埗先入境再出境。
...

落機唔係可以自行去出境,會有人帶住?我唔係好記得香港機場轉機大堂同一般大堂係咪連通,太耐無坐飛機
Anyway, 謝謝回覆(emoji)(emoji)

summerhotel1 發表於 22-6-18 09:21
如果你想從英國回港,又想平,我建議你買波蘭華沙飛香港WAW-LHR-HKG,在倫敦希斯路轉機,BA + CX.

For e ...

我仔今年大學畢業,返港日期相對較flexible。佢近日同朋友去歐洲玩,諗住參加完7月底畢業禮先返嚟。原來經波蘭平咁多…多謝資訊

hongkeikei 發表於 22-6-19 02:10

我仔今年大學畢業,返港日期相對較flexible。佢近日同朋 ...
如果第二個國家走,都要留意果度容唔容易搵到地方做PCR TEST。

foxli 發表於 22-6-19 10:24
如果第二個國家走,都要留意果度容唔容易搵到地方做PCR TEST。

Oh yes of course. 但係而家唔需要ISO15189, 容易左

summerhotel1 發表於 22-6-19 18:45
Oh yes of course. 但係而家唔需要ISO15189, 容易左
係易左,不過最怕應該係在山卡拉國家驗到確診唔知會拎你去邊,在英國都知點安排在香港更加放心有政府照顧

cfs 發表於 22-6-19 18:51
係易左,不過最怕應該係在山卡拉國家驗到確診唔知會拎你去邊,在英國都知點安排在香港更加放心有政府 ...

現在確診大部分國家都唔需要隔離

summerhotel1 發表於 22-6-20 09:47
現在確診大部分國家都唔需要隔離
咁都好啲,不過盡量都唔會兜喇,成年先返一次,駛多啲錢當返左幾次吧
‹ 上一主題|下一主題