用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無瑪利諾用家
樓主: junglebaby
go

有無瑪利諾用家 [複製鏈接]

Ochowny 發表於 22-6-21 15:04
回覆 B.B.BaBa 的帖子

From my personal experience joining MCS in P1 after having gone from a local p ...

Many thanks for advice !

junglebaby 發表於 22-6-18 15:13
請問學校有否提供過海保母車?
學校冇提供,但有過海保姆車,有學生每日由坐保姆車由港島往返學校

bc1019 發表於 22-6-21 17:51
學校冇提供,但有過海保姆車,有學生每日由坐保姆車由港島往返學校

如果知道保母車聯絡,煩請pm 我, many thanks (emoji)

想請問一下Mcs小朋友英文好,除左系因為學校本身教得好之外,會唔會同家庭環境都有關係?
會否因為大部分mcs小朋友本身屋企都係英語環境!所以佢地嘅英文底都OK?

junglebaby 發表於 22-6-21 20:11
如果知道保母車聯絡,煩請pm 我, many thanks (emoji)
90511493 張太 專做過海,mcs 就同 la salle一齊接
睇吓你地點啱唔啱佢條線

stmo 發表於 22-6-22 07:26
想請問一下Mcs小朋友英文好,除左系因為學校本身教得好之外,會唔會同家庭環境都有關係?
會否因為大部分mc ...
佢地自己的同學之間閒談都係用英文,同埋鍾意帶圖書返學小息時候一齊交換睇,可能呢D都係原因之一

其實都只係一間津校,唔會大部分學生屋企都係英語環境

yiqiyihui 發表於 22-6-22 07:56
90511493 張太 專做過海,mcs 就同 la salle一齊接
睇吓你地點啱唔啱佢條線

Many thanks (emoji)

B.B.BaBa 發表於 22-6-22 11:12

工人姐姐從小湊大,都有多少幫助

stmo 發表於 22-6-22 07:26
會否因為大部分mc ...

肯定唔係大部分 反而真係冇乜識家庭係屋企講英文,咁多年來可能識一兩個

相反,我另一小朋友讀直資英小 就真係多同學平時屋企係全英環境, 咁都有好處嘅,佢哋平時都講英文變咗我小朋友本來唔係好講英文..... 而家都講多咗

stmo 發表於 22-6-22 15:53
工人姐姐從小湊大,都有多少幫助

大把津小學生都係工人姐姐湊大,唔係 MCS 獨有...
再者,而家印傭多過賓賓,英文幫助又有幾大呢?

B.B.BaBa 發表於 22-6-22 11:12
雖然屋企唔係英語環境,但佢地一見到同學又會轉channel 講返英文
當然,有D都仲係用中文,但聽阿女講佢同同學之間以英文溝通為主,在校車同朋友又反而用中文,可能本身係識開校車嗰個朋友,由幼稚園細個的時候就同呢個朋友用中文溝通

MCSPS 一二年級可以話係honeymoon, p3一個階段,5、6又係另一個階段。有媽咪(高年級媽咪)同高兩級嘅師姊曾經提醒我話p5第一次考試英文科會半班唔合格,事實又真係。中學更十分辛苦,如果小朋友冇種特質,好多其他學校自行入嚟抽咗入嚟嘅級一級二生都唔可以做到名列前茅,有啲都要留班。反而幾個MCSPS B/B-生,幸運入番,中學時發奮圖強,名列前茅!

alongcamefanny 發表於 22-6-29 14:57
MCSPS 一二年級可以話係honeymoon, p3一個階段,5、6又係另一個階段。有媽咪(高年級媽咪)同高兩級嘅師姊曾 ...

半班英文唔合格真係第一次聽 好嚴重

我女今年p. 6 了,呢兩年包括呈分唔覺特別深,mean 聽返老師講都係大約 80,反而係中文低分...... 聽一個資深專補 maryknoll 十幾年mean都係差唔多七十分左右

數學分都唔高,英文已經算最高

Btw, 無 B- 生架喎,得 A, A-, B, C, C-, B 唔駛幸運基本上收得哂,上年老師同 d 女講收到 C,咁數字上亦吻合,C 即去到 120  

alongcamefanny 發表於 22-6-29 14:57
MCSPS 一二年級可以話係honeymoon, p3一個階段,5、6又係另一個階段。有媽咪(高年級媽咪)同高兩級嘅師姊曾 ...

我既資訊真係同你真係好唔同 我女嗰幾屆啲插班入嚟 入到嚟都繼續名列前茅

由小二開始識到小五插入來個 d 都好勁,有 d 仲好 friend, 佢哋學習態度係有啲唔同,本身mcs d女仔比較佛系,插班生考試前老師同佢地溫書,小二既時候我女仲傻下傻下,人地已經拎左紙俾埋我女寫重點   教佢 d vocab 一低要抄低

本身mcs 好少留班位, 如果插班都要留班咁真係好嚴重喎 ,可能屆屆不一樣
咁多年識一個留班 only,但o個個真係上堂長期瞓覺, 考試個分數

中學識d 姐姐, 有啲已經留咗書/ paper畀我.... 就咁睇都係中文難, 佢哋都係話中文深其他冇乜特別辛苦..... 不過mcs 女仔一向中文弱

請問是否普教中?

junglebaby 發表於 22-6-30 16:52
請問是否普教中?

廣東話教中文

想請問ECA課外活動多嗎?同埋學校功課多唔多喺自己學校出嘅worksheet?

中文半班唔合格我就信,英文點會呀!?
‹ 上一主題|下一主題