用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無瑪利諾用家
go

有無瑪利諾用家 [複製鏈接]

想知道瑪利諾小學有幾好,有無用家可以分享現況如何? 感謝
   10    0    0    0

junglebaby 發表於 22-6-17 14:53
其實佢都唔係龍校,每年都有一班人升唔番中學其實仲打擊自信

一百五十幾人好似考80名以內先安全,仲有廿幾個位,其他人有得震無得訓,其實同其他學小學去考直資一樣。

我就最介意到時眼見人地同學仔開開心心升原校中學,你就走左去讀band3 ,唔係話對個女無信心,始終六年後唔知龍定蟲。
最怕一沉不起。

有龍揀龍,再唔係揀其他一線男女小學好過

jn880 發表於 22-6-17 23:19

一百五十幾人好似考80名以內先安全,仲有廿幾 ...

其實我地在讀生又真係無試過有得震無得訓喎   反而心態係有間 band 1A中學等緊你 唔駛咁緊張

同其他小學去考直資呢個比喻更加相距甚遠,一向都係150 人收大約 11x 人,考其他學校好難有呢個命中率吧

Mcs 氣氛同其他差不多級數學校 有感係有 d 唔同, 競爭感冇咁大 氣氛亦相對輕鬆

其實maryknoll d 分唔高,呈分為例,三科主科 say 分別7x分, 8x分, 一科合格邊緣徘徊,已經係直升安全網以上

對上呢兩年都差不多收曬, 今年應該更加 始終人少咗好多..... 就當繼續收番11x人, 有啲又更上一層樓去其他學校.... 我諗入唔返嘅可能得返極少

另外真係未聽過入唔返既要去讀band 3 唔好嚇人,聽最多係去九龍塘真光

Vana 發表於 22-6-18 00:54
其實我地在讀生又真係無試過有得震無得訓喎   反而心態係有間 band 1A中學等緊你 唔駛咁緊張

同其 ...
九真都算係band1BC 中學,會唔會收瑪利諾band3 學生? 以我所知,聖母,德蘭,唐乃勤之類既學校較多。

不過你都岩,band2計可以升番瑪莉諾係唔錯,不過band2生免強留係1A中學又係唔係好事呢? 咁就見人見智

其實我地在讀生又真係無試過有得震無得訓喎   反而心態係有間 band 1A中學等緊你 唔駛咁緊張

同其 ...

請教一下mcs女仔英文好係學校課程設計好定家長發功?聽聞小朋友較自動波?課業較輕鬆?謝謝

同其 ...

如果成績一般都升到上中學,會唔會拖累到中學嘅整體質素?

我都想要解下學生啲英文質素係靠學校多定係外補多呢?thanks !

同其 ...

junglebaby 發表於 22-6-17 14:53

請問學校有否提供過海保母車?

sandra1004 發表於 22-6-18 03:37
請教一下mcs女仔英文好係學校課程設計好定家長發功?聽聞小朋友較自動波?課業較輕鬆?謝謝
...

學校英文課程設計好好,小朋友之間傾偈好自然用英文。
同學間競爭唔大都算幾輕鬆。

junglebaby 發表於 22-6-18 15:13
請問學校有否提供過海保母車?

無過海褓姆車,但聽聞有家長自組。

sandra1004 發表於 22-6-18 03:37
...

Mcs 我自己小朋友同咁多年來認識嘅其他同學 ,都真係唔係好駛理佢哋英文

一來佢地學校英文真係教得好好 ( 聽過有補習社有好多唔同學生,都話mcs 英文真係教得數一數二好),concept 佢地真係好清晰, 有好多唔同嘅切入點去教, 亦都從序漸進..... 可以話佢哋個底打得好好

我同好多家長都有另一小朋友讀其他不同男校 , 我哋都係攞返 mcs d notes 去教仔, 清晰好多 上次考試先share咗notes畀男校同學仔, 考完個個多謝我

二來佢地同學間英文氣氛好好, 我一至三年班都有去學校派飯,佢哋好自然同學間成日都講英文..... 閱讀氣氛亦都好好,周圍都有圖書..... lunch time/ recess個個同學拎好多唔同書返去睇.... 仲好鍾意幾個同學咁樣一齊寫書, 當然全部都係英文

Dordorbat 發表於 22-6-18 13:12
我都想要解下學生啲英文質素係靠學校多定係外補多呢?thanks !

英文比較少聽有外補

我小朋友都冇補過英文,佢哋好多英文其實係睇書睇返嚟.... 不過學校都算係營造到咁嘅氣氛畀佢哋咁鍾意睇書,同埋 都係好令佢哋有興趣英文科

keikolau 發表於 22-6-18 11:58

佢好似咁多年嚟都係收咁多人 ,冇乜改變過策略,唔覺得中學成績有大跌

Vana 發表於 22-6-18 18:43
Mcs 我自己小朋友同咁多年來認識嘅其他同學 ,都真係唔係好駛理佢哋英文

一來佢地學校英文真係教得好好 ( ...

謝謝你share

英文好之外,其他科呢?中文是否普教中?通常升中去邊幾間?

jn880 發表於 22-6-18 01:08
九真都算係band1BC 中學,會唔會收瑪利諾band3 學生? 以我所知,聖母,德蘭,唐乃勤之類既學校較多。

不過 ...

好肯定九真有收 MCSPS 學生,識人讀緊

jn880 發表於 22-6-17 23:19

一百五十幾人好似考80名以內先安全,仲有廿幾 ...

你的資料都非常不準確,同現實情況非常不符,甚至有 D 危言聳聽,小朋友應該不是 MCSPS 學生

keikolau 發表於 22-6-18 11:58

咁多年收生策略無變,你覺得而家 MCS 中學部整體質素係點?

回覆 B.B.BaBa 的帖子

From my personal experience joining MCS in P1 after having gone from a local primary, MCS students generally master a very sophisticated level of English as a result of the school’s immersive focus on English literature, reading, debates and the general use of English in all subjects (exc Chinese class).  Many students joined from abroad or have intention to study overseas after F3. It’s a school with well mannered and considerate girls. Coming from a local intense primary school, I’d day MCS competition amongst student is not fierce, it’s more to do with self-motivation.
‹ 上一主題|下一主題