用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有校風是比較好的B3 的中學嗎?
go

有校風是比較好的B3 的中學嗎? [複製鏈接]

不論是私校、直資或政府,除了離島、西貢、元朗區之外,請問有哪些 B3 的中學校風是比較好的? 謝謝!
   3    0    0    0

醒目開學勳章

觀塘慕光,近年口啤幾好!

angel-papa 發表於 22-6-17 14:43
不論是私校、直資或政府,除了離島、西貢、元朗區之外,請問有哪些 B3 的中學校風是比較好的? 謝謝!:ques ...
旺角創知,仲B2尾㖭。

唔該晒!等我留意吓呢兩間先!

不論是私校、直資或政府,除了離島、西貢、元朗區之外,請問有哪些 B3 的中學校風是比較好的? 謝謝!:ques ...

黃竹坑陳白沙, 而家換左新校長, 新校長似乎幾有教學熱誠, 我唔識人讀, 不過去過參觀。
如果仲係舊果個校長就唔建議讀了

JojoDad 發表於 22-6-18 08:17
旺角創知,仲B2尾㖭。

請問這間是否之前是「勞工子弟」嗰間?原來是 B2嗎?一直以為是 B3

conniecheung 發表於 22-6-17 14:50
觀塘慕光,近年口啤幾好!

請問有沒有慕光用家分享?我女有興趣,因為可以讀日文

angel-papa 發表於 22-6-19 19:16
請問這間是否之前是「勞工子弟」嗰間?原來是 B2嗎?一直以為是 B3
...

是這間
創知成績参考以下分享

創知2020年成績
主科4+ #1066
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3835104&pid=48856972

主科2+ #12
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3854073&pid=48925780

考慮下匯知中學,直資,會揀人。普通津校可以無底線的。

Azzurro    發表於 22-6-20 17:57

回覆樓主:

創知我朋友仔仔讀緊, 學校band2尾左右吧, 朋友話學校校風ok,都算嚴,老師都有心教小朋友,經常會放學留堂補課, 如果唔介意學校左派同埋直資要比小小學費, 都可以考慮一下!
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3859086&pid=48980741&fromuid=1911317

深水埗中聖書院聽講校風可以

回覆 JojoDad 的帖子

我屋企對住呢間創知中學, 日日聽到學生響天台操場講港式粗口流利到不得了

minichong28 發表於 22-6-21 10:17

我屋企對住呢間創知中學, 日日聽到學生響天台操場講港式粗口流利到不得了

我唔會驚訝這情況。但現實點,文靜學生機會讀書型高D,入B2什至B1尾機會高D。高度活躍型機會讀書型相對無咁高,所以會入B2B/C什至B3機會高D。所以期望B2尾B3頭校風淳樸,係咪相對無咁現實呢?相反,我個女讀緊B1C男女校,今年學界游泳時同校高年級師兄姐都粗口純熟滿天飛,但我個女又唔係咁,好睇個人,同家長點樣教導及監督嘅。

0030 發表於 22-6-21 09:28
深水埗中聖書院聽講校風可以
好似都B2B~C架。

其實間間中學都會有粗口食煙, band1中學亦一樣, 只係多與少,有冇大搖大擺比人見到咁啫, 朋友就係覺得佢 b2尾黎講, 相對食煙粗口算少, 可能朋友仔讀精英班關係吧, 佢頭兩班人係相對會有心讀書d 既, 不竟佢地學校係參與派位,band2~3既都會有機會收到, 所以頭兩班可能會係band2水平, 會較肯讀書, 尾兩班確實係差d , 可能係band3學生, 咁把口同操行較差都唔出奇, 但朋友口中都話校風比想像中要好, 而且學校嚴, 好多時連家長都覺得好少問題, 學校都要留學生放學訓導,改正及記警告,咁話明 band 2中尾學校, 都係求校風好d 啫, 亦可能由於佢係左派學校關係, 較多國內學生, 所以相對學生會比較純樸,加上朋友仔讀到精英班,老師管教會較谷同嚴,所以朋友都好滿意~

JojoDad 發表於 22-6-21 19:59
好似都B2B~C架。

中聖2021年成績 B3?

2021年
六科18分+ 7人 [7/86人=8.14%]
4+ 29人次
合格率高於全港 數(M1, M2)

畢業生出路
學位 4.7% [4]
副學士 5.8% [5]
高級文憑 12.8% [11]
-------------------------------------------------
學位/副學位 23.3% [20]
文憑 2.3% [2]
基礎文憑 45.3% [39]
證書/其他課程/重讀 5.8% [5]
-------------------------------------------------
進修/重讀 76.7% [66]
就業 4.7% [4]
未能聯絡 18.6% [16]
總數: 100% [86人]

[據各%推算人數]

周年計劃及報告
https://www.chc.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?refid=3437&mode=published&lang=zh

2020-2021年度周年校務報告書 (p.20)
https://www.chc.edu.hk/it-school/php/webcms/files/upload/tinymce//Doc/admin/2020-21/2020-2021_report_v2.pdf

今年 同舊年我女小學有幾個band3生入左中聖,聽家長講系band3~

中聖單睇環境都唔係咁好,就算係band 3生,都要搵間好啲嘅學校。

0030 發表於 22-6-22 09:29

今年 同舊年我女小學有幾個band3生入左中聖,聽家長講系band3~ ...

哦。

uns 發表於 22-6-19 21:30
請問有沒有慕光用家分享?我女有興趣,因為可以讀日文

我小朋友讀緊呀,你想問咩
我女揀左韓文
‹ 上一主題|下一主題