用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Durham University
go

[英國] Durham University [複製鏈接]

醒目開學勳章

請問有孩子讀緊或將會讀呢間大學嘅家長,如果從香港飛是否多數經Heathrow轉機到Newcastle 再轉火車到大學? 係Newcastle如果坐的士去大學安全嗎?
   14    0    0    0

Agent 話 Newcastle 坐車會近D!不過我個仔係飛去 Manchester 轉 call 車。大約2個半鐘!

醒目開學勳章

知唔知Newcastle去Durham坐火車方唔方便呀?

yeesumyin 發表於 22-6-16 23:30
請問有孩子讀緊或將會讀呢間大學嘅家長,如果從香港飛是否多數經Heathrow轉機到Newcastle 再轉火車到大學? ...
Air France (Paris轉機), lufthansa (frankfurt轉機) 都有機去 Newcastle. 不過去Manchester機票好似平啲.

醒目開學勳章

yeesumyin 發表於 22-6-17 19:59
坐taxi可以停係宿舍門口,車程約30mins

請問有孩子讀緊或將會讀呢間大學嘅家長,如果從香港飛是否多數經Heathrow轉機到Newcastle 再轉火車到大學? ...

最方便係在Newcastle Airport 落機,坐的士直去DurhamU,唔算遠。KLM以前有HKG to Amsterdam to NCL, 現在無,但變成HKG to BKK to Amsterdam to NCL。Lufthansa 有機,但轉機時間太耐,在Frankfurt 等8小時。CX 9月中有HK to LHR to NCL, 時間最靚,17小時,你快點研究下,越遲越少選擇越貴。

另外,大學有「Meet and Greet pick up service from Newcastle International Airport」,你book機票時就下日子,學生到埗有學校負責人在機場接,簡單一點又放心。

醒目開學勳章

回覆 peggy 的帖子

收到。唔該晒!

醒目開學勳章

回覆 TTEE1819 的帖子

多謝你哋嘅資料!機票日子真係已經唔到自己選擇,好彩及時睇到大家嘅post。現在已訂到分段HKG-LHR-NCL, 但會stay 一晚係Heathrow先, 第二朝先轉機到Newcastle。到時會叫阿仔坐Uber去大學。不過到步因為係星期日,就唔到Meet and greet pick up,唔知Durham U開唔開比學生入campus! 要打電話去問下先。

我女三年都係坐emitrates去NCL, 免得到Heathrow 又要過security, 又多人,
然後預早call 定車機場接佢返Durham

yeesumyin 發表於 22-6-18 13:25
回覆 TTEE1819 的帖子

多謝你哋嘅資料!機票日子真係已經唔到自己選擇,好彩及時睇到大家嘅post。現在已訂 ...

建議係香港預先book定Arrow Car。

Arrow Car專做機場點到點接送。Newcastle 機場一出就會見到Arrow Car嘅Counter。負責接送嘅司機會係機場等你,如果到達早過預約時間,可以坐係Counter附近啲櫈度等。

由Newcastle 出發去到Durham,大約40分鐘左右。我仔,我同我家人都用過數次,服務好又安全妥貼。

https://www.arrowcars.co.uk

醒目開學勳章

回覆 Glossimar 的帖子

真係多謝晒你呀!我會上網睇吓先。

yeesumyin 發表於 22-6-17 19:59

只係一兩個站,但到左Durham 都要搭的士才去到宿舍

醒目開學勳章

請問有冇人成功upload到DSE results去 Durham 個portal? 我阿仔試左好多次都login唔到!好想快啲攪掂就等CAS number做下一步嘅簽證。

如果係第一次去,行李比較多既話,從香港飛Heathrow,轉機到Newcastle,然後坐的士會更方便。

想問問大家讀緊邊間College ? 比較文靜嘅女仔會適合邊間College ?

LOKITLING 發表於 22-8-18 21:53
想問問大家讀緊邊間College ? 比較文靜嘅女仔會適合邊間College ?

睇PM !

醒目開學勳章

請問Durham冬天天氣是否相對較凍?College室內一般會有暖氣嗎?阿仔開始著手執吓行李,想盡量避免帶太多不必要嘅野。另外男仔是否需要預備一套淨色西裝?

yeesumyin 發表於 22-8-20 11:14
請問Durham冬天天氣是否相對較凍?College室內一般會有暖氣嗎?阿仔開始著手執吓行李,想盡量避免帶太多不 ...

Durham 比南部凍唔超過5度,舊年冬天最凍都係-5度(半夜)左右 ,會落雪。College有暖板,一般臨瞓前2-3個鐘開都夠。

西裝要帶,開學同formal dinner要用。

其實一件好嘅羽絨褸就夠。另外,防水嘅鞋(如行山靴)都好有用!雖然落雪日子唔多,但落雪後如果著普通透氣波鞋,對腳會濕,同好易滑倒。

醒目開學勳章

明白! 另外請問知唔知大學附近有冇地方賣呢類防水鞋?因為呢類鞋相對都幾大對,諗住如果去到先買可以慳返啲喼位放其他野,不過價錢唔知會唔會貴過香港。

yeesumyin 發表於 22-8-21 11:02

明白! 另外請問知唔知大學附近有冇地方賣呢類防水鞋?因為呢類鞋相對都幾大對,諗 ...

買鞋可以係網上揀, 係香港店鋪試佐先, 然後網上買, 送去英國. 網上價一般仲平過香港實體店.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊