用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS校長早上會在校門迎接學生嗎?
go

KTS校長早上會在校門迎接學生嗎? [複製鏈接]

請問有沒有現讀家長知道KTS校長早上會有校門口迎接學生回校嗎?謝謝(emoji)
   2    0    1    0

Ada_chong 發表於 22-6-16 10:45
請問有沒有現讀家長知道KTS校長早上會有校門口迎接學生回校嗎?謝謝(emoji)
...

佢會嘅,不過企嘅位置唔係exactly大閘位置

回覆 Pollyinaus 的帖子

如果想交求位信,邊個位置搵佢最方便?怕打擾到人哋返學,唔該晒

Doric 發表於 22-6-17 11:53

如果想交求位信,邊個位置搵佢最方便?怕打擾到人哋返學,唔該晒 ...

我諗要問一問校工
因為佢地企喺閘度量體溫
佢地得一個門口位係入學校

唔該晒

留意番楊校長退休,我想交信目標應是梁副校

回覆 jason1978 的帖子

如果直接俾梁副校長,楊校長會唔會覺得唔尊重呢?謝謝你的資料,只是心裏怕校長會介意。

會不會反效果啊。。

如果我早上係操場專注於小朋友,門口工友說有人一定要親手遞信給我,讓我過去門口囉信。。。我會心裡不平衡。。。宜家疫情,不是寄信就好了嘛

兩年前我將求位信交比校工姨姨嘅(emoji)

https://www.ktsps.edu.hk/5/05.html

正門是 1右邊
教員辦公室是 25上面
通常不會在門口見到教員,因為會堵著大家進出

謝謝各位家長們的留言,聽到你哋講話八月仲有機會call一次我個心都定啲,我個仔二面之後被通知為候補生,但係一直都冇收到電話,所以想親自將信交到校長手中,希望有機會讀到。
而家策略係一至兩個禮拜交一封,希望可以全家人將信交到佢手中俾佢知道我哋嘅誠意,另外會喺學術上面幫小朋友參加不同課程,希望校長會覺得我哋係合適嘅人選。

回覆 Azzurro 的帖子

多謝提醒,我會早啲去等校長返學或者出嚟門口,如果見到就直接親手交,見唔到就交俾校工的。所以先想問仔細一啲,睇吓有冇其他家長見到校長早上嘅時候會出大閘迎接學生。😉

Doric 發表於 22-6-21 17:14
謝謝各位家長們的留言,聽到你哋講話八月仲有機會call一次我個心都定啲,我個仔二面之後被通知為候補生,但 ...

誠意 同 chur 係一線之差
家長要小心拿捏

SLHongkonger 發表於 22-6-21 23:13
誠意 同 chur 係一線之差
家長要小心拿捏

要咁去求一個學位… 其實都幾…..

俾著我真係算數,讀左會曉飛咩

Doric 發表於 22-6-21 22:18
回覆 Azzurro 的帖子

多謝提醒,我會早啲去等校長返學或者出嚟門口,如果見到就直接親手交,見唔到就交俾 ...

小朋友讀到畢業,都極少見校長喺正門門口前。她一般每天都在入門口直行20幾步位置,在校務處入口即"九龍塘學校"牌匾前睇d學生入校。

我相信最直接係交比校工,或放入信箱,甚至郵寄已可。

學校有既定收生程序,選擇最適當的人選。信件表達誠意確可行,但能否影響結果則不可而知。
祝早日收到佳音

如果..... 如果我係校長,我會覺得呢位家長係怪獸家長多於有誠意.....

坦白講,決定收邊個學生,未必下下都去到校長度。

又再講,其實寫幾多信都好,如果無新野 update,只係齋 "求",內容千篇一律,意義何在?

講開又再講,就算你寫一百封信,其實大概一封都去唔到校長度,書記拆信分信,封信會擺番去小朋友個 FILE 度,所有 FILE 一早排好次序。大概在輪到 CALL 你小朋友的時候,先至會發現原來有一大疊求位信在內........

B.B.BaBa 發表於 22-6-22 08:25
如果..... 如果我係校長,我會覺得呢位家長係怪獸家長多於有誠意.....

坦白講,決定收邊個學生,未必下下 ...

如果我係校長 我會覺得 都未真係入學已經咁「積極」 我會怕左多過覺得佢有誠意

SLHongkonger 發表於 22-6-22 08:44
如果我係校長 我會覺得 都未真係入學已經咁「積極」 我會怕左多過覺得佢有誠意
...

我都覺得係,寧願收個正常人,好過收錯了太chur的怪獸家長。

我每一封信都有唔同主題,其實積極交信又唔等於係怪獸家長嘅,正面啲諗比校長深刻的印象,在晤騷擾到人哋正常運作,我覺得盡咗自己嘅責任最後派到派唔到都係命運,正如人生一樣有努力有機會。

可唔可以分享點解咁希望小朋友入讀呢間小學?
‹ 上一主題|下一主題