用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 蔡繼有vs港同vs英華vs高主教
樓主: Leonardo3
go

蔡繼有vs港同vs英華vs高主教   [複製鏈接]

JojoDad 發表於 22-6-18 12:20
我朋友個仔讀緊,話成日俾D馬騮入左學校 騷擾。如果係我,會楝港同/英華。 ...
邊有咁誇 LOL 馬騮最多入到圍牆欄干。
山上班馬騮、跟學校班馬騮,屬唔同種族,有唔同活動範圍

jaagor    發表於 22-6-18 23:34
CXW    發表於 22-6-18 17:16

993rs 發表於 22-6-18 13:37
CKY 樂團、sports、ECA 係好豐富,不過氣氛較 free。
YW 係要贏、更要贏 spotlight。朋友個仔音樂有d天份 ...
好奇一問, 如果係YW 無拎獎無spotlight, 會否做左隱形人? 定學校會照顧每一位同學?協助每一位同學發掘和栽培長處?

Kainy 發表於 22-6-15 18:25
樓主小朋友有幾個出名的Offer,相信你都係用心栽培小朋友的人,報名之前對四間學校都有一些了解。都六月中 ...
講出重點來! 相信自己小朋友咩性格適合乜嘢學校做父母嘅係最清楚!

JojoDad 發表於 22-6-18 12:20
我朋友個仔讀緊,話成日俾D馬騮入左學校 騷擾。如果係我,會楝港同/英華。 ...

呢個理由睇到笑咗出嚟

Ann201403 發表於 22-6-19 01:32

呢個理由睇到笑咗出嚟
朋友說鐵網阻不到猴子,什至在校內梯間出現。其實我衹是好心說出可能性,對學生的安全顧慮而已,相對別人當笑話聽,我無所謂,衹可説無耐。家長們對lS的趨愛,各人有各人背景及因素,衹有自己决定。

JojoDad 發表於 22-6-19 11:09
朋友說鐵網阻不到猴子,什至在校內梯間出現。其實我衹是好心說出可能性,對學生的安全顧慮而已,相對別人當 ...

咁你朋友退咗學未?

muimui125 發表於 22-6-18 23:12
好奇一問, 如果係YW 無拎獎無spotlight, 會否做左隱形人? 定學校會照顧每一位同學?協助每一位同學發掘 ...
Google 一下 “英華” + “隱形人”, 有專題解答

朋友說鐵網阻不到猴子,什至在校內梯間出現。其實我衹是好心說出可能性,對學生的安全顧慮而已,相對別人當 ...

是真的,每位家長對每件事的看法很不一樣。所以最緊要知道自己重視甚麼,想要甚麼。猴子是會在門窗外「觀賞」小朋友上課,也有時會走入校園;但也不是常常遇到。小朋友見到「朋友」,普遍也是開心的。

有人對於猴子進入校園覺得不好,但我又覺得無咩所謂。學校有清楚指引教導小朋友遇到猴子時要如何處理。地球上有各式各樣的動物植物和生物;懂得與其他人/動物/植物/生物共存也是一種學習呢。

其實大部分同學仔係學校見到馬騮都好興奮,但佢哋係唔會自動走去撩佢地,學校有指引教小朋友點樣處理。今年聽聞曾經有馬騮拎走咗個小朋友水樽,小朋友仲冷靜過老師最後校工/ 教職員都安全幫小朋友拎返

相信你係好心,如果家長連馬騮喺學校操場出現都接受吾到,可能好緊張小朋友,又真係唔幾啱cky,避免錯配都係好事。

正常人眼中係馬騮,但有d有遠見家長擔心佢地有一日會變高智慧人猿,終有日襲擊地球。
利申:當日in CKY, 同阿仔睇佢地表演飛樹

其實JojoDad 都係提出自己對學校嘅顧慮,唔需要又退學未又冷嘲熱諷嘅,呢個po 好似已經被CKY 家長騎劫咗,一有人提出其他意見就群起而攻之。

我有再三看看自己的回覆,反思自己有無無禮不當言論。我覺得我自己日都無的。如有,在此說聲不好意思。

我覺得可總結幾點大家分享的供樓主參考:
1. CKY絕非神校,如果是神校級,家長不會有咁多爭扎。如以「牌子」選校,CKY會令你失望的。我自己都好反感別人給學校這個「定位」,我真心覺得是「吹大左」。
2. 對CkY或IB學制有遲疑,不應選讀。因為後悔時,跳船不易。
3. 選校不建議單以學費/成績做決定。學習過程,成長過程十分重要。所以當有網友用「馬騮出沒」作選校考慮點時,大家可能忍不住笑左。講真,如果是入讀SPCC/DBSPD呢啲學校時,你會用這些「非學業/成長相關之其他因素」作考慮嗎?
4. 如果對四間大家眼中都已很好的學校仍有遲疑,即仍未到心水學校。建議可考慮升中時更上一層樓的數據做參考。

我不認識其他cky家長,但我相常大家也沒有惡意的。或者只是很多人對學校仍有誤解,所以我們會落力一點回覆。其實其他人的子女讀邊間學校於我們也無關係的。但見樓主Hold住幾間好學校,也想幫幫手讓他盡快下決定而矣。尤其見到同學弟妹仍在等校位中,真的難過。

如有得罪,請多包涵呀。

醒目開學勳章 王國長老

咁港同書院附近都有野豬,聽講校園內見過蛇
其實近山好難避免
小學就無,入咗夜估計流浪貓就有嘅

其實唔使糾結於小動物。想讀嘅,學校係馬騮山都會去讀。唔想讀嘅,過條馬路都唔會去讀

muimui125 發表於 22-6-18 23:12
好奇一問, 如果係YW 無拎獎無spotlight, 會否做左隱形人? 定學校會照顧每一位同學?協助每一位同學發掘 ...
我唔係 YW 用家,不過我相信答案係否定既。 YW 既樂團/運動團隊勁在唔係得一、兩個人勁,spotlight 以外我相信唔會冇機會。我之前意思係講緊整體個競技心態,YW 較 CKY 取進吧了

Charlotte_mom 發表於 22-6-19 15:29
咁港同書院附近都有野豬,聽講校園內見過蛇
其實近山好難避免
小學就無,入咗夜估計流浪貓就有嘅
野豬危險過馬騮好多,我係勵德村見過佢地一家幾口,入讀真光前要考慮清楚

cantona2001 發表於 22-6-19 21:30
野豬危險過馬騮好多,我係勵德村見過佢地一家幾口,入讀真光前要考慮清楚 ...

作為一個曾俾幾十隻馬騮圍同抓傷,又同時見過唔少野豬的人,我可以講馬騮恐怖好多

Jean1769 發表於 22-6-19 22:08
作為一個曾俾幾十隻馬騮圍同抓傷,又同時見過唔少野豬的人,我可以講馬騮恐怖好多
...
網上一search已經見到野豬試過撞死人同咬斷人大動脈致死

cantona2001 發表於 22-6-19 22:41
網上一search已經見到野豬試過撞死人同咬斷人大動脈致死

香港野豬就真係未試過,香港馬騮搶人野抓人就成日都有人講
‹ 上一主題|下一主題