用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 蔡繼有vs港同vs英華vs高主教
樓主: Leonardo3
go

蔡繼有vs港同vs英華vs高主教   [複製鏈接]

lambeanmama 發表於 22-6-16 08:31
以上回應,同意絕大部份;但就IB成績一說,想補充少少:

要睇一間學校的IB成績,最重要是看平均分及考生 ...

計埋考生人數 不妨考慮新加坡讀 IB
當地英華如何做到441人平均42.7分?
另一間 SJI 269人平均42.2分

考生 平均分
Nov 2021
ACS (Indep) 英華 441人 42.7
SJI 聖若瑟 269人 42.2

May 2021
SPCC 48人 43.6
DBS 62人 43

https://www.straitstimes.com/singapore/parenting-education/spore-students-excel-in-ib-exams-with-133-out-of-238-perfect-scorers-globally

ACS (Independent)
https://www.acsindep.moe.edu.sg/lp_announcement/acs-independents-2021-ib-exam-results/

Published on : 2022-01-04

ACS (INDEPENDENT)’S 2021 IB EXAM RESULTS

100.0% passes; school improves its average score to 42.7 points.

Tuesday 4 January 2022, Singapore: Anglo-Chinese School (Independent)’s Class of 2021 comprising 441 students achieved 100% passes at the November 2021 International Baccalaureate (IB) Diploma Examination. Of these 441 students, 403 (91%) obtained 40 points and above, while 365 students (82%) achieved a score of between 42 to 45 points. This set of results saw an improvement of the school’s average score to 42.7 points. The students received their results at 12 pm on 4 January 2022 in school.

SJI
https://www.sji.edu.sg/news-and-events/news-highlights/2022

January: SJI Releases 2021 International Baccalaureate Diploma Programme Examination Results

SJI congratulates our Class of 2021 for their outstanding results achieved at the International Baccalaureate Diploma Programme (IBDP) November 2021 Examinations. All 269 IBDP students passed and were awarded the International Baccalaureate Diploma, with an average score of 42.2 out of 45 points.

IBDP Results by SJI Class of: 2021

Number of students 269

Diploma pass rate (%) 100%

Average points out of maximum 45 points 42.2

Number of students with 40 or more points 234

Percentage of students with 40 or more points 87%

Number of bilingual diploma students 3

SPCC
https://www.spcc.edu.hk/academic/culture-of-excellence/public-exams

DBS
https://ib.dbs.edu.hk/ib-exam-results/

kimlam953    發表於 22-6-16 10:18

Poyau 發表於 22-6-16 10:15

咁樓主係問個四間之中點選嘛。如果唔係,不如直接講句「男仔想讀IB應去男拔」最簡單。要有呢個選項才可以才有得揀呀。

我回覆樓上的,只是想指出兩點:1. 每間學校發展IB課程也需要時間,如一心想讀Ib, 無理由去搏兩間都未決定開Ib的直資。2. 論成績,讀
咩學制都好,都要考慮人數同平均成績。考DSE, 大家也不會只看狀元人數,點都要睇埋啲5星星同33223個啲數據。

YY_2011 發表於 22-6-16 09:24
感謝你的資訊。

係呀!當時我就係問教育局職員,佢話唔可以註冊兩間直資學校,我就決定放棄另一間。
我諗係如果渣正黎做就唔得?

感謝你的資訊。

係呀!當時我就係問教育局職員,佢話唔可以註冊兩間直資學校,我就決定放棄另一間。

不用客氣
小學未交名單唔知 hold 多過一間
所以有人 hold 多過一間再考慮

Poyau 發表於 22-6-16 10:15
你嘅資料對於想計劃遠少少的家長真係非常insightful, thank you!

YY_2011 發表於 22-6-16 09:13
真道考 IB 人數係全級三分一,大約六十幾人。
上年2021 年應該得47 人應考(學校資料找到),縱使三分一人考同全級考出來得到相同平均分都明顯看到有距離吧!

感謝你的資訊。

駛乜去迎新日丫,傳銷大會緊係sell好野啦!我相信樓主去完更加struggle.

其實呢幾間各有賣點,有需要struggle到而家咩?

CXW    發表於 22-6-16 11:16

Jean1769 發表於 22-6-16 11:14
駛乜去迎新日丫,傳銷大會緊係sell好野啦!我相信樓主去完更加struggle.

其實呢幾間各有賣點,有需要stru ...
咁可能會HOLD到去開學 ..

muimui125 發表於 22-6-16 11:31
咁可能會HOLD到去開學 ..

睇佢以前d留言,樓主應最like spccps,你哋祝佢快d call waiting咁佢應該會即時放哂呢四個offers,斷估到時唔駛再vs卦

kimlam953 發表於 22-6-15 21:46
我都有朋友想轉走,最後移民走了
聽佢呻左幾年,小二時小朋友被欺凌,班主任莫視,捱到小三開學以為會好啲 ...

收埋文具其實係最小事。何況有時小朋友都未必搞得清係大家撈亂攞錯咗人哋啲文具,定有心。

我個女間修女學校,直頭從4、5樓掉落操場。IS 去到初中都仲有收埋餐具。

最有趣係主題中另一間,唔記係點 bully,被 bully 既小朋友係醒目仔,用自己方法處理:方法係用男人方式「處理掉」bully 佢既同學。

我既經歷中...

CKY 既小朋友算係最斯文、最易 handle bullying。主要係家長本身好 involved,有咩事 whatsapp 禮貌地講聲,唔駛開名,家長會「自我審查」小朋友,第二日就收道歉啦。

IS 既小朋友比同齡嘅 Local school 小朋友單純,主要係 physical contact,學校又 open,都唔難處理。

修女學校既反差最大、最 mean、最正字粗口、最溏心風暴(我有睇班女既 whatsapp groups)

回覆 Jean1769 的帖子

呢間6月call咗一轉喇,要收應該都收到了~

azure7689 發表於 22-6-16 12:05

呢間6月call咗一轉喇,要收應該都收到了~

可能有人DB vs spccps緊,如果放spcc樓主咪有機囉

哈哈,之前有家長開過呢個vs貼,唔知放咗未呢~

謝謝各位的分享。
我們也確定了選擇,會盡快把其餘兩個學位放出來。

祝各位小朋友身體健康,學業進步!

CXW 發表於 22-6-16 08:36
我不認同IB 成績 CKY 同真道及優材相約… 真道及優材一級只有1x -2x 人考IB , 但CKY 係全級百幾人考IB , 這 ...

其实多人讀及少人讀對平均分會是正面還是負面呢,多人讀學校分在IB既資源更多,不是更具優勢嗎?

相反另外兩間,學費12年可以平差唔多100萬IB亦取得好成績.

其實何須比較,自己中意的就是最好的.

azure7689 發表於 22-6-16 09:05
回覆 YY_2011 的帖子

我幫小朋友收一間放一間,中間幾日時間解釋得到。

世上總有自私的人,自己身教得唔好,讀邊間都無用啦

993rs 發表於 22-6-16 11:35
收埋文具其實係最小事。何況有時小朋友都未必搞得清係大家撈亂攞錯咗人哋啲文具,定有心。

我個女間修女 ...

我諗 kimlam953 主要想講某 d cky 老師漠視/不懂得處理學生問題

因為我朋友正正就係面對呢個問題,又係小二既時候,佢仔個班唔好彩地有 3 個比較難搞既小朋友,一個太麻煩就安排佢坐 corner... 由得佢間中起身跑,一個坐正我朋友仔隔離,朋友仔高高大大.... 已經難被人蝦,但觀課日 全部家長企後排,個位小朋友都夠膽踢佢仔一腳 而個三位家長我朋友話係長期唔出現...... 朋友主要唔開心老師完全無處理,好難好 detail 講 但感覺老師唔正視問題... 一直冷處理

後來小三四又係預著麻麻地既老師 ,所以佢先覺得同大女時代老師有距離

主要想表達係老師,並唔係學生問題....

我認識既 cky 學生大多係有禮 又大方得體的

校長呀校長,成日要in埋家長,要收有誠意既家庭,但收左既家長係咪真係咁想讀間學校呢...

真羨慕

lambeanmama 發表於 22-6-16 08:31
以上回應,同意絕大部份;但就IB成績一說,想補充少少:

要睇一間學校的IB成績,最重要是看平均分及考生 ...

優才開辦IB才幾耐,人數少,可以投入既資源能有幾多,亦交到成績,有趣既例子
我覺得優才不需要挑選學生讀IB,反而唯恐讀IB既人太少.

好多直資都有八成左右入世界前100大學. 相信將來會更高.

我啲平民家長會想,CKY既學費夠讀英國私校日校了.

Sing13 發表於 22-6-16 23:53
優才開辦IB才幾耐,人數少,可以投入既資源能有幾多,亦交到成績,有趣既例子
我覺得優才不需要挑選學生 ...

其實你咁講真係無錯的,不過如果選校是咁簡單一個二元線圖計計學費和畢業升學結果,便不會有咁多家長仍然在苦苦爭扎A校vs B校了。

作為一家私校,CKY的學費不是最貴的;能不能負擔是一回事,家長覺得值不值更是另一回事。說到尾,也只是看家長更看重甚麼。

‹ 上一主題|下一主題