用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 蔡繼有vs港同vs英華vs高主教
樓主: Leonardo3
go

蔡繼有vs港同vs英華vs高主教   [複製鏈接]

Janww 發表於 22-6-15 12:29
CKY我覺得有被神化 IB分高 但大學placement一般 並沒有和IB分數成正比 http://cky.edu.hk/wp-content/uploa ...

我認同第一句,cky 覺得被過份神化, 至於ib分同placement就冇研究

我都有幾個熟朋友仔女讀cky, 同其他學校一樣 ,一樣有人鍾意有人一直想搵學校轉

被我反而會揀港同/ 英華, 都係好好嘅學校又都有啲活動, 地點其實都重要

同埋睇下你鍾唔鍾意小朋友讀男校, 我自己就鍾意男仔讀男校嘅 好好玩 ,女仔我就反而覺得冇所謂,女校同男女校都各有各好

回覆 Leonardo3 的帖子

Yes it doesn't make sense to register for RC if you have the other offers on hand. Whatever your decision may be, hope the offers released will provide opportunities for others!

Best wishes for your boy's learning journey :)

Vana 發表於 22-6-15 14:43
我認同第一句,cky 覺得被過份神化, 至於ib分同placement就冇研究

我都有幾個熟朋友仔女讀cky, 同其他 ...

可否分享下佢哋想轉離CKY的原因?

你都放左RC 仲VS 乜野呢

supervi    發表於 22-7-15 09:37

樓主小朋友有幾個出名的Offer,相信你都係用心栽培小朋友的人,報名之前對四間學校都有一些了解。都六月中了,真的需要考慮這麼久嗎
我當有10個熱心網友答你,樓主會因為萍水相逢的人改變自己的決定?

DSE- HKUGA
IB - CKY

Hope you will release the offers to others asap!

Jean1769 發表於 22-6-15 18:07
可否分享下佢哋想轉離CKY的原因?

一個係因為有比較,佢最大個個已經離開cky 去左外國升學, 當年好鍾意,而家最細讀緊cky 高小..... 佢覺得普遍老師冇以前嘅咁好, 無論教學上定處理學生上.... 而且佢亦都覺得比以前更谷, 佢係覺得同以前嘅氣氛有啲唔同

佢都心思思想轉幾年㗎喇,不過cky 轉出嚟係有難度,所以佢都十五十六

另一個都係好熟嘅朋友,佢好坦白講話佢個仔跟唔上 年年都試升, 但其實佢個仔係幾醒目 ,唔知點解讀成咁..... 搞到老師又唔鍾意佢佢又唔鍾意老師, 呢個就搵緊國際學校

不過都有朋友 讀得好開心,今年又辛辛苦苦咁幫d 細佬妹考埋入去, 都係覺得學校好先咁做

Vana 發表於 22-6-15 14:43

我都有幾個熟朋友仔女讀cky, 同其他 ...

我都有朋友想轉走,最後移民走了
聽佢呻左幾年,小二時小朋友被欺凌,班主任莫視,捱到小三開學以為會好啲,點知欺凌個幾位同學仲係同班。好幾次唔見文具,原來係俾啲同學收埋,當佢馬騮咁玩… 佢話學校老師完全幫唔到手,小二個位老師更有份令佢仔被針對…總之好慘…

可能係個別例子,但聽佢講得多令我對CKY印象麻麻…感覺老師無乜愛心,同學氣氛亦差.

Kainy 發表於 22-6-15 18:25
樓主小朋友有幾個出名的Offer,相信你都係用心栽培小朋友的人,報名之前對四間學校都有一些了解。都六月中 ...

道出真理

Kainy 發表於 22-6-15 18:25
樓主小朋友有幾個出名的Offer,相信你都係用心栽培小朋友的人,報名之前對四間學校都有一些了解。都六月中 ...

哈哈哈…  一針見血!

我認為港同,英華,蔡繼有都是同一級既學校.由IB成績睇,明顯spcc,DBS高一級,蔡繼有同優才真道相若. 港同英華若開IB課程,好可能亦能取得此成績.
直資學校有收政府補助及學費,亦不會資源少了.
以前IB物以罕為貴,但而家多左人海外讀中學,論國際視野后者更佳.
冇話邊間for sure,選擇可以個人化,例如男女校,平貴等

Sing13 發表於 22-6-16 07:48
我認為港同,英華,蔡繼有都是同一級既學校.由IB成績睇,明顯spcc,DBS高一級,蔡繼有同優才真道相若. 港同 ...

以上回應,同意絕大部份;但就IB成績一說,想補充少少:

要睇一間學校的IB成績,最重要是看平均分及考生人數。要知道越少人考越「精英制」,成績當然會更易理想。細看過去三至五年的IB成績,SPCC/ DBS IB成績絕對是超晒班的;但作為一名普通小朋友的家長,我更看重的是一級百多人中,小朋友位處中等成績時,大概可以有咩成績。

開辦IB不易,要做出成績,也非一時半刻可做到。你看看SPcC/DBS以外而開辦IB課程的學校,花了多少時間才考到見得人的成績。所以不應覺得「日後也可能開辦IB課程且會做到成績」是必然的。

就以樓主的選擇題,如果一心想讀IB; 無理由不選CKY(他手上無SPcC/DBs揀),如果不太肯定IB/DSE,理應揀港同/英華。在港同/英華之間點揀,也視乎家長有無想「更上一層樓」的想法;英華升中,不少人考上spcc/DBS的;而港同小朋友看來歸屬感較強,成績優秀的也多傾向升讀書院。又或者,在不轉中學的考量下,更喜歡英華書院定港同書院呢?兩者之間,還有男校/男女校的分別。

所以呢幾間學校之間的對比,其實不難選擇。一切,視乎家長的教育方針罷了。因為即使考DSE的英華和港同,其實教學模式也很不同。

Sing13 發表於 22-6-16 07:48
我認為港同,英華,蔡繼有都是同一級既學校.由IB成績睇,明顯spcc,DBS高一級,蔡繼有同優才真道相若. 港同 ...
我不認同IB 成績 CKY 同真道及優材相約… 真道及優材一級只有1x -2x 人考IB , 但CKY 係全級百幾人考IB , 這已經有好明顯嘅分野。

回覆樓主:

可以同時註冊兩間直資學校嗎?我自己打過去教育局問,職員話唔可以。我放棄了第二間直資學校,唔敢冒險。

YY_2011 發表於 22-6-16 08:37
可以同時註冊兩間直資學校嗎?我自己打過去教育局問,職員話唔可以。我放棄了第二間直資學校,唔敢冒險。
...

可以但而家七月都黎緊,唔好仲霸兩間學校

...

可以,有人但手執5-6個直資offfer。

回覆 YY_2011 的帖子

我幫小朋友收一間放一間,中間幾日時間解釋得到。
如樓上所講霸兩間就唔好了。樓主如最終選CKY放兩個直資位,直資無得超收嗰度起碼call兩個小朋友,又一輪執位。有啲直資四月中後停call至大抽獎後先再call,希望大家呢輪收call儘快放位,直係唔好霸到開學先放…

CXW 發表於 22-6-16 08:36
我不認同IB 成績 CKY 同真道及優材相約… 真道及優材一級只有1x -2x 人考IB , 但CKY 係全級百幾人考IB , 這 ...

真道考 IB 人數係全級三分一,大約六十幾人。

...

直資中學要學生資料表
不能同時接受多間取錄

直資小學同時接受多間取錄無限制
要盡快決定讀那間 正式放棄其他
基於一人不能接受兩次資助原則
如到出資助時出事 可能為時已晚

Poyau 發表於 22-6-16 09:19
直資中學要學生資料表
不能同時接受多間取錄

感謝你的資訊。

係呀!當時我就係問教育局職員,佢話唔可以註冊兩間直資學校,我就決定放棄另一間。

所以我奇怪樓主點解會去兩間迎新日,唔怕會取消學額嗎?
‹ 上一主題|下一主題