用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 AL vs DSE
樓主: Spiderphant
go

AL vs DSE   [複製鏈接]

回覆樓主:

請教一下,如果有香港身份証嘅學生,嚮香港讀 IB or AL, 報香港嘅大學,都係經 Jupas 嗎?定係可以 non-Jupas 同 Jupas 一齊報?如果只可以二揀一,咁邊樣容易啲呢?謝謝大家!

(我一路以為,唔係考 DSE 嘅香港學生,就係 non-Jupas)

回覆 a_for_apple 的帖子

有香港身份証嘅學生,嚮香港讀 IB or IAL, 只能夠經non-jupas 報香港嘅大學,冇得揀

aminafy 發表於 23-6-19 17:20

有香港身份証嘅學生,嚮香港讀 IB or IAL, 只能夠經non-jupas 報香港嘅大學,冇 ...

謝謝更正!  我睇完樓上嘅 post 誤會了

IAL 都需要考中文,是否考AL 中文?還是IGCSE中文?

是否以IAL考大學,係完全不用考中文?只是要做公務員,先要考相關的中文公開試作入職條?

Andymammy 發表於 23-7-17 17:31
是否以IAL考大學,係完全不用考中文?只是要做公務員,先要考相關的中文公開試作入職條?
...

未必,要睇返各間大學要求。建議去你心水大學科目嘅網頁睇下入學要求。
香港的大學,多數對中文有一定的要求。例如:AL冇讀中文,會要求IGCSE 中文要有C以上。

小時了了 發表於 23-4-27 22:14
你啱,謝
非本地生以 Non Jupas 身份申請香港的大學

(C) UGC Non JUPAS 非本地學生學額(15,000 UGC 學額嘅額外20%): 大約 3,000 (DSE/内地高考/IB/IAL/OSSD...)
呢個可能變40%,最驚政府低估內地考DSE 人數,加多3000都唔夠

想問AL中文科是否比DSE中文容易?

fishballbaby 發表於 24-2-9 20:01
想問AL中文科是否比DSE中文容易?

-定係

高達紅色 發表於 23-7-19 19:18
(C) UGC Non JUPAS 非本地學生學額(15,000 UGC 學額嘅額外20%): 大約 3,000 (DSE/内地高考/IB/IAL/OSSD. ...

.

aminafy 發表於 23-6-19 17:20

有香港身份証嘅學生,嚮香港讀 IB or IAL, 只能夠經non-jupas 報香港嘅大學,冇 ...

本地生(本土學生),報IAL, 用non Jupas 報香港的大學,請問大學學費是否跟本地生一樣 ?

回覆 babyyiu 的帖子

IAL比DSE 淺同少人,只睇co同位有點唔全面

suzuki12 發表於 24-2-11 13:28
本地生(本土學生),報IAL, 用non Jupas 報香港的大學,請問大學學費是否跟本地生一樣 ?
...
學費一樣

aminafy 發表於 24-2-11 16:05
學費一樣

Thanks for info !

licpd 發表於 23-6-17 18:22
我姨甥女讀緊津校有意自修考IAL但距話IAL的考試時間好多都撞著學校UT同final, 距擔心學校無可能卑距補考或 ...

我女兒當年讀津貼中學,中四去考6科IGCSE, 要請成9日假,冇撞學校測驗考試,老師都話唔好,校長唔批,叫我哋走下午堂去考!
我女第一次考公開試,又得一個很遠的試塲,最後,我要出信比校長通知佢學期完出國,校長先批!

lalalili 發表於 23-4-27 08:38
大家好,有冇過來人可以分享一下,用IAL non jupas 是否很難,要求好高?我近日在網上見到好多話有4 A*  都 ...

這個問題很難一概而論,我看有以下幾個影響:
1. COVID時候,有二年冇GCE A Level考試,而2022年有grade  inflation, 使AL (IB也是)的 成績水漲船高,而太多人meet到G5 的CO, 另到大學要求部分同學defer -年,這樣,學位就會少咗比新一年的學生,這個影響,可能要多一些時間才能回復正常。
2. 申請G5大學,一直是競爭激烈的,而外國頂級大學(頂級學科)一定不只看公開考試的成績,personal statement, 個別學科的aptitude test,以及面試,可能更加重要,這點跟香港的大學不同!
3. Predicted grade有冇水份? 大學會不會對於一些海外學校(尤其補習社)的PG有懷疑而不出CO (如果沒有其他assessment的話)?這個也不一定沒有可能。例如:IAL應該在報大學時已經有AS Level的成績,如果全部A而UMS90%以上, PG A*係有支持的,但係, AS得個B, 你仲估個學生有很大進步,可以有A*, 人哋會唔會信呢!

lalalili 發表於 23-4-27 08:38
大家好,有冇過來人可以分享一下,用IAL non jupas 是否很難,要求好高?我近日在網上見到好多話有4 A*  都 ...

唔明點解會如多4A*都會無offer?4A*不已AL最高成績級別嗎?

回覆樓主:

G5大學很多學生都AL4A*,IB44/45分,DSE最差果個都5*55。所以admission rate 分別係Oxford 15%, Cam 19%, UCL30%, Imperial 27%, LSE12% (Reference: Admissionreport.com 2013-2022),PG4A*冇offer 可能係衰咗exam interview (Oxbridge)。LSE最難入係因為冇interview而且看重personal statement同學生的Track record。 D香港精英成日話呢D學校有grade inflation, 但佢哋冇睇入去果時D學生係乜成績,所以八九十個%都係2:1以上畢業。

FNN 發表於 24-3-11 01:53
G5大學很多學生都AL4A*,IB44/45分,DSE最差果個都5*55。所以admission rate 分別係Oxford 15%, Cam 19%, U ...

請問點樣可以搵到G5入學學生DSE成績呢?

FNN 發表於 24-3-11 01:53
G5大學很多學生都AL4A*,IB44/45分,DSE最差果個都5*55。所以admission rate 分別係Oxford 15%, Cam 19%, U ...

CO上面會list out, 但好似冇實際統計
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊